Romuttuuko työmarkkinoiden Suomen malli?
Kunta-alan palkkaratkaisu on saanut mielenkiintoisen vastauksen työmarkkinoilla. Perinteiset rintamalinjat ovat murtuneet, kun ratkaisun ovat tyrmänneet sekä EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Tätä kolmikkoa ei yleensä ole nähty samalla puolella. Perinteisen työnantaja vs. palkansaaja – asetelman rinnalle onkin nyt nousemassa yksityinen sektori vs. julkinen sektori asetelma, mikä saattaa muuttaa merkittävästi lähivuosina Suomen työmarkkinoita.
Kunta-alan ratkaisu on toki monilta osin ymmärrettävä. Näin epävarmassa tilanteessa kuntatyönantajaa varmasti houkuttelee kolmen vuoden työrauha. Iso ongelma on myös kunta-alan laaja työvoimapula, jota epäilemättä helpottaa se, kun luvataan korottaa palkkoja enemmän kuin yksityinen sektori. Lupaus on kuitenkin kova, koska kuntien palkanmaksukyky on hyvin rajallinen. On hyvä muistaa, että suuri osa kunnista on veden pinnan yläpuolella vain valtion antamien runsaiden koronatukien ansiosta, jotka valtio on rahoittanut ottamalla uutta velkaa veronmaksajien piikkiin. Oraitten päällä siis ollaan.
Kunta-alan sopimuksen ongelmat liittyvät kytkentään muihin sopimuksiin. Ensimmäinen kytkentä on se, että sosiaali- ja terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen työntekijät saavat lisäkorotuksen, jos sairaanhoitajat ja lähihoitajat saavat neuvoteltua itselleen paremman sopimuksen syksyllä. Vielä paljon suurempi merkitys on viisivuotisella palkkaohjelmalla, jossa on sovittu yleistä tasoa korkeammista korotuksista jo etukäteen. Tämä on juuri se kohta, joka vei kahvin väärään kurkkuun sekä Etelärannassa että Hakaniemessä.
Viime vuosina Suomessa on luovuttu tulopoliittisista kokonaisratkaisuista ja siirrytty ns. Suomen malliin, jota on ajanut erityisesti EK. Suomen mallin ideana on, että vientiteollisuuden keskeiset alat sopivat ensin palkankorotusten tasosta, joka on realistinen suhteessa Suomen kilpailukykyyn ja sen jälkeen muut alat seuraavat samaa yleistä tasoa, jotta julkisen sektorin kustannukset eivät liiaksi kuormita yksityistä sektoria.
Päänavaajina ovat tyypillisesti esiintyneet teknologiateollisuus ja teollisuusliitto, koska ne ovat kansantalouden kannalta erittäin keskeiset toimijat. Kun nyt lopputulos on se, että kuntien palkkaratkaisu menee seuraavaan viiden vuoden ajan yli päänavaajien määrittelemän yleisen tason, niin kysymys kuuluu onko Suomen malli samalla romutettu? Suomen mallin kaatumisella saattaa olla vakavat seuraukset, jos ajaudumme lamaan tai jopa stagflaatioon juuri silloin, kun yksityisen sektorin sopimukset ovat auki.
TUPOt olivat työmarkkinoiden suunnitelmataloutta.
Nyt työmarkkinoilla mennään markkinatalouden ehdoilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt työmarkkinoilla mennään markkinatalouden ehdoilla”
Tämä kunta-alan palkkakierros mitään markkinataloutta ole nähnytkään.
Ilmoita asiaton viesti
UPM:n mittelö Paperiliiton kanssa oli kuulemma ”isänmaallinen teko”-ja maksoi UPM:lle 300 MILJOONAA!
– Mutta mitäs huippupalkkaiset, isot pojat ja patruunat eivät tekisi ”isänmaan puolesta..?!”
Ilmoita asiaton viesti
Helppoa se on luvata parhaat palkankorotukset, kun ollaan veronmaksajien kukkarolla.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Valtiovalta on pysytellyt sivussa palkkaneuvotteluista. Kunta-alan työmarkkinajärjestöt ovat neuvotteluissa kuunnelleet vain toisiaan. Keskenään ne ovat hyväksi nähneet sopia korotuksista, jotka lisäävät etenkin kuntien kuluja. Se tarkoittaa lisää veroja ja mahdollisesti myös velkaa. Demokratiaa ja markkinataloutta ei tällaisessa ratkaisumallissa ole hiventäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Markkinatalouden mukaan parhaat palkat maksetaan niissä työpaikoissa, joissa taloudellinen kannattavuus on parasta.
Ilmoita asiaton viesti
Helv….ttiin koko sopimusjärjestelmä. Tammikuun kihlauksessa sopimujärjestelmä syntyi lähes 80 vuotta sitten. 1990 -luvun alussa valtiotyönantaja ensi kertaa ylitti neuvotteluissa Pitkänsillan.
Nyt Isänmaan parturit – todennäköisesti Martti Hetemäki etunenässä – väänsivät Isänmaata tuhoavan kokonaisuuden.
– Hemmetin hallitukset: kymmenen vuotta on tehty budjetteja, joista noin 15 prosenttia otetaan velkarahana maailmalta.
Ja nyt sitten kiihdyttävät tuota prosessia.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen työmarkkinamalli, jossa jollekin ryhmälle taataan suurempi korotus kuin muille, on yksinkertaisesti kelvoton. Se johtaa palkkakilpailuun, jossa vahvat kyllä pärjäävät, mutta eivät muut. Työantajat hylkäsivät keskitetyt ratkaisut, jotka takasivat vakauden. Nyt jo nähdään, mihin se johtaa, että palkoista ja työehdoista sovitaan ala- ja työpaikkakohtaisesti, eikä yleistä linjaa ole.
Nyt, jos koskaan on aika yhteisesti sopia, miten jatketaan. Jos annetaan mennä vapaasti, edessä on palkkojen nostokilpailu, inflaatiokausi ja sen jälkeen kotitekoinen syvä lama. Se ja kulutustason lasku on tulossa muutenkin, mutta voimme, jos haluamme vaimentaa ulkoa päin tulevan laman mahdollisimman pieneksi ja väliaikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti