Sisäpolitiikassa kaikki rempallaan
Kahden vuosikymmenen ajan olen eduskunnassa ollut joko hallituspuolueessa tekemässä tai oppositiossa läheltä seuraamassa sisäpolitiikkaa ja koskaan minun aikanani se ei ole ollut niin sekaisin kuin nyt. Tätä voi osittain selittää koronalla ja Venäjän hyökkäyksellä, mutta vain osittain. Suurelta osin hallitus on saanut itse asiat solmuun lupaamalla asioita, joita ei ole joko varaa tai edes mahdollisuutta toteuttaa.
Aloitetaan terveydenhoidosta. Rinteen/ Marinin hallituksen kärkihanke oli hoitajamitoitus. Tarkoituksena oli siis lisätä hoitajien määrää ja parantaa hoidon laatua. Lopputulos on täysin päinvastainen. Osastoja on suljettuna, hoitojonot pitenevät, päivystykset ruuhkautuvat ja ikäihmisten hoitopaikkoja on tyhjänä, kun ei ole hoitajia. Hoitoalan pito- ja vetovoima on pohjalukemissa, edes koulutuspaikkoja ei saada täyteen ja monet hoitajat vaihtaa toiselle alalle. Työolot ovat rempallaan, palkkaneuvottelut jumissa ja lakon uhka päällä. Edes ulkomailta ei ole organisoidusti kyetty tuomaan kielitaitoisia hoitajia, kuten esimerkiksi Saksa on tehnyt vuosia.
Jatketaan työmarkkinatilanteesta. SDP on perinteisesti korostanut työmarkkinaosaamista ja puhe oli kovaa erityisesti Sipilän hallituksen aikana. Nyt kunta-alan sopimuksen jälkeen työmarkkinaneuvottelut ovat kaoottisessa tilassa. Yksityisen sektorin neuvottelut käynnistyvät syksyllä ja vaarana on, että lähtee lapasesta. Ja sovitaan siellä mitä tahansa, niin kunta-alalla korotetaan vielä prosenttiyksikkö lisää.
Kolmas asia on kansalaisten ostovoima. Palkansaajien ostovoima putosi 4,6% huhti-kesäkuussa ja reaalinen ostovoima on nyt samalla tasolla kuin 2014 eli 8 vuoden kehitys suli pois. Tilanne on erityisen vaikea niillä ihmisillä, jotka joutuvat lämmittämään sähköllä tai öljyllä. Ostovoimaan on toki vaikuttanut Ukrainan sota, eikä sen alenemaa voi estää, mutta täsmätoimia pitäisi tehdä. Sähköveroa voidaan keventää, tuloveroa laskea kautta linjan ja biopolttoaineiden jakeluvelvoitetta edelleen lieventää ja siten laskea pumppuhintoja.
Kotimaisten ongelmien listan jatkoksi voisi lisätä perusopetuksen heikentyvät tulokset ja valtionvarainministeriön budjettiesityksestä puuttuvat rahat, jotka on käytetty oppivelvollisuuden pidentämiseen. Kesällä virinnyt keskustelu käyttöhuoneista puolestaan kertoo siitä, että huumeongelma pahenee koko ajan ja poliisin resurssit ovat edelleen liian niukat. Maatalouden kannattavuusongelma on edelleen todellinen, vaikka joidenkin elintarvikkeiden hinnat ovatkin selvästi nousseet.
Kaikkineen sisäpoliittiset ongelmat ovat niin suuret, että seuraavalla hallituksella on heti edessään pesänselvitys. Erityisesti siksi, että korkojen nousun myötä ei voida enää pitää hyvinvointia keinotekoisesti yllä jatkuvalla velkaantumisella, kuten Rinteen/Marinin hallitus on tehnyt. On suunnanmuutoksen aika.
Tulevalla hallituksella olipa se minkälainen tahansa ei ole muuta kun
”ei oota” jaettavaksi.
Velat on otettu, nyt on edessä maksamisen aika.
Ilmoita asiaton viesti
Se tässä juuri onkin p-mäistä. Kun vastuullinen hallitus lopettaa velaksi elämisen ja ryhtyy maksamaan velkoja pois, kansa pistää olojensa kaventumisen uuden hallituksen syyksi.
Olisiko sittenkin ”koulutusmielessä” hyvä, että punavihreä politiikka saisi vielä jatkoajan ja mahdollisuuden ajaa taloutemme niin kuralle, että itsekin sen huomaavaat.
Oppia ei tulisi, jos taloutemme pelastaisi EU, samaan tapaan kuin Kreikan ja Italian. Ja toisaalta vasemmistoliiton erään ex ministerin mukaan valtion velkoja ei tarvitse maksaa. Vanha oppi velkojen maksupakosta on oikeistolaista politiikkaa. Oli niin tai näin, varmaa kuitenkin on, että ylivelkaantuminen ja maksukyvyttömyys pilaisi maineemme ”maana joka maksoi velkansa”.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi, jos samat peet valitaan uudelleen niin hurlumhei vaan jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Huonosti seurannut jos näin väittää.
Työllisyyskin on ykköstilalla!
Hoitajien asiat saadaan korjattua jos oikeisto lopettaa kampittamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämä taida olla oikesiton asai yksistään. Rahalla saa ja hevosella pääsee ja kunnolliset palkat tuovat ihmiset takaisin työpaikoilleen. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.
Ilmoita asiaton viesti
Maa on paremmassa jemmassa kuin koskaan. Työllisyysaste 80% ja työpaikkoja riittää kaikille. Valtion velkakaan ei ole niin paha, kuin olisi, jos verokassa olisi tyhjennetty kevennyksiin. Kaikki ekonomistit ovat samaa mieltä. Nyt ei ole oikea aika laskea veroja.
Palkkaneuvottelut eivät ole hallituksen vastuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Työllisyysaste ei tosin ole lähelläkään 80%:ia. Nimellisenä lukemana työllisyysaste on kyllä kohonnut kun suuri määrä työntekijöitä on siirtynyt eläkkeelle, mutta kansantaloudessa tehdyt työtunnit eivät ole kasvaneet lainkaan 10v takaiseen verrattuna, ja ne ovat pienetyneet vuosituhannen vaihteesta.
Palkkaneuvotteluiden ei tosiaan pitäisi olla hallituksen vastuulla, mutta hallitus kyllä onnistuneesti sotki neuvottelukentän lupaamalla kunta-alalle muita aloja paremmat korotukset, mikä sotkee nyt kaikkien muiden alojen neuvottelut.
Ilmoita asiaton viesti
Missä se työllisyysaste on 80%.Tempputyöllistettyjähän meillä riittää, niitä 9 euron päiväpalkkalaisia. Työttömiä on liikaa ja näillä hallituksen eväillä eivät firmat halua edes työllistää ihmisiä. Sairaanhoitajie tilanne on luokatonta ja se on jatkunut jo monet herran vuodet. Jos sinä olet asioihin tyytyväinen niin missä ihmeen perunakuopassa olet?
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvää päivää…tässä ”hyvä”esimerkki vasemmistolaisesta ajattelusta. Työllisyysaste suht ok, tosin ei ole 80% ja paljon selittyy osa-aikatyöllä ja julkisen sektorin paisumisella. Kaikki muu kommentissasi on höpöhöpöä.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään tuohon mainitsemaasi listaan myös paskatyöyrittäjät, joiden olemassa oloa ja työnteon surkeita ehtoja oikeisto hellii.
Ilmoita asiaton viesti
Jotakin pitäisi varmasti tehdä. Euroopan kalleimmalla ja suurimmalla julkisella sektorilla saadaan kovin vähän aikaan. Joka kolmas palkkaeuro maksetaan Suomessa julkisella sektorilla, joka on ylivoimaisesti eniten Koko Euroopassa.
Nyt hoitajien ja opettajien toimin käy selväksi, ettei sekään enää riitä, vaan velkavuorta pitäisi paisuttaa edelleen kiihtyvästi tulevien sukupolvien elintasosta pois leikaten. Eivät edes ymmärrä, että julkisen sektorin velkaspedeily on nyt v. 2022 väistämättä ohi EKP: n palatessa itse asiaan ja vastuullisuuteen nostaen korkoja rahanpainannan lopettaen.
Hoitajat kuitenkin ansaitsevat palkanlisän, mutta se on otettava muun julkisen sektorin palkoista pois terveydenhoidon ulkopuolelta.
Sosiaaliturvan tasosta on Amnesty ja EU huomauttaneet Suomea jo useita kertoja, joten sillä suunnalla lienee paha siirtämällä rahoittaa lisätienestejä julkiselle sektorille. Veroja tuskin myöskään on enää mahdollista korottaa ilman isompaa vahinkoa taloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Aloitetaan terveydenhuollosta: Terveydenhuolto/sote-palvelut ovat 2022 vuoden loppuun kaupunkien/kuntien/yhtymien vastuulla.
Jatketaan työmarkkinatilanteesta: EK, kokoomus, suomenyrittäjät ym ovat vuosia toivoneet ettei valtiovalta puutu työmarkkinoihin. Tupo:n hylkäys mm.
Kolmas asia on kansalaisten ostovoima: Onko Marinin hallitus syyllinen Covid-pandemiaan ja Ukrainan sotaan? Inflaatio, muutaman talousviisaan silmin:https://www.hs.fi/talous/art-2000009015898.html Eli markkinataloudessa/kapitalismissa kysynnän ja tarjonnan suhde määrää hinnat. Nyt kokoomus ja persut oppositiosta haikailevat sosialismia. Hyi helvetti.
Oma 3.1: Energian saatavuus, omavaraisuus ja Fortum. Itse olette olleet kepun kanssa sössimässä urakalla, Vanhanen 2 ja Sipilä 1.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001695517.html
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008940134.html
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/terhikoulumies/176161-miksi-ydinvoimalalupa-fennovoimalle-muttei-tvolle-tai-fortumille/
Valtion talouden saatte kerralla kuntoon kun puolitatte asumistuen 2,5mrd, poistatte n.10mrd yritys ym. elinkeinotukia jotka vääristävät kilpailua, niistä 3,5mrd ympäristölle haitallisia(IMF), kitkette parisuhde väkivallan 1mrd, lopetatte kiusaamisyhteiskunnan 3mrd ja panostatte hyvään johtamiseen julkisella ja yksityisellä sektorilla Ruotsin-malliin 10mrd.
4: Miksi kokoomus on oppositiopolitiikassaan kopioinut persuilta venäjän-mallin. Eli syytetään omista virheistä ja osaamattomuudesta vastustajaa.
75/25/0,1- malli, 75% ei tiedä, ei välitä, tukee tiesmitä jne. 25% tietää tai ottaa selvää että puhutte puutaheinää ja vain 0,1% esittää kriittisiä kysymyksiä. Teitä kiinnostaa persujen lailla tuo 75%, helppo vaalikarja.
Joskus kokoomus oli isänmaallinen sivistyspuolue, kauan sitten. Harmi.
Ilmoita asiaton viesti
Aloitetaan terveydenhoidosta.
Kokoomus on usean hallituksen ajan leikannut terveydenhuollosta ja nyt se valittaa resurssien pulasta, eli oman politiikkansa tuloksista. Hoitajat toistavat, että heiltä loppuu työntekijät, kun alalla on paska palkka ja huonot työolot. Kokoomus on itse linjannut, että vähempi määrä hoitajia riittää kun pakotetaan heidät suostumaan töihin paskalla palkalla ja työoloja korjaamatta. Samalla oikeisto on leikannut koulutuksesta, jotta koulutettua työvoimaa olisi vähemmän. Nyt nähdään tämän oikeistopolitiikan tuloksia.
Ne nähtiin jo Sipilän hallituksen aikaan, jolloin viranomaisille tehtiin jatkuvasti valituksia vanhusten huonosta hoidosta, kun vanhukst makasivat vanhuspalveluijen lattioilla paskaisissa vaipoissa ”haamuhoitajien” armoilla. Suomeen syntyi silloin jopa uusi sana ”Esperöinti” kuvaamaan tilannetta.
Jatketaan työmarkkinatilanteesta ja ostovoimasta
Marinin hallituskaudella kokoaikaisen työn työllisyysaste on noussut. Suomi on vuonna 2022 siirtynyt Pohjoismaissa vertailun kärkeen
(Lähde: työ- ja elinkeinoministeriö) ja työllisyys on noussut ilman EK:n ja Kokoomuksen vaatimia leikkauksia sosiaaliturvaan.
Sitten ostovoimasta: Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan Sipilän hallituksen politiikan ansioista yhdeksän kymmenestä suomalaisesta köyhtyi. SIlloin ei ollut Euroopassa sotaa, eikä sodasta johtuvaa inflaatiota, eikä pandemiaa, vaan yksinkertaisesti Kokoomuslainen talouspolitiikka, jonka vuoksi yhdeksän kymmenestä Suomessa menetti ostovoimaansa. (Lähde: -Tilastokeskus)
Suomessa ei ole varsinaisesti pulaa työntekijöistä, vaan meillä on pulaa palkanmaksajista. Jos haluatte todisteita niin katsokaa Helsingin Kokoomuslaista pormestaria, jonka aikana kaupungin palkat on jätetty maksamatta. Jos Kokoomuksen populisti haluaa selitellä sisäpoliittisia ongelmia, niin miksi Sipilän hallituksen ainoa rakenteellinen uudistus oli taksiuudistus?
Ilmoita asiaton viesti
Not only domestic politics but domestic EU politics and foreign politics are collapsing. The whole green commie socialism with buying votes with tax payer money too little investment in defense and too much debt and dependence on Putin’s Russia energy are all one big ball of socialist hodgepodge of lies and its coming tumbling down big time.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin pelin mukaista, että oppositiopuolueen edustajan mielestä kaikki on rempallaan.
Ilmoita asiaton viesti
No kyllähän lähes kaikki onkin rempallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Satosen ulina on suorastaan hupaisaa tyhjäpuhetta, kun samaan aikaan suurin osa ”oikeistopuolue” Kokoomuksen puolueväestä hinkuu hallituskumppaniksi demareita.
Mitä te Satonen muka demarien kanssa muuttaisitte?
https://www.verkkouutiset.fi/a/usu-kokoomusvaen-mieluisin-hallituskumppani-on-sdp/#7f0dcfee
Ilmoita asiaton viesti