Maahanmuuttoon tulee suhtautua pragmaattisesti
Eduskunta keskusteli keskiviikkona maahanmuuttoon liittyneestä välikysymyksestä. Keskustelusta kehittyi varsin kärjistynyt ideologinen debatti hallituspuolueiden ja perussuomalaisten välillä. Valitettavasti tunteellinen suhtautuminen maahanmuuttoon ei vie asioita eteenpäin. Paljon pidemmälle päästään realistisella ja tosiasiat tunnustavalla pragmaattisella linjalla.
Humanitäärisessä maahanmuutossa keskeistä on turvapaikkajärjestelmän toimivuus. Nopeasti ja tehokkaasti on kyettävä selvittämään kenellä on perusteet turvapaikkaan ja kenellä ei ole. Jälkimmäiset on myös kyettävä palauttamaan kotimaahansa. Norjasta voimme ottaa oppia siinä miten turvapaikanhaku kannattaa järjestää. Siellä matka ei jatku lentokentän lähellä olevasta vastaanottopisteestä pidemmälle, jos ei ole perusteita turvapaikkaan.
Kotoutumisessa onnistuminen on tärkeää niiden maahantulijoiden osalta, jotka jäävät Suomeen asumaan. Suomessa on hyviä esimerkkejä kotoutumisesta, mutta samalla on rehellisesti myönnettävä, että kotoutumisessa ei ole kokonaisuutena onnistuttu riittävän hyvin. Kun katsotaan humanitäärisen maahanmuuton kautta tulleiden vähäistä työllistymistä tai toisen polven maahanmuuttajanuorten jengiytymistä, niin kotoutumisessa on kiistatta onnistuttava paremmin.
Kokoomus on tehnyt listan ehdotuksia lakimuutoksista, jotka perustuvat muiden pohjoismaiden tekemiin linjauksiin. Esityksissä korostuu erityisesti kielitaidon merkitys ja suomalaisen yhteiskunnan tuntemus. Suomen kielen oppiminen on tärkeää sekä työllistymisen, että integroitumisen näkökulmasta. On viisasta myös taloudellisesti kannustaa tukien tasoa säätämällä kielen opiskeluun ja työllistymiseen. Työmarkkinoille päässyt kotiutuu Suomeen paljon paremmin kuin työelämän ulkopuolelle jäänyt, ja siksi nimenomaan työmarkkinoille pääseminen on keskeistä.
Kokonaan eri asia on työperäinen maahanmuutto, jolloin siis henkilö tulee Suomeen sen vuoksi, että hänellä on Suomessa työpaikka valmiina. Näitä tulijoita me tarvitsemme monille aloille. Hallitus nopeuttaa nyt erityisosaajien ja start-up yrittäjien maahanpääsyä D- viisumilla. Se on hyvä esitys, mutta vasta alkusoittoa. Ikärakenteemme on sellainen, että ulkomaista työvoimaa tarvitaan moniin tehtäviin.
Me tarvitsemme ulkomaisia työntekijöitä myös työvoimapula-aloille, kuten esimerkiksi hoiva-alalle, palveluihin, kiinteistönhoitoon ja siivoukseen, teollisuuteen, rakentamiseen ja maa- ja puutarhatalouteen. Perussuomalaisten ehdotus siitä, että Suomeen saavat tulla töihin vain ne, joiden palkka on yli 3 000 euroa kuukaudessa, ajaisi Suomen Britannian Brexitin kaltaiseen työvoimapulaan.
Se on tietenkin selvää, että Suomessa tehtävä työ tulee olla TESin mukaista ulkomaalaisten on saatava työn vaativuutta vastaava palkka. Kokoomus onkin esittänyt ”Hyvä työnantaja -sertifikaattia” , jolloin ne työnantajat, joilla todistetusti työehdot ovat kunnossa, saisivat ulkomaista työvoimaa jonon ohi. Tämä olisi sekä työntekijän, työnantajan ja yhteiskunnan edun mukaista.
Humanitäärinen ja työperäinen maahanmuutto ovat kaksi täysin eri asiaa. Ensimmäiset tulevat hakemaan turvaa, jälkimmäiset valitsevat useista tarjolla olevista vaihtoehdoista Suomen. Jotta Suomi on houkutteleva työperäisten maahanmuuttajien silmissä, maan pitää olla turvallinen ja vastaanottavainen ulkomaalaisille. Se puolestaan edellyttää kotoutumisessa onnistumista ja maahanmuuttoon liittyvien ongelmien ratkaisemista.
Erityisen tärkeää on onnistua toisen polven maahanmuuttajien integroitumisessa. Meillä ei ole varaa Ruotsin kaltaiseen jengiytymiseen ja joidenkin asuinalueiden slummiutumiseen. Tällaisen kehityksen katkaiseminen heti alkuunsa on sekä kantasuomalaisten, että Suomeen muuttavien ihmisten edun mukaista. Tämä ei ole ideologinen, vaan pragmaattinen asia.
Maahanmuuttoon tulee suhtautua pragmaattisesti
————————-
Sanoppa tuo rasisteille. Ei se muille ole ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä kun tarpeeksi kauan päällään seisoo niin sitä rupee näkemään ja kuulemaan vaikka mitä harhoja…
Ilmoita asiaton viesti
Heh heh heh. Tuota vitsiä en ole aikaisemmin kuullutkaan. Mikä huumorin taju äijällä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Makkonen ajasta pahoin jäljessä. Kukaan ei vastusta laadullisesti ja määrältään järkevää muuttoa.
Ei maahanmuuton kritiikki ole rasistista, jos emme halua tänne elätettäviä, sopeutumattomia tai vaarallisia tyyppejä. Se on pragmaattisuutta eikä rasismia.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tänne on vaarallisia tyyppejä haluamassa. Tämä on rasis… anteeksi maahanmuuttokriittisten tapa puhua asiasta. Maahanmuuttajat ensin demonisoidaan ja sitten todetaan ettemme halua tänne raiskaajia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kestänyt kuin 30 vuotta, että Kokoomuskin alkaa tajuamaan mitä maahanmuuttoa tänne kaivataan ja mitä ei.
Korjaan moninkertaisena maahanmuuttajana, ettei normaali työperäinen muutto vaadi yhtään mitään erityisiä tuki- tai kotouttamistoimia. Jos jokin ryhmä ei ilman niitä pärjää niin on vikaa muuttajien valinnassa.
Suomeen ja Pohjoismaihin on erittäin helppo asettua, jos haluaa meidän systeemiin sopeutua ja siihen älyä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän työperäinen maahanmuuttomme tule edelleenkin olemaan sitä, että ulkomaiset firmat tuovat tänne keikkatyöläisiä halvalla x kuukaudeksi. Toki etelänaapurista tulee ja on tullut porukkaa esim. terveydenhuoltoomme.
Tärkeintä olisi saada tänne muuttaneiden lapset kouluun ja sitä kautta opiskelemaan ammatin. Toki tätä tapahtuukin, kun meillä on käytännössä koulupakko. Kun olin kesällä leikkauksessa, niin merkittävä osa hoitajista ja laitosapulaisista näytti olevan maahanmuuttajataustaisia, ystävällistä ja asiallista porukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Itse korostaisin pakkoa kielen opiskeluun. Jos humanitäärisistä tai muistakin syistä tänne tullut ei tietyn ajan päästä selviä kielikokeesta, olisi oleskelulupa katkolla. Saattaisi kummasti lisätä motivaatiota ja siten edesauttaa sopeutumista yhteiskuntaan.
Tosin tähän taas joku kaikkea pakollisuutta vastustava yltiöpäinen liberaali älähtää jotakin ihmisoikeuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, noinkin voi käydä. Isossa mittakaavassa ongelmaksi muodostunee kielitaidottomien kiinnittyminen vain omankielisten joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Englannin kielen osaaminen pitäisi riittää. Suomessa on jo nyt lukematon määrä yrityksiä joiden työkielenä on Englanti ei Suomi. Ministeri Andersson käytti erinomaisen puheenvuoron välikysymyskeskustelussa kun kiinnitti Suomessa vallitsevaan ilmapiiriin, jos se on kovin ulkomaalaisvihamielinen, millaiseksi persut haluaisivat sen muodostuvan, niin perheelliset työnperässä Suomeen muuttaneet eivät täällä kauan viihdy varsinkin jos heidän lapsensa joutuvat kiusaamisen kohteeksi ulkomaalaisuutensa vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä todellakaan riittää englannin osaaminen. Englanti valtaa alaa kaikkialla ja tappaa pienet kielet, kehitys on haitallista kansalliselle kulttuurille.
Se, että isojen firmojen työkieli on englanti ei kuulu tipan tippaa siihen, että tyypillinen maahanmuuttaja ei ole korkeasti koulutettu insinööri vaan pikemminkin lähihoitajan, taksikuskin, bussikuskin tai myyjän ammatissa työskentelevä. Ja heille riittäisi sinun mielestäsi englannin osaaminen? Lähihoitaja palvelutalossa eikä osaa suomea, haloo…
Ilmoita asiaton viesti
No, jatketaan sitten samalla mallilla ja pidetään Suomesta pois korkeasti koulutetut erityisasiantuntijat joita yritykset kipeästi kaipaavat. Ei kai siinä ole kenellekään epäselvää, etteikö palveluammateissa tarvitaan suomen kielen osaamista, mutta jos vaadimme kaikilta suomen kielen osaamista, valitsee korkeasti koulutettu Suomen sijasta jonkun toisen maan jossa ei vaadita kansallisen kielen osaamista ja siihen Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko se työvoimapula nyt niissä korkeaa akateemista oppiarvoa vaativissa asiantuntijatehtävissä vai matalampaa koulutusta vaativissa palveluammateissa?
Jos vähääkään nyt luottaa mediaan, niin pula näkyy juuri täällä suorittavalla puolella palveluammateissa.
Puhukoot ne harvat korkeasti koulutetut huippuammattilaiset vaikka mandariinikiinaa, jos sillä tulevat toimeen. Kokonaiskuvassa he ovat pieni vähemmistö ja voivat vaikka elää omassa kieli- ja kulttuurikuplassaaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maahanmuuton kritiikki on myös pragmaattista.
Ilmoita asiaton viesti