Maailmantaloudessa vaaran merkkejä

Koronan jäljiltä monet maat ovat ajautuneet poliittisesti haasteellisen tilanteeseen. Korona ja koronarajoitukset ovat vieneet osalta ihmisistä työn ja toimeentulon. Omat puskurit on monilla koronasta kärsineillä syöty, osalla niitä ei edes ollut ennen koronaa.

 

Suomessa suurin osa ihmisistä ei ole kärsinyt koronasta taloudellisesti ja osalle on koronan aikana kertynyt lisää säästöjä. Kovasti ovat kuitenkin kärsineet kaikki ne, joiden toimeentulo riippuu siitä, että ihmiset tapaavat toisiaan. Oli sitten kyse kahvilan pitäjästä, muusikosta, taksiyrittäjästä tai urheilijasta. Erityisesti erilaiset palvelualat ovat kärsineet.

 

Maailmalla Koronan vaikutukset ovat olleet vielä paljon suuremmat. Monissa maissa tehtaita on ollut suljettuna ja jopa ulkonaliikkumiskieltoja on ollut voimassa. Joissakin maissa talous pysähtyi pahimmillaan lähes täysin. Erityisesti ovat kärsineet ulkomaisesta turismista toimeentulonsa saavat  maat ja alueet, kuten Suomessa Lappi ja pk-seutu.

 

Huoli ihmisten toimeentulosta, työpaikkojen palaamisesta ja talouden elpymisestä on ajanut mittaluokaltaan ainutlaatuisiin elvytyspaketteihin. USA:ssa Joe Biden esitteli 2,3 biljoonan dollarin elvytyspaketin, joka sisälsi erityisesti isoja panoksia infraan ja Vihreään siirtymään. EKPn osto-ohjelma oli vuoden 2020 loppuun mennessä 1850 miljardia euroa ja elvytyspaketti 750 miljardia euroa. Näillä valtavilla paketeilla on saatu aikaan pörssikurssien vahvistuminen, työllisyyden nousu ja koronakuluista selviytyminen, mutta elämmekö tyhjän päälle, kuten Tasavallan Presidentti Sauli Niinistökin pohdiskeli YLEn haastattelussa?

 

Olen opiskellut ja opettanut kansantaloustiedettä ennen kansanedustajuutta. Jos nykyinen talouspolitiikka kestää globaalisti, niin kaikki minua opettaneet professorit saa siirtää muihin tehtäviin. Meille nimittäin opetettiin, että jos rahan määrää lisätään talouskasvua enemmän, niin siitä seuraa inflaatio. Toinen merkittävä opetus oli, että jos velkaantuminen holtittomasti jatkuu, niin jonakin hetkenä luotottajat menettävät uskon luotonottajien kykyyn selviytyä veloistaan ja silloin korot lähtevät nousemaan.

 

Toivon, että minua opettaneet professorit ovat väärässä, mutta en usko heidän olevan. Koko maailma elää nyt tyhjän päällä, uutta velkaa otetaan surutta entisen päälle ja olemme siirtyneet keskuspankkitalouteen. Uutta velkaa ottavat valtiot ja niin ottavat myös kotitaloudet, joiden velkaantuminen on myös ennätystasolla. Jos luottamus alkaa järkkyä, niin alas tullaan nopeasti ja kovaa. Poliittiset ongelmat ovat mittavia ja on tavallaan ymmärrettävää, että yhteiskuntarauhaa yritetään ostaa velkaantumisella. Riskit ovat kuitenkin valtavat, koska valitettavasti talouden lait eivät ole mihinkään muuttuneet.

 

Tässä vielä eduskuntapuheeni samasta aiheesta: https://www.facebook.com/watch/?v=165216208896282

 

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu