Maksuhäiriömerkintä poistuu velkansa maksaneilta vihdoinkin

Eduskuntaan on tulossa hallituksen esitys, jolla maksuhäiriömerkintä poistuu velkansa maksaneilta kuukaudessa. Nykyisin maksuhäiriömerkintä säilyy velkarekisterissä jopa kaksi vuotta, vaikka velka on suoritettu. Tämä on täysin kohtuuton tilanne velkansa maksaneelle, koska maksuhäiriömerkintä hankaloittaa monin tavoin elämää.

 

Kyse on isosta asiasta, koska vuoden 2020 lopussa 392 200 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä ja 25-34 vuotiaista jopa 16 prosentilla. Ylivelkaantuminen on erittäin iso ongelma. Se muodostaa myös kannustinloukun, koska ulosoton kohteena oleva saa ainoastaan suojaosan palkastaan käteen. Tätäkin asiaa on onneksi viime aikoina hieman helpotettu. Toki lähtökohtana pitää olla, että velat pitää maksaa. Kansalaismoraalin vuoksi on kuitenkin oikein, että ei pidetä löysässä hirressä niitä, jotka ovat velkansa hoitaneet.

 

Maksuhäirintämerkinnän välittömässä poistamisesta velkansa maksaneiden osalta on tehty useita lakialoitteita yli puoluerajojen eduskunnassa. Asiassa ovat erityisen aktiivisia olleet Jari Myllykoski ja Joakim Strand. Olen myös Kokoomuksen edustajana ollut keräämässä nimiä näihin aloitteisiin ja olen siten todella tyytyväinen, että tämä asia nyt etenee.

 

Ylivelkaantuminen tulee entisestään lisääntymään Koronan ja koronarajoitusten vuoksi. Korona tulee aiheuttamaan konkursseja, työttömyyttä, lomautuksia ja yritysten lopettamisia. Vähintään kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin, koska eivät voi harjoittaa ammattiaan koronarajoitusten vuoksi tai tarve heidän tekemälleen työlle on merkittävästi vähentynyt. On äärimmäisen tärkeää, että Koronan vuoksi vaikeuksiin joutuneet selviävät tämän ajan yli. Tarvetta on siten muuttaa myös konkurssilainsäädäntöä, jotta uusi alku tulee yrittäjille helpommaksi.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu