Matematiikan osaaminen heikkenee – ongelmaan tartuttava
Tällä viikolla saatiin pysähdyttävät luvut yläkoululaisten matematiikan osaamisen tasosta. Alaspäin on menty jo kaksi vuosikymmentä. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa, että kun koululainen 20 vuotta sitten saavutti numeron 8, niin nyt taso on 6. Alamäki on siis hurja. Se on niin hurja, että enää ei voi vain seurata katsella, vaan ongelmat pitää tunnustaa ja niihin pitää tarttua.
Jos ottaa vertailun urheilusta, niin tämä tarkoittaisi, että vuodesta toiseen 15-vuotiaat pelaavat jääkiekkoa huonommin kuin edellisenä vuonna saman ikäiset pelasivat. Jos näin olisi menty 20 vuotta, niin Suomi ei tänä päivänä olisi juniorijääkiekkoilun mallimaa, vaan B-sarjalainen. Veikkaan myös, että tuollainen alamäki olisi herättänyt paljon keskustelua jääkiekkoliitossa ja moni valmentaja olisi saanut lähteä toisiin töihin.
Valitettavasti koulumaailmassa asiat nähdään toisin. Vaikka oppimistulokset jatkuvasti laskevat, niin opetushallitus tai ministeriö ei myönnä, että mitään olisi tehty väärin. Opettajat yrittävät kertoa viestiä koulujen ongelmista, mutta niitä ei korkeammalla tasolla kuulla. Ollaan tilanteessa, jossa teoriassa kaikki on kunnossa, mutta käytännössä koulu tuottaa vuosi toisensa jälkeen entistä huonompia oppimistuloksia. Näin ei voida toimia.
Matematiikan järkyttävät tutkimukset on jälleen pyritty verhoamaan sen taakse, että koulujen väliset erot kasvavat. Toki tämäkin pitää paikkansa ja erityisesti osalla maahanmuuttajataustaisista nuorista on vaikeuksia saavuttaa edes keskinkertaisia tuloksia. Perheen sosioekonomisella asemalla on varmasti merkityksensä, mutta se ei selitä yleistä tason laskua.
Matematiikan tuloksista näkyy, että nimenomaan keskitaso on heikentynyt ja keskitaso on myös supistunut. Kun aiemmin suuri osa oppilaista oli perinteisellä Gaussin käyrällä
keskitasolla, niin nyt oppilaat jakaantuvat lähes tasaisesti hyviin, keskitasoon ja huonoihin. Huonoja on siis selvästi enemmän kuin aiemmin ja keskitasolla olevia vähemmän kuin ennen. Tämä on kaiken huolestuttavinta, koska suomalaisen perusopetuksen vahvuutena on pidetty sitä, että valtaosa saa hyvän pohjakoulutuksen jatko-opintoihin. Tämäkään ei enää pidä paikkaansa. Ei ainakaan matematiikassa.
Kun opettajilta kysytään mitä pitäisi tehdä koulutuksen tason nostamiseksi, niin saadaan hyvin konkreettisia vastauksia. Niiden lähtökohta on, että opettajat vain haluaisivat tehdä omaa työtään paremmin. Se edellyttäisi ryhmäkoon pienentämistä ja opettajien ajankäytön kohdistaminen perustehtävään hankehumpan ja toissijaisten tehtävien sijasta. Lisäksi osa vanhemmista kuormittaa opettajia mitä erikoisimmilla pyynnöillä ja vaatimuksilla, mikä voi viedä kohtuuttomasti opettajan aikaa, eikä siten ole eduksi oppimiselle.
Monet opettajat haluaisivat myös rajoittaa älypuhelinten käyttöä tunneilla. Inkluusio nähdään myös isoksi ongelmaksi, vaikka se onkin kaunis ajatus. Kun samaan luokkaan laitetaan käytöshäiriöiset, kielitaidottomat ja nepsyt, niin opettajien aika menee erityislapsista huolehtimiseen, minkä seurauksena lahjakkaimmat turhautuvat ja kaikkien oppimistulokset heikkenevät.
Opettajien käytännön läheiset viestit pitäisi kuulla. Emme voi vain hyväksyä oppimistulosten jatkuvaa heikkenemistä tai koko Suomi putoaa B-sarjaan.
Taisi kokoomus leikata viime hallituskaudella koulutukselta rahaa pois. Ehkä se oli hieman dorka toimenpide.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se kokoomus sekä PS potrasivat kuvissa, että koulutuksista ei leikata ja menivät silti leikkaamaan. Samoin nytkin vielä yli kuukausi sitten kokoomuksen nuorisoliitto oikein pokkana ottivat kuvan:
”Jos välität, leikkaat”, ”Leikkaaminen on välittämistä” ja ”Vastuunkantoa, välittämistä, leikkaamista”. Huomio siinä on, että nämä ihmetyypit ovat tulevia päättäjiä ja äänestäjien tulee huomioida, että kokoomus ei tässä halua muuttua vaan jatkaa sitä leikkauslinjaansa entiseen tapaan eikä takuulla noilla wanhoilla keinoilla korjaa ollenkaan.
https://twitter.com/ArttuRintanen/status/1456911999292555273
Tässä taannoin ripitin kovaksikeitetylle kokoomuksen blogissa tilastointeja, että miten Suomessa nyt sujuu vuodesta 2019 tähän päivään asti ja kerroin, että olisiko ollut parempi olla tukematta koko yhteiskuntaa ja ryhtyä leikkaamaan ihan kaikesta, tulisi valtavat konkurssimäärät ja räjähtävä työttömyysmäärä kera lomautettujen?
Hän syytti maalittamisesta ja ei ne mitään maalittamisia ollut vaan ihan tosiasioita ja meni ilmeisesti ihon alle.
Tässä näkee, että mikä tilanne Suomessa nyt on ja työttömyydessä ja työllisyydessä. Ei tullut sitä kauhukuvaa, mitä kokoomus aiemmin rupesi sanomaan, että tuollaisella johtamisella Suomi on mieron tiellä. Koko maailma oli ja on yhä mieron tiellä eikä Suomi ole siinä lähelläkään vaan oli ainoa EU-maista, ketkä ottivat vähiten iskua koronatilanteessa kuin yksikään muu.
https://www.helsinkigse.fi/corona/tilannehuoneen-raportti-2-12-2021-viimeisimmat-kehityskulut-tyomarkkinoilla-kotitalouksissa-ja-yrityksissa/
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät taisi leikata Kataisen kokoonpanossa vielä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmän oli kyllä Sipilän hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulin jo vuosituhannen vaihteessa eräältä opettajalta AMK:n puolella, kun hän oli ollut aiemmin Tekun matikan opettajana ja ollut välillä teollisuudessa ja sitten palannut takaisin, kun Teku oli muuttunut AMK:ksi. Opiskelijoiden perusmatikan taidot olivat romahtaneet tässä liikkeessä, vaikka oppilaitoksen uusi nimi viittaakin korkeampaan opinahjoon.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkäs se edellisen hallituksen pääministeri koulutusrahoitusta kommentoikaan? ”Meidän pitää vain tulla toimeen vähemmällä”?
Siinä hallituksessa sekä valtiovarainministeriö, että opetusministeriö olivat Kokoomusjohdossa.
Osaamistason laskuun ja sitä väistämättä seuraavaan kilpailukyvyn rapautumiseen syyllinen löytyy katsomalla peiliin.
Ilmoita asiaton viesti
Tason lasku näkyy teoria-aineissa yleisemminkin, jokainen yläkoulun opettaja tuntee monta opetusryhmää, joissa keskitason suorituksia ei juurikaan ole, vaan kumpikin ääripää korostuvat. Motivoituneita ja osaavia on kuten ennenkin, mutta täysin nollasuorituksia entistä enemmän. Vakioselitys on, että ei vain jaksa eikä viitsi, halu ponnistella on hyvin monelta hävinnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa uusien osavaltioiden oppilaat olivat ainkin 10 vuotta taaksepäin selvästi ysi-luokkalaisten (huom 9-luokka) vertailussa matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja biologiassa muuta Saksaa selvästi edellä..
Ilmoita asiaton viesti
IB-lukiot näyttävät suomalaisen tason vertailukelpoisesti kaikkiin muihin nähden.
IB- matematiikan kirjakin on järkäle verraten lukioiden kevyisiin kirjoihin nähden.
Ja kaikki opetus vain englanninkielisesti ja englanninkielisiä kirjoja käyttäen.
Ilmoita asiaton viesti
Korkeakoulussa opiskelleenani vanha fysiikan opettaja kertoi, että ennen fysiikantunteja oli annettu 400 tuntia ja sitä opetettiin 2000-luvulla enää 150 tuntia eli leikkauksia oli tehty.
Joka tapauksessa fysiikka 1 oli hylätty, fysiikka 2 hylätty. Koska se vanha opettaja eli saman vanhan kaavan mukaisesti monta vuotta ja hän kuvitteli, että näin opiskelijat osaavat varmasti laskea kokeissa mutta todellisuudessa ne olivat vaikeita
Sitten kun siirryin AMK:n ohjelmistoakatemiaan ja siellä tarkasteltiin meidän opintosuoritteita eri aineissa. Niin päätettiin hankkia erikseen ulkopuolelta pätevä fysiikan opettaja. Se oli kieltämättä joku outo hyypiö, piti pukua ja lenkkarit jalassa sekä joku kulahtanut työlaukku.
Hän kyllä osasi hommansa ja opetti meille fysiikan 1 ja 2 kokonaisuudessa ja myös huomasi kotitehtävien palautetehtävissä, että jokin opetettava asia oli täysin pielessä, niin hän palasi siihen aiheeseen opettamaan uudelleen, että oppi menisi varmasti perille ja pyysi uudestaan palautetehtäviä siihen aiheeseen, lopulta hän oli tyytyväinen.
Täkynä siinä oli, että jos palautti kotitehtävät ratkaisuineen, niin siinä sai enimmillään 3 pistettä per annettu kotitehtävät 5 erilaista pulmineen varsinaiseen kokeeseen, muuten ei saanut mitään.
Lopputulos oli minulla fysiikka 1 = 4, fysiikka 2 = 5.
Siinä vielä kehitettiin opiskelijoiden yhteisessä tilassa ”Camelotin pyöreä pöytä”. Siinä me opiskelimme ja yritimme ratkoa tehtäviä sekä kiistelimme ja perustelimme, että miksi pitää ajatella näin ja siihen perään kaavat sekä faktat niistä fysiikan lainalaisuuksista.
Tämä järjestelmä oli huomattavasti paljon parempi kuin se vanha AMK:n järjestelmä monen vuoden kangistuneiden tapojen tottuneiden opettajien tavat.
Moni muukin arvosanat nousivat huomattavasti, kun otettiin ulkopuolisia opettajia opettamaan uusilla tavoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Minä aloitin opiskelut Polilla laskutikulla. Toki matematiikassa ei millään numeroilla laskettukaan, mutta teoreettisen sähkötekniikan tenteissä piti laskea lopputuloksiakin ihan numeroilla. Aluksi ei laskimia hyväksytty, vaan piti käyttää laskutikkua. Siinä on se hyvä puoli, että suuruusluokat piti päätellä päissään itse. Näppäilyvirheet eivät siis voineet johtaa hirveisiin suuruusluokkavirheisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko nämä nykykokoomuslaiset ihan järjissään. Blogisti vetää pitkän jutun siitä mitä mateematiikka on omasta mielestään. Aivan kuin matsku oppiaineena olisi jotain suurta tai tavoitettavaa. Jos nuoria ei kiinnosta, antakaa heidän käyttää älyänsä parempaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vakavissasi olet sitä mieltä, että turha stressata, jos jonnet ja jonnat viittaavat kintaalla matematiikalle?
Ilmoita asiaton viesti
Jos näin haluat, että matikka on ainoa jutsku omassa aivokopassasi. Sopii minulle ja jopa hyvksyn sen.
Ilmoita asiaton viesti
Matikka on tärkeää, ihan näin humanistina myönnän sen reilusti. Ei se autuaaksi tee, mutta ilman mitään matemaattista ymmärrystä moni nuori esimerkiksi ryssii oman taloutensa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun uskonnonopetus aikanaan lopulta poistuu kokonaan, niin tulee tilaa tarpeellisimmille ja tärkeämmille…?
– Niin oppilaan itsensä kuin yhteiskunnankin kannalta.
KOKOOMUS voisi vauhdittaa ko kehitystä?
Onhan se jo modernina kykypuolueena kierrättänyt koti, uskonto, isänmaa-sloganinsa ja miekka, risti ja kypäräpäinen pappi-tunnuksensakin KD:lle?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki me ja lapsetkin pitäisi ottaa se ruutuvihko ja lyijykynä käteensä.
1. Tehdä vaakasuoraan ja pystysuoraan ynnälasku ensin numeroista 1…9 =
2. Vähennyslasku suuremmasta luvusta pienempi numero =
3. Opetella kertotaulu 1-9 ja sen vaikeimmatkin ulkoa eri järjestyksissä kuten tuo viheliäinekin muistaa 7×8 = 56
4. Tehdä jakokulma paperille ja jakaa, kirjoittaa esimerkiksi jaettavaksi eteen 21, jakajaksi 3 ja kirjoittaa viivan alle tulos = 7 jne…
Sitten voi tehdä se vanhan kauppiaan testi, joka muuten on käytössä edelleen Tampereen kauppahallin Laatulihan myyjillä eli kirjoittaa paperille allekkain ostettavien tuotteiden hinta ja laskea kynällä loppusumma pakettiin. Ja se tapahtuu nopeammin kuin mikään laskukone.
Mitä komiteoita tähän tarvitaan ja suuria poliittisia istuntoja ja lain valmisteluja.
Ei muuta kun kynä käteen, ruutupaperi ja kaikki kännykät ja laskukoneet piiloon.
Ilmoita asiaton viesti
Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että esim. Kiinassa ala-asteen 5. luokalla opetellaan jo haasteellisempaa matematiikkaa kuin meidän ylä-asteen 8. luokalla. Odotan mielenkiinnolla ehtiikö lukioon mennessä jo tulla tehtäviä, jotka olisivat tälle ala-asteen Kiinassa käyneelle lapselle uutta asiaa.
Suomen pisa-johtajuudesta ei ole kuin muisto vain. Li Anderssonin mielestä kaikki on kuitenkin hyvin. Lisää rahaa pitäisi tietysti saada, kuten täälläkin kaikki vasemmistolaiset ongelman ratkaisuna esittävät.
Ilmoita asiaton viesti