Kannustin- ja työllisyysloukkuja on pakko purkaa
ETLAn tällä viikolla julkaisema tutkimus oli hyvin karua luettavaa. Suomessa on todella rajut kannustinloukut, koska lisätulo nostaa veroprosenttia ja alentaa yhteiskunnalta saatuja etuja tai maksualennuksia. Suomessa on jopa yli 300 000 ihmistä, joilla työllistyminen kokoaikaiseen työhön lisää omia tuloja vain alle neljänneksen. Kun käteen jäävä tulo ei juuri nouse, niin se vähentää työn etsintää ja siten myös työllistymistä.
Kannustinloukussa ovat myös ne 600 000 töissä olevaa suomalaista, joilta palkankorotuksesta tai lisätulosta menee yhteiskunnalle yli puolet. Voi oikeutetusti kysyä mikä on motiivi tehdä enemmän töitä tai pyrkiä vaativimpiin tehtäviin, jos vain alle puolet lisätulosta jää käteen?
Hyvinvointiyhteiskunta on hieno järjestelmä, mutta nykymuodossaan kestämätön. Työtä tekevät pieni- ja keskituloiset on ajettu asemaan, jossa työntekoa lisäämällä on lähes mahdotonta parantaa elintasoa. Kun pääsee osa-aikaisesta työstä kokoaikaiseen työhön, niin samalla lähtee alta asuntotuki ja lasten päivähoitomaksut nousevat. Kuten ETLAn tutkimus osoittaa, niin käteen jäävä hyöty jää pieneksi.
Ensimmäinen muutettava asia olisi ansiosidonnainen työttömyysturva. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa lyhennettiin Sipilän hallituksen aikana 100 päivällä. Uudistus vahvisti julkista taloutta 100 miljoonalla eurolla ja kotitalouksien keskimääräiset tulot ja työllisyys nousivat. Tuloeroja kuvaava ginikerroin laski vain yhden sadasosan eli ei juuri mitään.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kannustin pitäisi laittaa kohdalleen juuri nyt, koska avoinna on kymmeniä tuhansia täyttämättömiä työpaikkoja. Jos palkasta jäisi hieman enemmän käteen, kuten Kokoomus on tuloveron alennuksella esittänyt ja työttömyysturvan taso laskisi työttömyyden keston mukaan, niin osa avoimista työpaikoista täyttyisi varmasti nopeasti. Nyt jos koskaan olisi aika tämä uudistus tehdä.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder puuttui samassa hengessä tähän keskusteluun lainaamalla Ruotsin uutta demaripääministeriä, joka totesi että pohjoismaisen mallin lähtökohta on se, että terveet aikuiset elättävät itsensä työllä ja Fjäder vaati käyttämään myös kovia keinoja työllisyyden vahvistamiseksi. SAK:n ja STTK:n puolelta Fjäderiä syytettiin työnantajan edun ajajaksi. Fjäderin kannanotto oli kuitenkin hyvin looginen. Hän puhui nettomaksajien puolesta.
Akavalaisissa on paljon korkeita tuloveroja maksavia jo nyt ja yhteiskunta ei tule pärjäämään nykyisellä työllisyysasteella. Jos työllisyyttä ei saada nostettua ja avoimia työpaikkoja täytettyä, niin edessä on joko tuntuvat veronkorotukset tai hyvinvointiyhteiskunnan alasajo. Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja. Ilman velkarahaa totuus olisi tullut vastaan jo nyt. Marinin hallituksen jälkeen maan asioiden hoitoa ei voi enää laskea velkaantumisen varaan.
Kuinkahan kauan tästäkin asiasta on puhuttu ja monenko hallituksen aikana?
Ilmoita asiaton viesti
On puhuttu vaan tekemättömien armeija alkaa olla niin suuri, että puolueet haluavat niiden äänet, Kokoomuskin, joka menetti terveen taloudellisen ajattelunsa suuren laman jälkeen 30 vuotta sitten.
Siksi korjaavat toimenpiteet eivät koskaan ole tulleet hallitusohjelmaan asti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä korjaustoimia noina aikoina lienee ollut?
Minä en ole taltioinut niitä työmuistiini, joten ehkä ne ovat niitä samoja, kuin tänäänkin.
Työmarkkinaosapuolet eivät niitä tule nielemään ilman kovia mausteita, ja jälkiröyhtäily on sen mukaista. Plaseboa pukkaa.
Tälle ajallle tarvitaan Suomen maahan unilukkari, joka syynää työmarkkinoita ulkopuolelta.
Valitettavasti unilukkaria ei tahdo löytyä, kun se taannoin julistettiin munattomaksi ja puolivallattomaksi.
Kolmikanta pistettiin lahtiin, eli rikottiin ainoa, mikä on jotenkin toiminut.
Kolmikanta tullaan varmuudella herättämään, mikäli aiotaan selviytyä maailmanmyllerryksessä. Miten se tehdään ja kuka/ ketkä sen tekevät? Siinä ison luokan kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä on puhuttu jo edellisellä hallituksen kaudella ja vaikutusarvio on jotain 1500 työhenkilövuotta. Eli se kauhea piikki siellä ansiosidonnaisuuden loppupuolella ei ollut sitä merkittävää työllistämispiikkiä, josta haettiin ansiosidonnaisuuden porrastamisilla. Se piikki oli todella minimaalinen.
Tämä tarkoitti sitä, että ei suomalaiset laiskuuttaan ole tehneet tähänkään päivään asti.
Kokoomus siis etsii niitä ratkaisuja väärissä kohdissa.
Toisin sanoen jotkut osaavat ennustaa vähän etukäteen:
”Mikäli kokoomus on seuraavissa eduskuntavaaleissa suurin puolue ja lähtee muodostamaan hallitusohjelmaa, se lupaa olla tasapuolinen: kaikilta leikataan:
– köyhiltä leikataan perusturvaa
– rikkailta leikataan veroprosenttia”
Ilmoita asiaton viesti
Jep, tämä iltiksen uutisen piikki näyttää kauhealta:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005585899.html
Kun se todellisuudessa on tällainen:
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4425120-mita-ansiosidonnaisen-porrastus-oikein-olisi-pienikin-korotus-alkuun-tarkoittaa-hyvin-suurta-leikkausta-loppuun
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö. Kannustinloukkuja toivottavasti leikataan ja veroprossaa alennetaan kaikilta. Vai onko sinulle kaikki yli 2Ke tienaavat ”rikkaita”?
Ilmoita asiaton viesti
Loukkuja ei tarvita jos minimipalkka säädetään korkeammaksi. Toki se taas johtaisi siihen että työnantaja ei palkkaisi ja työttömiä olisi entistä enemmän. Eli kokoomus haluaa nöyriä alipalkalla tekeviä työläisiä, mutta kuka maksaisi heidän sosiaaliturvan asumistuen ym jos vielä verojakin kokoomuksen aloitteesta laskettaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Väittäisin, että täysin turhaa rahanmenoa on valtiolla miljarditolkulla. Kyllä sieltä pitäisi leikattavaa löytyä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, jokin Häkämiehen edeltäjistä halusi ”tilata” silloiselta pääministeriltä kantasuomalaistakin halpatyövoimaa.
( Halpapalkka ”työnantajalta”, loppu puuttuva leivän ja vuokran lisä Kelan luukulta= kätevää, palkkakulujen sosialisointia..?!)
Orpo onkin jo ehtinyt kertoa, että hänellä on valmiina seuraavalle hallituskaudelle valmiit, ”säästö-ja leikkauslistat.”
– Ei ilm. kuitenkaan huipputuloksia leipovien pörssiyritysten, tilapäiseksi tarkoitettujen vero-ja maksuhelpotusten poistolistoja…?
Eikä listaamattomien yritysten pääomatulojen verotuksen yhdenmukaistamista palkkatulojen verotuksen kanssa?
– Kaikki tulot vain yhteen ja verotus progression mukaisesti?!
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin! Johan EK toimarin ulostulo antoi aika selvän vihjeen:
”Meillä on Suomessa samaan aikaan kaikkien aikojen pahin pula osaavasta työvoimasta ja korkea työttömyys, erityisesti pitkäaikaistyöttömyys. Tämä osoittaa, ettei järjestelmä toimi ja työttömyysturva kilpailee työn kanssa, Häkämies sanoo.”
Mielenkiintoinen näkemys elinkeinoelämän toimitusjohtajalta (ja entiseltä elinkeinoministeriltä), että n. 500€/kk saatava työttömyysturva kilpailee työn kanssa? Olen kuvitellut, että globaali ilmiö:”Suuri irtisanoutumisaalto” on koskenut nimenomaan matalapalkka-aloja, siis niitä, joissa palkalla ei tulla toimeen.
Nyt tuodaan (jälleen) julki miete, ettei työllä olisikaan tarkoitus tulla toimeen, vai miten tämän muutoin voisi ymmärtää?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008599651.html
Ilmoita asiaton viesti
Vain paatunut vassari voi höpöttää tällaista soopaa…haluatko miettiä hetken ja koittaa uudestaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmiön kutsuminen loukuksi kertoo termin luojan (ja käyttäjän) arvomaailmasta.
Onko työpaikan saaminen ”loukku” jos palkkatyö vähentää lyhyellä aikavälillä talouden kokonaistuloa, kun sosiaaliavustukset leikkautuvat?
Pitkällä aikavälillä kokonaistulo useinmiten kasvaa, puhumattakaan elämänlaadun/mielekkyyden paranemisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Oleskeluyhteiskuntaa pukkaa, olemme kaukana hyvinvointiyhteiskunnasta! Kivaa?
Ilmoita asiaton viesti
Onko yhteiskuntasopimuksen 2022 aika koittanut?
Työmarkkinoilla on tilanne, joka ei juurikaan anna mahdollisuutta edetä ilman kovia toimia seuraavaan sopimukseen. Mikäli se tehdään väkipakolla, niin siinä on kansalla edessä monen vuoden taivallus erämaassa.
Työmarkkinat vaativat reformin, johon liittyy myös osioita, jota eivät tällä hetkellä liity suoraan työmarkkinoihin.
Ongelmana työmarkkinoilla on EK:n ja muutaman työnantajan esittämä paikallinen sopimusmalli, jota palkansaajajärjestöt karsastavat ja toisaalta työnantajajärjestöt hyväksyvät vähemmän, tai enemmän näkyvästi.
Reformi, eli korjaussarja työstää ongelmaa seuraavasti.
1. Työnantajamaksut poistetaan. Poistuva osuus siirretään työntekijöiden peruspalkkaan.
2. Osa peruspalkkalisästä siirretään Kansalaisturvavakuutukseen. Kansalaisturvavakuutus on järjestelmä, joka astuu Kelan tilalle ja osittain sosiaaliturvan muille osille.
Kansalaisturva on selkänoja silloin, kun työmarkkinat ovat epävakaita taloudellisten vaihteluiden myötä.
Kansalaisturva toimii kansalaisella alkaen jo ennen syntymää ja jatkuen siihen asti, kun hiekka rapisee arkulle.
Sosiaaliapu on perälauta vaikeissa tilanteissa, joissa Kansalaisturva ei ole oikea foorumi.
3. Merkittävin osa-alue on D-osakkuus. D-osakkuus muodostuu perinteisen kolmikannan työnä. D-osakkuus tarkoittaa osakkuutta, johon oikeutettuna ovat yrityksen palkannauttijat. D-osake toimii osakkeena kuten A-osake, eli osakkeiden arvo ja kurssi kulkevat käsi käessä.
Ero on siinä, että D-osakkeella pääomavero on huomattavasti alempi muiden pääomatulojen veroa.
D-osakkeen henkilöstöön kuuluva lunastaa A-osakkeen hinnalla. D-osakkeiden kokonaismäärä sovitaan lain ja yrityksen henkilöstön määrän mukaan.
D-osakesalkusta voi tuloja (voittoa) nostaa kukin näkemyksensä mukaan. D-osakkeita ei voi myydä, kuin yrityksen D-salkkuun esimerkiksi työpaikan vaihtuessa.
D-osakkuuden astuessa voimaan ei tarvita yrityskohtaisia, eikä myöskään järjestökohtaisia sopimuksia.
Yrityksen kohdalla henkilöstöllä on yhteistyöjärjestelmä, joka tekee kaikkensa, että yrityksen osakkeen arvo pörssissä liikkuu oikealla tasolla. Työmarkkinajärjestöt korvautuvat yhteisellä valiokunnalla. Valiokunta työskentelee yhdessä yhteisen tavoitteen eteen.
Valiokunnanpäätoimiala on kehittää järjestelmää kestämään ulkoisia voimia vastaan.
Näiden toimien tuloksena poistuu ikuinen taistelu ja vihamielisyys omistajien ja duunareiden välillä. Valtaosa on sekä omistajia, että myös duunareita.
Ei tässä kaupassa ole häviäjiä, on vain voittajia. Se on toinen asia, miten asia halutaan ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Se on juuri näin. Vielä kun joku tekisi asialle oikeasti jotain. Kokoomuksenkin toimet ovat jääneet aika vaisuiksi, vaikka pientä yritystä on ollut.
Eikö kukaan uskalla leikata massiivista julkista sektoria suojatyöpaikkoineen ja törkylomineen?
Ilmoita asiaton viesti