Populisti Johnsonin tie katkesi – ulkopoliittinen linja säilyy

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson joutui eroamaan, koska hän menetti jopa omien ministeriensä luottamuksen. Johnsonin kautta ovat varjostaneet erilaiset sisäpoliittiset skandaalit, joissa hän on kerta toisensa jälkeen jäänyt kiinni väärien tietojen antamisesta. Skandaalit ovat syöneet Konservatiivien uskottavuutta, mikä on näkynyt murskatappioina täytevaaleissa. Nyt lähes kaikkien parlamentaarikkojen mitta tuli täyteen ja Johnsonilla ei ollut enää vaihtoehtoja.

 

Iso-Britannian konservatiivipuolue on hyvin perinteinen, laaja ja hajanainen puolue. Puolueen sisällä on ryhmittymiä, jotka ovat lähes kuin omia puolueita. Iso-Britannian kaksipuoluejärjestelmä on tehnyt suuret koalitiot välttämättömiksi. Jos tilannetta rinnastaa Suomen puoluejärjestelmään, niin konservatiivipuolueen sisällä voi sanoa olevan Kokoomuksen, Perussuomalaiset ja Keskustan maaseutuväen. Johnsonin aikana johdossa ovat olleet ne, jotka ovat lähimpänä perussuomalaisia. Aiemmin puolue oli kokoomuslaisten käsissä.

 

Suurin jakava tekijä on Brexit. Boris Johnsonin aikana enemmistö konservatiivien sisällä on siirtynyt Brexitin kannattajille, mutta puolueessa on myös vahva Remain-siipi. Toinen jakava teema puolueen sisällä on etelän ja pohjoisen välinen jako. Konservatiivien suuri vaalivoitto vuoden 2019 toi mukanaan parlamenttiin suuren joukon uusia edustajia, jotka olivat saaneet äänensä pohjoisen Englannin taantuvilta teollisuusalueilta. Näille edustajille tärkeintä on alueellisten erojen tasaaminen, jotta he voisivat pitää oman parlamenttipaikkansa, jonka voittivat Työväenpuolueen edustajilta.

 

Iso-Britannian sisäpoliittinen tilanne on Brexitin, koronan ja Ukrainan sodan myötä hyvin vaikea. On vaikea sanoa kuinka paljon on johtuvaa mistäkin syystä, mutta Iso-Britannialla on ollut suurempia talousongelmia kuin muilla G7-mailla. Inflaatio, työvoimapula, bensapula , sekä kohonneet energian ja ruoan hinnat ovat syöneet Johnsonin ja hallituksen kannatusta. Oma haasteensa on myös maan sisäinen hajaantuminen. Pohjois-Irlannissa ei ole toimivaa parlamenttia ja suuri osa skoteista haluaisi itsenäistyä.

 

Iso-Britannialla on siten valtavat sisäpoliittiset haasteet ja kenenkään ei ole helppo täyttää Johnsonin saappaita. Konservatiivit tarvitsevat nyt kuitenkin luotettavan johtajan, joka ei kulje skandaaleista toiseen, vaan kykenee palauttamaan puolueen uskottavuuden äänestäjien silmissä.

 

Suomen kannalta olennaista on, että Iso-Britannian ulkopoliittinen linja säilyy. Siihen on syytä luottaa. Iso-Britannia ehti jo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ja Johnsonin lupaamat turvatakuut ovat voimassa. Konservatiivien sisällä tuki Ukrainalle, Naton laajenemiselle ja länsimaisten arvojen puolustamiselle on hyvin vahva. On siis käytännössä varmaa, että uusi pääministeri jatkaa edellisten linjoilla. Myös oppositio on Iso-Britanniassa tukenut hallituksen linjaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, joten edes uudet vaalit ja mahdollinen vallanvaihto eivät tätä ydinasiaa muuttaisi. Suomi voi jatkossakin luottaa Iso-Britannian tukeen ja se on meille kaikkein tärkeintä.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu