Sote meni maaliin – Oliko se oma maali?
Hallituspuolueiden edustajat riemuitsevat siitä, että 15 vuoden valmistelun jälkeen soteuudistus vihdoin hyväksyttiin eilen eduskunnassa. On kuitenkin hyvin kyseenalaista, muuttaako soteuudistus nykytilaa paremmaksi vai huonommaksi. Laajemmat hartiat järjestäjien taakse ja perusterveydenhoidon erikoissairaanhoidon ja sosiaali-puolen keskittäminen saman organisaation alle voidaan toki nähdä positiivisina asioina. Samaan olisi toki voitu päästä myös kuntien yhteistyön pohjalta vapaaehtoista tietä, kuten esimerkiksi Etelä-Karjala on jo tehnyt ja myös Pirkanmaa oli siihen suuntaan liikkumassa.
Soteuudistusta käynnistettäessä oli kuitenkin kolme avainasiaa. Hoitoon pääsyn piti nopeuttaa, terveyseroja pienentää ja kustannuskehitystä hillitä. Nyt näyttää todennäköiseltä, että mikään näistä tavoitteista ei toteudu. Siksi äänestin EI, vaikka toivonkin olevani väärässä.
Hoitoon pääsy ei nopeudu, koska hallituksen ideologisena tavoitteena on ajaa yksityinen terveydenhoito alas. Tämä johtaa siihen, että tähän asti KELA korvausten avulla yksityislääkäriä käyttäneet ovat jatkossa myös terveyskeskuksen jonossa. Kun väkeä on jonossa enemmän, niin kaikkien hoitoon pääsy vaikeutuu.
Suomessa on vuosikausia puhuttu terveyseroista, joita on miesten ja naisten välillä, itä- ja länsisuomalaisten välillä, hyvin toimeentulevien ja köyhien välillä. Nyt nämä terveyserot yritetään tasapäistää siirtämällä rahoitusta etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Julkisen sektorin palvelu ei kuitenkaan kykene tyydyttämään kaikkia. Ne, joilla on varaa ottavat terveysvakuutuksen tai työnantaja ottaa sen avaintyöntekijöilleen. Sen jälkeen suomalaiset jakautuvat Amerikan mallin mukaisesti kahteen ryhmään. Niihin, joilla on vakuutus ja niihin, joilla ei ole. Terveyserot eivät siis pienene, vaan päinvastoin.
Kolmanneksi piti hillitä kustannuskehitystä. Hallitus myöntää jo itsekin, että tämä toteutuu parhaimmassa tapauksessa 2030-luvulla. Ensi vaiheessa tietojärjestelmien yhdistäminen ja palkkojen harmonisointi maksaa maltaita. Kukaan ei tiedä kuinka paljon, mutta miljardiluokan asiasta on kyse. Lisäksi iso yksikkö tuo väistämättä mukanaan byrokratiaa ja hallintokuluja. Kustannusten kannalta kaiken pahinta on se, että nykymalli ei sisällä hyvinvointialueille riittäviä kannustimia hoitaa talouttaan järkevästi, vaan vaikeuksissa oleville on valtion kukkaron nyörit auki. Se ei lupaa hyvää.
Valtavan uudistuksen sijasta olisi pitänyt tehdä täsmäparannuksia nykyjärjestelmään. Soteuudistus ei myöskään mihinkään katoa poliittisesta päätöksenteosta. Uusi hallitus saa aloittaa nykyisen uudistuksen valuvikojen korjaamisella.
”Oma maali” olisi ollut ”valinnanvapaus”, mutta se ei ollut nykyhallituksen päällimmäinen huoli-ja tavoite, kuten Sipilä-Orpon hallituksen sotebisneksessä?
– Yksityinen terveysalan bisnes on tuottoisaa ilman hallituksen avitustakin?
Työterveyspalvelujen piirissä olevat, varakkaat ja muut etuoikeutetut saavat-ja ostavat tarvitttavat ja haluamansa terveyspalvelut jopa ilman ”koko kansan palveluseteliäkin”, joka heille on vain palvelujen ”pohjakassa?”
– Valinnanvapaus tuskin tarkoittaisi sitä, että ”pihtiputaan mummo” oikeasta voisi käskyttää kela-taxiaan kulloinkin haluamansa sotepalvelun suuntaan…?!
( – Siinäpähän tuleva, persujen ja kokoomuksen johtama porvarihallitus ”tuunailee” sotea haluamaansa ja yksityisenkin sektorin haluamaan suuntaan? USA:n republikaanien tapaan.)
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaista änkyrää asennetta on vaikeaa ymmärtää. Onko kaikki yksityinen yritystoiminta pahasta?
Jos ei, miksi yksityinen terveydenhoito sitä olisi?
Piehtaroidaanko tässä yksittäisillä negatiivisilla esimerkeillä – eikö julkisen sektorin terveydenhoidossa ole epäonnistumisia?
Ilmoita asiaton viesti
On hieman eri asia onko esimerkiksi vanhustenhoidossa laiminlyöntejä tehty voittojen keräämiseksi sijoittajille vai kunnan rahapulassa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö.
Kommenttisi ei ansaitse muuta palautetta.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen valtio on luvannut EU:n komissiolle, että potilasdirektiivin virheellinen implementointi korjataan sote-uudistuksen yhteydessä.” Ks. US-blogini 14.3.2021:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/suomen-valtio-on-luvannut-eun-komissiolle-etta-potilasdirektiivin-virheellinen-implementointi-korjataan-sote-uudistuksen-yhteydessa/
Eikö eduskunnalle olisi tullut ennen sote-äänestystä kertoa selvästi se, miten sote-uudistuksen kohdalla korjataan potilasdirektiivin väärä toteutus? Sama olisi tullut kertoa koko Suomen kansalle.
Arto, kerrotiinko miten potilasdirektiivin toteutuksen kohdalla Suomen valtion antama lupaus aiotaan toteuttaa ja milloin?
Ilmoita asiaton viesti
Lisätietoa edelliseen viestiini:
Potilasdirektiivi (Rajat ylittävä terveydenhuolto)
https://stm.fi/potilasdirektiivi
—
Hallituksen esitys rajat ylittävää terveydenhuoltoa koskevan lain muuttamisesta
STM040:00/2021 Säädösvalmistelu
Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa
https://stm.fi/hanke?tunnus=STM040:00/2021
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäjät, pitäkää huolta lompakoistanne. Pahin kilpailijanne on lähempänä kuin luulettekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla tulee ensimmäisenä mieleen kysymys, kun on 21 sotealuetta, että onko niillä kaikilla ne riittävän leveät hartiat?
Ilmoita asiaton viesti
Siis aikuisen oikeasti kyseessä ei ollut edes oma vaan väärä maali -maakunnat. Terveydenhuoltouudistusta ei ei juttuun sisältynyt muuten kuin toiveiden tasolla. On aikoihin eletty, että moinen typeryys menee eduskunnassa läpi. Tämä koskee myös oppositiota, joka on ollut yhtä ymmärtämätön soten suhteen kuin hallituskin.
Ilmoita asiaton viesti
Narinaa narinaa jotenkin tuntuu oudolta kun viime vaalikaudella sote/18 maakuntalakia ei saatu maaliin syynä oli ei vasemmistolaisen hallitutuksen saamattomuus.
Valiokunnissa lähinnä perustuslakivaliokunta ja sosiali ja terveysvaliokunnissa olisi pitänyt olla hallituksen puolen puheenjohtaja.
Kokoomus nyt itkee kaatunutta maitoa niinkuin tiedetään se on hölmöä.
Kannatin tiukasti viime vaalikauden tätä sote/maku kärkihanketta mutta mitä teki muutama Kokoomuksen kansan edustaja lipesivät alta pois.
Muistuu viime vaalikauden alun ensimmäistä sote ehdotusta jonka perustuslakivaliokunta tyrmäsi vaikka siellä oli enemmistöjäseniä hallituksen puolelta.
Odotan nyt miten jo osittain yksityistetty sote sosialisoidaan valtion haltuun oletan ettei se tule olemaan helppoa ja onko se edes tarpeellista.
Ilmoita asiaton viesti
Sotea ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.
Kokoustetaan paljon ja hankitaan asiantuntijalausuntoja.
Pitkäkestoisen kokoustamisen jälkeen alkaa yleinen hämäännys ja hämmennys.
Sote juntataan väkisin voimaan.
Sen jälkeen alkaa yleinen ihmettely, että kuinka tässä näin kävi kun kustannuksien piti laskea, mutta nehän vain nousivat.
Ilmoita asiaton viesti
Sotessa tarvitaan yhteiskunta sillä yksityisten rahastus on nähty esim vanhusten hoidossa.
Ilmoita asiaton viesti