Nato-jäsenyyden taustalla yhtenäinen kansa, yhteistyökykyinen päätöksenteko ja Suomen luotettava maine maailmalla
Suomalaisten silmissä maailma muuttui 24.2., kun Venäjä käynnisti brutaalin hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. Sitä oli toki jo edeltänyt Venäjän Natolle esittämät etupiirivaatimukset, joilla se halusi estää Naton laajenemisen. Venäjä siis vaati Suomen ja Ruotsin rajaamista pysyvästi Naton ulkopuolelle ilman, että meiltä kysyttiin mitään. Kuten Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi, tämä oli käännekohta.
Tie Suomen Nato-jäsenyyttä kohden alkoi kuitenkin toden teolla, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan kosketti syvästi suomalaisia. Ikäihmisille se toi mieleen vanhat sota-ajat ja monille nuoremmille se muutti totaaliselta tavalla sitä maailmaa, jossa oli opittu elämään. Suomalaisten vastaus oli, että nyt on aika liittoutua ja vahvistaa siten Suomen turvallisuutta. Nato-jäsenyyden kannattajia oli hetkessä paljon enemmän kuin vastustajia. Nyt jo useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta on Nato-jäsenyyden kannalla.
Suomen valtiojohto reagoi nopeasti sekä muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen että muuttuneeseen kansalaismielipiteeseen. Kaikkia mahdollisia kontakteja Nato-maiden johtajiin hyödynnettiin. Huipentumana oli tietenkin Tasavallan presidentin matka Joe Bidenin vieraaksi. Samaan kategoriaan voi nostaa Boris Johnsonin Suomen vierailun ja maidemme välisen solidaarisuusjulistuksen. Valtiojohto, puoluejohtajat ja suurlähettiläät ovat kuitenkin käyttäneet laajasti kontaktejaan ja luoneet siten pohjaa Suomen jäsenyyshakemuksen hyväksymiselle.
Kotimaan päätöksenteossa olennaista oli, että kaikki puolueet ymmärsivät turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttuneen ja yhteistyöllä asioita vietiin eteenpäin ripeästi ja johdonmukaisesti. Eduskunta näytti, että tosi paikan tullen kyetään rakentavaan yhteistyöhön yli poliittisten rajojen. Tämä prosessi on siten ollut vahva näyttö myös Suomen päätöksentekokyvystä.
Nato-jäsenyys edellyttää kaikkien 30:n jäsenmaan ratifiointia. Kaikki tärkeimmät Nato-maat ovat jo kertoneet tuestaan Suomen hakemukselle. Eilisen päivän aikana näitä ilmoituksia sateli Twitteriin Nato-maiden keskeisiltä päättäjiltä. Tiedossa ei ole, että yksikään Nato-maa olisi aikeissa torjua Suomen Nato-jäsenyyshakemusta.
Suomen saama laaja tuki kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin muut NATO-maat tietävät, että Suomi on satsannut puolustukseensa ja on suhteessa kokoonsa sotilaallisesti vahva maa. Korkea maanpuolustustahto, yleinen asevelvollisuus ja viime aikoina tehdyt suuret asehankinnat on varmasti noteerattu.
Yhtä tärkeää on se, että Suomeen on kansainvälisissä yhteyksissä opittu luottamaan. Me maksoimme aikoinaan velkamme, joka Yhdysvalloissa yhä muistetaan. Me olemme myöskin Euroopan unionissa maa, joka pitää kiinni lupauksistaan ja joka pyrkii ratkaisemaan yhteisiä ongelmia, eikä aiheuta niitä lisää. Tämä on tärkeää poliittista pääomaa juuri nyt, kun Suomi tarvitsee kaikkien Nato-jäsenmaiden tuen.
Tänään on aidosti syytä arvostaa Suomea ja suomalaisia. Meillä on yhtenäinen kansa, yhteistyöhön kykenevät päätöksentekijät, maanpuolustukseen sitoutuneet puolustusvoimat ja kansainvälisillä kentillä maine maana, johon voi luottaa.
Taitaa Turkkilainen olla eri mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset antavat poliittisen eliitin tyhjentää valtion kassaa, ottaa sieltä siivun itselleen ja lähipiirilleen. Pitkään kansa oli hiljaa, kun poliittiset johtajat kertoivat EU:n sotilaallisesta puolustuskyvystä ja sen kriisinhallintajoukoista tms utopioista. Jopa Suomen ja Ruotsin välisestä sotilasliitosta puhuttiin vakavalla naamalla. Merkillistä pölinää, kun lähes koko EU on Natossa. 24.2.2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Siitä lähtien olemme saaneet tv:stä seurata sympaattisen Antti Kurosen raportteja venäläisten raakalaismaisuuksista. Näitä nähtyään, Suomen kansan selvä enemmistö oli saanut poliittisen eliitimme pölinöistä tarpeekseen. Nyt Suomi liittyy Natoon oli kansan viesti eduskunnalle ja valtioneuvostolle. Poliitikot taipuivat, kun muuta mahdollisuutta ei enää ollut.
PS. Ei mahda mitään, mutta Kokoomuksen selkeä kanta ja kannatuksen voimakas kasvu sai muutkin puolueet liittymisen puolelle. Tämä siksi, että jotkut poliitikot aivan varmasti haluavat kirjoittaa tämän historian uusiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti voisi olla mahdollista, että Suomen yhtenäisestä kansasta lohkeaisi eräänlainen Finski-Taliban, joka kävisi sissisotaan Nato -valloittajaa vastaan. 20-25 vuotisen sitkeän vastarinnan jälkeen Nato -joukot olisivat perääntyneet Helsinkiin, kunnes poistuisivat paniikissa Seutulan lentokentältä. Taakse jäisi Nato -myötämielisiä päättäjiä, jotka eivät ehtineet mukaan, ja hävitetty infrastruktuuri ja loputtomiin selkkauksiin kyllästynyt kansa.
Ilmoita asiaton viesti