Suomen blokkipolitiikka on demarien vaalitaktiikkaa
Ilta-Sanomien järjestämässä puheenjohtajien vaalitentissä kävi ilmi, että SDP, vihreät ja vasemmistoliitto sulkivat jo heti vaalitaistelun aluksi pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Näytti suorastaan siltä, että punavihreät kilpailevat siitä, kuka ensimmäisenä ehtii kantansa julistamaan. Vihreiltä ja vasemmistoliitolta perussuomalaisten tyrmääminen ei ole yllättävää, mutta demareilta se on merkittävä linjaus.
Demarien linjauksen myötä on herännyt keskustelu blokkipolitiikasta Ruotsin tapaan. Tosi asiassa siitä ollaan kaukana. Ruotsissa puolueet valitsevat hyvissä ajoin hallituskumppaninsa ja blokit tekevät myös yhteisiä linjauksia vaaliohjelmiinsa. Suomessa kaikki puolueet tekevät omat vaaliohjelmansa itse ja yhteensovitus tapahtuu vasta hallitusta muodostettaessa ja sen vuoksi hallitusohjelma on tärkein poliittinen linjapaperi.
Oikeassa blokkipolitiikassa on näin lähellä vaaleja jo selvillä mitkä puolueet kuuluvat mihinkin blokkiin ja myös yhteiset ohjelmalinjaukset on jo tehty. Suomessa tilanne on täysin toinen. Viimeisen gallupin mukaan suurimmat puolueet ovat kokoomus ja perussuomalaiset. Ne eivät ole kuitenkaan gallupin mukaan saamassa enemmistöä eduskuntaan keskenään, vaan porvarihallitus tarvitsisi ainakin yhden nykyisen hallituspuolueen mukaan, jotta enemmistö syntyy. Käytännössä kyse on joko keskustasta tai RKP:stä.
Ruotsissa keskusta ilmoitti kuuluvansa vasemmistoblokkiin ja kampanjoi sosiaalidemokraattien puolella. Suomessa keskusta ja RKP valitsivat viime vaalien jälkeen hallitusyhteistyön punavihreiden kanssa. Silti keskustaa ja RKP:ta on perinteisesti pidetty oikeistopuolueina, mutta ovatko ne sitä?
Blokkipolitiikkaa syntyy vain, jos kaikki puolueet ilmoittavat mihin blokkiin ne haluavat kuulua ja sitoutuvat myös ohjelmallisen yhteistyöhön. Nyt näin ei ole. Poliittisessa keskustassa olevat puolueet haluavat katsoa molempiin suuntiin.
Kokoomus on selkeästi oikeistopuolue ja se haluaa erityisesti talouspolitiikassa muuttaa Suomen kurssia. Kokoomukselle keskeisiä kysymyksiä ovat velkaantumisen kuriin saaminen, kilpailukyvyn vahvistaminen, keskituloisten pärjääminen ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan turvaaminen. Me olemme valmiita yhteistyöhön kaikkien niiden kanssa, jotka jakavat tämän saman tavoitteen ja ottavat talousongelmat vakavasti.
Miksi sitten demarit sulkivat perussuomalaiset ulos jo nyt? Siihenkin vastaus löytyy Ruotsista. Ruotsin demarit profiloi itsensä ruotsidemokraattien päävastustajaksi ja nostivat sillä kannatustaan. Toki se oli Pyrrhoksen voitto. Demarien kannatuksen nousu perustui siihen, että he saivat uusia ääniä oman blokkinsa sisältä. Demarit kilpailevat Suomessakin samoista äänistä vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa ja siinä kilpailussa pärjätäkseen on haukuttava sekä perussuomalaisia, että kokoomusta.
Kyllä Demarit, Vasemmistoliitto ja Vihreät yhdessä ja erikseen työntävät Suomea tuhoon. Nyt olemme sinne jo pitkälle menossa ja saman vallattoman menon haluavat jatkuvan seuraavalla vaalikaudella.
Tiedossa on että em. tuholaisten mainitsemaa ”talouskasvua” edustaa yksinomaan heidän peppujen pukamat.
Ehdottomasti täytyy saada alennettua verotusta kaikissa tuloluokissa koska suurituloiset kuitenkin progression perusteella aina maksavat enemmän veroja.
Palkansaajille ja eläkeläisille suurempi osuus tuloistaan itselle käteen ja jokainen itse päättäköön miten kuluttavat rahansa.
Kyllä odotan tulevaa kevättä että uusi hallitus rupeaa laittamaan Isänmaan asioita kuntoon ja järjestää meille, ja laillisen työsopimuksen avulla muualta Suomeen töihin tuleville, nykyistä paremmat olosuhteet ilman holtitonta rahan jakamista ja perusteetonta velkaantumista.
Tulee mieleen jos noita räikeähuulipunaturpaisia daameja vähän rapsuttaisi vasemmasta käsivarresta perperin päältä niin alkaako paljastua punainen käsivarsinauha myös, oli yhdellä niin aggressiivista ulostuloa tänään…………..
Suomella ei ole varaa pitää toimettomana suurta työvoimareserviä ansiosidonnaisella korvauksella, Suomi tyhmyyttään luonut pitkäaikaiskorvauksilla elävän etuoikeuteun rälssin (miltä tuntuisi sana: finklatuura) joka ei halua ottaa vastuuta oman ja perheensä toimeentulosta. Asuntolainojen korkovähennykset saatiin poistettua kuten myös nostettua asteittain eläkeikää niin kumma on jos ei ansiosidonnaisen kustannuksia saisi ajettua alas samalla tavalla sopimalla.
Suomessa on kyllä turvaverkko kansalaisille jos tarve vaatii kun elämä kohtelee kaltoin.
Ilmoita asiaton viesti
Minustakin hallituksen toiminta on ollut välillä keskinkertainen-luokattoman huono.
Ei silti tarvi mennä henkilöihin menevään haukkumiseen.
Hallituksen reaalipolitiikasta tai sen puutteesta löytyy kyllä tarpeeksi kritisoitavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys ei ole ”vaalitaktiikasta.” Meillä on aito huoli Suomesta. Jussi Halla-ahon tappokäsky voi viedä Suomen suureen vaaraan.
Ilmoita asiaton viesti
Tappokäsky?
Sosialismia Suomeen haluavien sosialistien sosialistinen sosialistijohtaja tänään syytti Suomen asialla olevia rasisteiksi. Tämähän on tappokäsky sosialistien sosialistijohtajilta suomalaisia ei-sosialisteja kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
– EU
– Euro
– Maahanmuutto
– Ympäristö
Miten helvetissä Kokoomus ja persut voisivat olla samassa hallituksessa?
Ihan aidosti pyydän Satoselta kommenttia.
Ilmoita asiaton viesti
En ole Satonen, mutta kommentoin silti.
Hallitusohjelma on aina kokoelma kompromisseja. Kokoomus on siirtynyt pari astetta Perussuomalaisten suuntaan humanitaarista maahanmuuttoa koskien. Tämä tuli ilmi viimeistään silloin kun Kirsi Piha luopui Helsingin pormestariehdokkuudestaan. Kun samaan aikaan länsinaapurissa Kokoomuksen veljespuolue toimii Ruotsidemokraattien tuella eikä partojen pärinä ole kovin kummoista ollut, niin Kokoomus uskaltaa varmasti antaa hallitusneuvotteluissa Perussuomalaisille siimaa tässä kysymyksessä.
Ympäristöasioiden puolella Kokoomus on tosiaan ilmoittanut että se jatkaa tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035. Koska kyseessä on tavoite, niin paperille voidaan kirjoittaa kaikenlaisia toimenpiteitä joiden vaikutusta hankitaan sitten vain laskemaan oikea ihminen. Sillä tavalla saadaan näyttämään että tavoitetta kohti mennään, vaikka todellisuus olisikin sitten ihan jotain muuta.
EU/Euro on hankalampi tapaus. Sinänsä hallitusohjelmaan voidaan vain kirjata että jatketaan samaan tapaan kuin ennenkin, koska siinä ei tarvitse ottaa kantaa mihinkään mahdollisesti tulevaisuudessa eteen tuleviin asioihin. Se onkin sitten eri asia jos/kun EU:lta tulee uusia kertaluonteisia ja tarkkarajaisia avustuspyyntöjä. Todennäköisesti hallitus kaatuu siihen, mutta niin kauan kun Brysselistä niitä vaatimuksia ei tule, Perussuomalaiset pystyy kyllä muun nielemään.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Kokoomus kuin Kepukin ovat tietoisesti siirtyneet maahanmuuton osalta hieman persujen tontille ottaakseen PS:ltä happea pois.
Hallitustyö on kompromisseja – ja sitä PS:n kannattajat pitävät petturuutena.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, se on kyllä mielenkiintoista nähdä että miten Perussuomalaisten kannattajat ottavat ne kompromissit tällä kertaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ottaisi – ja siksi PS sanelee sellaiset ehdot, että voi jättäytyä oppositioon. Eduskuntaryhmä säilyttää seuraavissa vaaleissa duuninsa ja puolue puoluetukensa.
Ainoa jännäys on kuinka monta Piisinen vie imussaan eduskuntaan. Ainoa varma on, että Luukkasta vtuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toveri, sosialisti Snellman on toveri Riikosen kanssa kovin samanmielinen.
Ilmoita asiaton viesti
Käy ny Räihä ottamassa kyynärvarteen tatuointi, jossa lukee ’Riikonen on porvari’. Jos se sitten jäisi mieleen!
Ilmoita asiaton viesti
Tavataan: ”Toveri Riikonen on oikeistolainen”
Kysy, ottaisiko ohisalo hennatatskana alaselkäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka kukaan ei sitä ääneen sanokkaan, niin käytännössähän Suomessa ollaan jo nyt siinä niin sanotussa blokkipolitiikassa. Demarit ovat siirtyneet Rinteen ja varsinkin Marinin aikakaudella monta harppausta vasemmalle ja viimeistään tänään tuli hyvin selväksi mihin kohtaan poliittista miinakenttää Marin on puolueensa juoksuhaudan kaivanut.
Orpo ei hänkään paljon peruutellut ja paalutti vähintäänkin jo perustuksia omalle poterolleen.
Suomessa ollaan eletty lähes koko itsenäisen historian ajan tilanteessa missä puolueet hyppäävät hyvinkin joustavasti milloin kenenkin kelkkaan. Äänestäjäkunta uskoo edelleen hyvin suurissa määrin että tämä on tilanne tälläkin hetkellä, mutta todellisuudessahan näin ei enää ole. Koska äänestäjät eivät tätä asiaa vielä ymmärrä, poliitikot haluavat edelleen pitää perinteisen moninapaisen poliittisen järjestelmän kulisseja yllä.
Rehellisyyden nimissä olisi kuitenkin suotavaa että puoluejohtajat tulisivat rohkeasti tämän asian kanssa kaapista ulos jo ennen tulevia vaaleja koska silloin kansalaiset saisivat paremman kuluttajansuojan omalle äänelleen. Toki ymmärrän että kyseessä kun on yksi merkittävin muutos Suomen politiikassa, se vaatisi todella paljon uskallusta. Seuraukset voisivat kuitenkin olla vaalituloksen suhteen hyvinkin yllättäviä ja sitä riskiä ei kukaan uskalla ehkä ihan vielä ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka mitään hallituskumppanivaihtoehtoa ei pitäisi kategorisesti sulkea pois, niin kokoomuksen, persujen ja demarien yhteistä hallitusohjelmaa olisi vaikea muodostaa, niin paljon näiden näkemykset poikkeavat toisistaan.
Pidän todennäköisinpänä kokoomuksen, persujen, kristillisten ja Hjalliksen muodostamaa hallitusta, jos nämä vain saavat yhdessä enemmistön kansanedustajista. RKP: n mukaantulo on mahdollinen, jos hallitusohjelmassa ei kosketa ruotsin kielen asemaan.
Ilmoita asiaton viesti