Pikavippien markkinointi kieltoon, korot kuriin

Korona-aikana on ollut väliaikaisesti käytössä vakuudettomien kulutusluottojen eli pikavippien suoramarkkinointikielto ja kymmenen prosentin korkokatto. Nämä lait olivat voimassa 1.7. 2020 – 30.9.2021. Parasta aikaa niiden jatkoa pohditaan oikeusministeriön työryhmissä. Molemmat lait tulisi säätää pysyviksi.

 

Vuoden 2020 lopulla Suomessa oli maksuhäiriömerkinnän saaneita henkilöitä lähes 400 000. Viime aikoina tämä lukumäärä ei ole merkittävästi noussut, mutta aiempina vuosina nousu oli räjähdysmäistä. Merkittävä syy taustalla on se, että pikavippejä on ollut helppoa saada ja korot olivat ennen säätelyä satumaiset. Sääntelyn aikana ylivelkaantuneiden räjähdysmäinen kasvu on taittunut.

 

Markkinointikielto on ollut jo aiemmin käytössä Hollannissa. Kieltämällä pikavippien suoramarkkinointi vaikutetaan erityisesti heräteostoihin. Usein pikavippikierre on saanut alkunsa hetken mielijohteesta. Tämä on ollut erityisen tyypillistä nuorille. Jos luottotietonsa menettää jo nuorena, niin arkielämä vaikeutuu. Asuntoa on vaikeampi saada ja palkasta jää paljon vähemmän käteen, jos on ulosotossa. Markkinointikiellon tarkoituksena on nimenomaan estää harkitsemattomat pikavipit.

 

On kuitenkin selvää, että osa ihmistä joutuu elämässään tilanteisiin, jossa rahoitusta on vaikea saada ja tarve on välttämätön. Pikavippien suitsimisen ohessa onkin tarpeen kehittää sosiaalista luototusta, jota Suomessa käytetään todella vähän. Sosiaalisessa luototuksessa voitaisiin hyödyntää Kelan osaamista ja verkostoa. Kelan avulla sosiaalinen luototus voitaisiin myös ulottaa koko maahan, kun sitä on tähän asti annettu vain muutamissa kaupungeissa.

 

Pikavipit perustuvat pitkälti ihmisten hädänalaisen aseman hyväksikäyttämiseen. Hyvin harva pikavippikierteeseen joutunut rikastuu elämänsä varrella ja selviää pikavipeistään ilman ongelmia. Yhteiskunnan on sääntelyllä pyrittävä siihen, että mahdollisimman harva menettää maksukykynsä ja sen vuoksi tarvitaan sosiaalisen luototuksen kehittämistä, korkosääntelyä ja pikavippien suoramarkkinointikieltoa.

 

On myös hyvin tärkeää antaa toivoa niille, jotka ovat luottotietonsa menettäneet. Nyt ollaan onneksi nopeuttamassa maksuhäiriömerkinnän poistamista velkansa maksaneilta. Kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt myös, että ulosoton suojaosa korotetaan nykyisestä 678,90 eurosta 900 euroon. Toivottavasti hallitus vie osana työllisyyspäätöksiä tätä eteenpäin. Se olisi konkreettinen kädenojennus, joka kannustaisi ylivelkaantuneita työttömiä takaisin työmarkkinoille.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu