Kuntaveron progressio loisi negatiivisen kannustimen

SDPn puheenjohtaja Sanna Marinin esille nostama esitys kuntaveron muuttamisesta progressiiviseksi olisi iso askel täysin väärän suuntaan. Itse asiassa kuntavero on sikäli progressiivinen jo nyt, että pienituloisimmat on siitä vapautettu. Sen sijaan kuntavero ei sisällä progressiota niiden osalta, jotka sitä täysimääräisesti maksavat. Asia ei ole näin sattumalta, vaan siihen on päädytty perusteellisen harkinnan pohjalta.

 

Suomessa on hyvin progressiivinen ansiotuloverotus valtion verotuksessa. Verokertymästä on suoraan laskettavissa kuinka paljon milläkin tuloilla veroja maksetaan ja mikä on niiden kokonaissumma. Vuoden 2017 verotuksessa yli 40 000 euroa vuodessa tienaavat maksoivat 95,8% kaikista ansiotuloveroista, yli 50 000 euroa tienaavat 84,7% ja yli 100 000 euroa tienaavat 38,1%. Viimeksi mainittuja oli vain 2 prosenttia väestöstä. Yli 40 000 euroa tienaavia oli yhteensä 22% väestöstä, joten hieman reilu viidennes maksoi lähes kaikki ansiotuloverot.

 

Progressio on siis jo nykyisellä ansiotuloverotuksessa hyvin tiukka. Toki kuntaveroa maksavat merkittävästi myös ne, jotka tienaavat vuodessa 30 000-40 000 euroa. Kuntaveron muuttaminen progressiiviseksi siirtäisi edelleen verorasitusta niille, jotka nytkin jo maksavat paljon. Jossakin vaiheessa saavutetaan se piste, jolloin verojen korotukset eivät enää nosta kokonaisverotuloja, koska verotus nousee niin korkeaksi, että se ei enää kannusta lisäämään tuloja.

 

Kuntaveron muuttaminen progressiiviseksi loisikin nimenomaan negatiivisen kannustimen. Miksi valitsisin ylityöt vapaa-ajan sijasta, jos veroprosenttini lisätulosta on korkea? Miksi pyrkisin urallani eteenpäin, jos vaativimmista työtehtävistä ei jää käteen juuri enempää kuin nyt? Miksi ryhtyisin yrittäjäksi ja ottaisin riskin omasta tulevaisuudestani, jos menestyminenkään ei juurikaan parantaisi omaa elintasoani?

 

Sosiaaliturvan ja verotuksen pitäisi olla sellaisia, että se aina kannustaa ottamaan työtä vastaan, etenemään uralla, tekemään ylitöitä ja myös kannustaa ryhtymään yrittäjäksi tai itsensä työllistäjäksi. Kun kaikilla on motiivi tehdä enemmän, niin kokonaisverotulot kasvavat ja laadukkaat palvelut kyetään rahoittamaan.

 

Kokoomuksen linja on täysin päinvastainen SDPn kanssa. Me haluamme keventää työn verotusta, jotta se kannustaa tekemään enemmän ja paremmin. Me haluamme uudistaa työmarkkinoita ja vahvistaa kilpailukykyä, jotta uusia työpaikkoja syntyy ja veronmaksajien määrä kasvaa. Mitä useampi on töissä, sitä pienempi on kaikkien verorasitus ja sitä paremmat ovat palvelut. 30 000 työllistä lisää merkitsee 900 miljoonaa euroa lisää julkiseen talouteen.

 

Hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan kansalaisten tekemällä työllä. Ei tapeta lypsävää lehmää kohtuuttomalta verotuksella.

 

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu