Kannustimet ja palvelut kuntoon

Orpon hallituksen tavoitteena on 100 000 työpaikkaa. Julkisen talouden 6 miljardin tasapainottamisesta työllisyyden kasvun varaan on laskettu kolmannes. Tämä on mahdollista saavuttaa ottamalla oppia muista pohjoismaista. Periaatteessa kyse on yksinkertaisesta asiasta. Työn tekemisen ja työn teettämisen pitää kannattaa nykyistä paremmin.

 

Hallituksen tavoitteena on uudistaa työttömyysturvaa ja keventää verotusta siten, että työnteko kannattaa paremmin suhteessa sosiaaliturvaan ja kokoaikatyö kannattaa paremmin suhteessa osa-aikatyöhön. Jälkimmäiseen liittyy mm. esitys suojaosan poistosta. Osa-aikatyön ja työttömyysturvan yhteensovittaminen on toki jatkossakin mahdollista, mutta siirtyminen kokoaikatyöhön on aiempaa kannattavampaa.

 

Kannustinloukkujen purkamista haetaan myös työttömyysturvan lapsikorotusten poistamisella. Lapsikorotuksia saavilla on erityinen kannustinloukku, koska palkkaa maksetaan työpanoksen, ei huollettavien määrän mukaan. Työttömyysturvan lapsikorotusten poiston työllisyysvaikutukseksi valtionvarainministeriö on laskenut 10 000, mikä on neljännes koko työttömyysturvauudistuksen työllisyysvaikutuksista. Hallitus korvaa säästyvät rahat lapsiperheille mm. korottamalla alle 3-vuotiaiden lapsilisää, sekä tukemalla yksinhuoltajia ja monilapsisia perheitä.

 

Kannustimien lisäksi tärkeää on kehittää työttömien palveluita, jotta uusi työ löytyy nopeasti ja avoimet työpaikat täyttyvät. Orpon hallitus mahdollistaa työnvälityksen myös työttömyyskassoille, jotka tulevat kuntien rinnalle tarjoamaan palveluja. Nykyisen ”pakkohaun” sijasta jatkossa luotetaan enemmän virkailijoiden harkintaan työnhakuvelvoitteita määrättäessä ja ylipäätään palveluita muutetaan yksilöllisimmiksi.

 

Kolmas tärkeä asia on uusien työpaikkojen luominen. Sitä mahdollistetaan parhaiten kehittämällä suomalaisen työn kilpailukykyä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi hallitus uudistaa työmarkkinoita. Esimerkiksi paikallista sopimista lisäämällä, työrauhaa ja siten toimitusvarmuutta turvaamalla, sekä erityisesti pk-yritysten työllistämiskynnystä alentamalla uusia työpaikkoja saadaan aikaan.

 

Orpon hallituksen työllisyystavoite on siis mahdollista saavuttaa vain onnistumalla kolmessa asiassa. Sosiaaliturva ja verotus työntekoon kannustavaksi, työttömien palvelut yksilöllisimmiksi ja työpaikkoja lisää työmarkkinoita uudistamalla.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Kuudennen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu