Suomen jäsenyys lisää turvallisuutta, ei uhkaa ketään

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiteytti Suomen Nato-jäsenyyden lisäävän Suomen turvallisuutta, mutta samalla se ei ole keneltäkään pois. Suomen liittyminen Natoon on täysin puolustuspoliittinen operaatio, jolla vahvistamme omaa turvallisuuttamme.

 

Naton turvatakuut ovat pienelle maalle paras mahdollinen turvallisuusvakuutus. Sen lisäksi tarvitsemme toki suorituskykyiset omat puolustusvoimat, joita parasta aikaa vahvistetaan sekä materiaalihankinnoin että kertausharjoituksia lisäämällä. Kaiken keskiössä on vahva maanpuolustustahto, joka Suomessa on kansainvälisestikin verrattuna huippuluokkaa.

 

Naton laajeneminen itään ei ole Venäjälle uhka ja sen Venäjän johto aivan varmasti tietää. Kun Baltian maat liittyivät Natoon vuonna 2004, niin niiden tarkoituksena oli vain turvata itsensä, jotta ne eivät joutuisi enää uudelleen neuvostovallan ja venäläisten ikeen alle. Samasta syystä myös muut Itä-Euroopan maat ovat liittyneet Natoon.

 

Venäjän sisäisessä retoriikassa Natolla pelotellaan, koska se on nykyisen johdon ainoa keino hankkia kansan tukea brutaalille ja oikeudettomalle hyökkäyssodalle Ukrainassa. Jokainen joka ajattelee omilla aivoillaan tajuaa, että sen paremmin Ukraina, kuin muutkaan Euroopan maat eivät ole mikään uhka Venäjälle. Ne ovat ylipäätään niin pieniä maita, että ne eivät voi uhata suurempaa maata. Venäjän naapureista vain Kiina on niin suuri, että se edes teoriassa voisi uhata Venäjää. Kaikkien muiden naapureiden uhat ovat keksittyjä ja niitä Venäjän johto tarvitsee vain maan sisäiseen keskusteluun.

 

Putinin ja Venäjän nykyhallinnon todellinen vastustaja ei ole Ukraina eikä länsi, vaan Venäjän oma demokratialiike. Tavallisten venäläisten elintaso on taantunut jo vuosikymmenen, korruptio rehottaa ja pandemiaa on hoidettu huonosti. Venäläiset ovat olleet kasvavassa määrin tyytymättömiä siihen, missä kunnossa heidän oma maansa on ja Putinin suosio on laskenut.

 

Venäjän johdolle kehittyvä, demokraattinen, ihmisoikeuksia kunnioittava ja länteen suuntautuva Ukraina olisi pahin mahdollinen asia. Se osoittaisi venäläisille, että slaavilainen entinen neuvostotasavalta voi muuttua moderniksi länsimaiseksi valtioksi.

Samasta syystä Venäjä on tukenut voimakkaasti Valko-Venäjän diktaattoria Lukashenkoa toimissa Valko-Venäjän demokraattisen opposition kukistamiseksi.

 

Viimeinen asia, jota Venäjän KGB-taustainen johto haluaa, on demokratia. Heidän ensisijainen motiivinsa on pysyä vallassa ja toissijainen motiivi on palauttaa Neuvostoliiton aikainen etupiiriinsä. Ukraina taisteleekin parasta aikaa paitsi itsenäisyytensä, myös Euroopan, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta autoritääristä Venäjää vastaan.

 

On tärkeää ymmärtää, että Venäjä on hyvin arvaamaton naapuri. Vaikean sisäisen tilanteensa ja valtapoliittisten tavoitteidensa vuoksi Venäjän hallinto voi kohdistaa aggressiivista toimintaa itse keksimiään uhkia vastaan. Tässä tilanteessa Nato-jäsenyys on Suomelle paras mahdollinen turva. Mitä nopeammin Natoon pääsemme, sen parempi. Nyt on avoinna harvinainen aikaikkuna, johon Suomen pitää tarttua ja hyödyntää mahdollisuus liittyä puolustusliittoon.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu