Suomen blokkipolitiikka on demarien vaalitaktiikkaa

 

Ilta-Sanomien järjestämässä puheenjohtajien vaalitentissä kävi ilmi, että SDP, vihreät ja vasemmistoliitto sulkivat jo heti vaalitaistelun aluksi pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Näytti suorastaan siltä, että punavihreät kilpailevat siitä, kuka ensimmäisenä ehtii kantansa julistamaan. Vihreiltä ja vasemmistoliitolta perussuomalaisten tyrmääminen ei ole yllättävää, mutta demareilta se on merkittävä linjaus.

 

Demarien linjauksen myötä on herännyt keskustelu blokkipolitiikasta Ruotsin tapaan. Tosi asiassa siitä ollaan kaukana. Ruotsissa puolueet valitsevat hyvissä ajoin hallituskumppaninsa ja blokit tekevät myös yhteisiä linjauksia vaaliohjelmiinsa. Suomessa kaikki puolueet tekevät omat vaaliohjelmansa itse ja yhteensovitus tapahtuu vasta hallitusta muodostettaessa ja sen vuoksi hallitusohjelma on tärkein poliittinen linjapaperi.

 

Oikeassa blokkipolitiikassa on näin lähellä vaaleja jo selvillä mitkä puolueet kuuluvat mihinkin blokkiin ja myös yhteiset ohjelmalinjaukset on jo tehty. Suomessa tilanne on täysin toinen. Viimeisen gallupin mukaan suurimmat puolueet ovat kokoomus ja perussuomalaiset. Ne eivät ole kuitenkaan gallupin mukaan saamassa enemmistöä eduskuntaan keskenään, vaan porvarihallitus tarvitsisi ainakin yhden nykyisen hallituspuolueen mukaan, jotta enemmistö syntyy. Käytännössä kyse on joko keskustasta tai RKP:stä.

 

Ruotsissa keskusta ilmoitti kuuluvansa vasemmistoblokkiin ja kampanjoi sosiaalidemokraattien puolella. Suomessa keskusta ja RKP valitsivat viime vaalien jälkeen hallitusyhteistyön punavihreiden kanssa. Silti keskustaa ja RKP:ta on perinteisesti pidetty oikeistopuolueina, mutta ovatko ne sitä?

 

Blokkipolitiikkaa syntyy vain, jos kaikki puolueet ilmoittavat mihin blokkiin ne haluavat kuulua ja sitoutuvat myös ohjelmallisen yhteistyöhön. Nyt näin ei ole. Poliittisessa keskustassa olevat puolueet haluavat katsoa molempiin suuntiin.

 

Kokoomus on selkeästi oikeistopuolue ja se haluaa erityisesti talouspolitiikassa muuttaa Suomen kurssia. Kokoomukselle keskeisiä kysymyksiä ovat velkaantumisen kuriin saaminen, kilpailukyvyn vahvistaminen, keskituloisten pärjääminen ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan turvaaminen. Me olemme valmiita yhteistyöhön kaikkien niiden kanssa, jotka jakavat tämän saman tavoitteen ja ottavat talousongelmat vakavasti.

 

Miksi sitten demarit sulkivat perussuomalaiset ulos jo nyt? Siihenkin vastaus löytyy Ruotsista. Ruotsin demarit profiloi itsensä ruotsidemokraattien päävastustajaksi ja nostivat sillä kannatustaan. Toki se oli Pyrrhoksen voitto. Demarien kannatuksen nousu perustui siihen, että he saivat uusia ääniä oman blokkinsa sisältä. Demarit kilpailevat Suomessakin samoista äänistä vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa ja siinä kilpailussa pärjätäkseen on haukuttava sekä perussuomalaisia, että kokoomusta.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu