Kehysmenettely ja vastuullinen taloudenhoito uhattuna
Kehysriihestä tihkuneiden tietojen mukaan hallituksen pöydällä on esitys, jossa kehyksiä venytettäisiin lähes miljardilla. Mistä tässä on kyse? Asia on täsmälleen sama kuin se, että tilinsä jo kuluttanut ottaa pikavipin ja ostaa lisää tavaroita. Tällainen taloudenpito ei ole kestävää kotitaloudessa eikä valtiontaloudessa. Juha Sipilä kuvasi tänään 60-vuotishaastattelussaan Helsingin Sanomissa uskomattomaksi sitä, että kehyksistä irtaantuminen on edes tuotu hallituksen pöytään.
Kehysmenettely on luotu sen vuoksi, että siinä määritellään se, paljonko valtio voi rahaa käyttää. Hyviä rahankäyttökohteita on aina enemmän kuin rahaa on käytössä. Päätöksentekijöiden ikävänä tehtävänä on sovittaa menot tuloihin ja laittaa menot tärkeysjärjestykseen. Kehys myös tarkoittaa sitä, että jos menoja halutaan lisätä enemmän kuin kehys sallii, niin jostain muualta on säästettävä tai valtion tuloja lisättävä eli käytännössä korotettava veroja.
Kaikista valtion menoista kehysten alaista on 4/5 osaa. Kehyksen ulkopuolelle on jätetty sellaisia valtion menoja, joihin valtio ei voi suoraan itse vaikuttaa ja jotka ovat suhdanneluonteisia. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi työttömyysturvamenot, valtionvelan korot ja rahapelitoiminnan voittovarojen tuottoja vastaavat menot.
Mikäli Marinin hallitus päättää venyttää kehyksiä lähes miljardilla, tulee siitä huomattava ennakkotapaus. Se osoittaa tuleville hallituksille, että tiukan paikan tullen ei tarvitse luopua menonlisäyksistä, tehdä ikäviä säästöjä tai veronkorotuksia, vaan otetaan vaan velkaa lisää. Sen tien päässä on se, että Suomen asema kansainvälisesti tunnettuna vastuullisena taloudenhoitajana menee, mikä näkyy hyvin pian valtionvelan korkotasossa.
Rahan jakaminen kehyksistä lipeämällä ei ole vastuunkantoa, se on vastuun kiertämistä. Näin se on, oli kohteet kuinka hyviä tahansa. Se on aivan kuin arkielämässä. Monilla olisi tärkeääkin ostettavaa, mutta kun tili on käytetty, niin lisää ei voi ostaa ennen kuin on jostakin tienannut lisää.
Marinin hallitus saa lisää liikkumavaraa talouden menoihin, jos se tekee reformeja, jotka lisäävät valtion tuloja. Esimerkiksi työnhaun aktivoiminen ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastamalla ja paikallisen sopimisen edistäminen olisivat asioita, joilla avoinna olevat työpaikat täyttyisivät nopeammin ja uusia työpaikkoja syntyisi.
Enemmän työllisiä merkitsee enemmän verotuloja ja vastaavasti vähemmän työttömyysturvamenoja. Tämän säästyvän rahan voi sitten käyttää johonkin muuhun tarpeelliseen ilman, että mennään kehyksistä yli. Tällaisia ehdotuksia on myös hallituksen pöydässä, mutta Vasemmisto kiertää niitä kuin kissa kuumaa puuroa.
Jos kehysmenettelystä livetään, niin Marinin hallitus jää historiaan löperöimpänä taloudenhoitajana miesmuistiin.
Miksi kokoomukselle vastuullisuus tarkoittaa aina toisilta siirtämistä toisille eli niille joilla on enemmän?
Ilmoita asiaton viesti
…Se on vähän liian helppoa-ja halpaa poliittisen vallan käyttöä ja näyttöä, kun isketään yhteiskunnnan kaikkein heikompien ja vähäosaisempien elinehtoihin ja toimeentuloon?! (Äänestävät niin pirun huonosti kokoomusta?)
– Sen sijaan esim. suur-yritysten tilapäisiksi tarkoitettuihin yritystukiin ja vero-ja maksuhelpotuksiin, sekä rikkaita suosivien, listaamattomien yritysten osinkojen veroetuun ei pystytä, eikä kokoomuksen kohdalla, edes haluta puuttua(!).
( Rikkaat, hyvätuloiset ja muut etuoikeutetut kokoomuksen peruskannattajia.)
Ilmoita asiaton viesti
No, jollekin päätyvät. Perusteena se, mitä ”on sovittu” ympäristössä, jonka muuten tiedetään olevan mahdoton, sopimisille.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös kokkarit istunut 30-vuotta hallituksessa yhtä kautta lukuunottamatta? Kataisesta lähtien alkoi velkaantuminen kiihtyä. Siihen asti vielä äänestin kokoomusta. Demarit ja kokoomus eivät juurikaan eroa toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Timo Soini vertasi EUta joskus kommunistiseen Venäjään. Tarkoitti varmaan sitä mahdottomuutta, jonka edessä ollaan.
Vaikuttaa, että Suomi on samassa.
Silti isoja yhteyksiä haikaillaan, vaikka toimintaedellytyksiä ei ole, kuin panssarikalustoon verrattavissa käytännöissä, ja rakenteissa.
Mikäs tämä juttu on?
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen Arto Satonen Pirkanmaalta puhuu joutavia
” Sen tien päässä on se, että Suomen asema kansainvälisesti tunnettuna vastuullisena taloudenhoitajana menee, mikä näkyy hyvin pian valtionvelan korkotasossa. ”
Ylen uutinen
” Fitch piti Suomen luottoluokituksen ennallaan ja näkymät vakaina
5:13
LUOTTOLUOKITUKSET
Ilmoita asiaton viesti
..Ja kiitteli mm. Suomen sosiaaliturvaa siitä ettei Suomi ”romahtanut” Koronavaikeuksissakaan!
-Siihen Orpo ja kokoomus on KUITENKIN juuri ensimmäiseksi aikonut ”iskeä” jos pääsee takaisin vallankahvaan?!
– Että sellaista ”järkeä” Suomen porvareilla!
Ilmoita asiaton viesti