Taistelu Coxan ja Sydänsairaalan puolesta – mistä on kyse?
Tekonivelsairaala Coxan ja Sydänsairaalan puolesta on noussut kansanliike. Eduskunnassa käsittelyssä oleva soteuudistusesitys tulee nykyisessä muodossaan johtamaan näiden julkisomisteisten yhtiöiden alasajoon. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on siis muutettava Marinin hallituksen esitystä, jotta Coxa ja Sydänsairaala voivat jatkaa nykyistä toimintaansa. Käytännössä tämä edellyttää hallituspuolueilta uutta linjausta.
Coxa ja Sydänsairaala ovat omalla alallaan Suomen johtavia toimijoita. Ne tekevät laadukasta työtä ja potilaat ovat olleet palveluun erittäin tyytyväisiä. Molemmat ovat myös vetovoimaisia työpaikkoja, jotka houkuttelevat alansa parhaita osaajia. Molempien toiminta perustuu siihen, että ne palvelevat koko Suomesta tulevia potilaita. Coxan potilaista 48% tulee Pirkanmaan ulkopuolelta ja Sydänsairaalalla maakunnan ulkopuolelta tulevia on myös kymmeniä prosentteja. Potilaat ympäri maata valitsevat Coxan ja Sydänsairaalan, koska niiden osaamiseen luotetaan ja saatua hoitoa arvostetaan.
Hallituksen esitys lähtee siitä, että jatkossa jokainen hyvinvointialue hoitaa omat potilaansa. Tämä tuli erittäin selväksi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, jossa ministeri Krista Kiuru vastasi kysymykseeni, että jatkossa potilaita ei pidä kalastella toisen hyvinvointialueen puolelta. Tämän saa tehdä ainoastaan toisen alueen suostumuksella. Siis Hesburgerin saa avata, jos vieressä oleva McDonalds antaa siihen luvan! Jokainen ymmärtää, että tämä tarkoittaa kilpailun loppumista. Hallitus ei siis aio sallia kilpailua edes silloin, kun kyse on täysin julkisesti omistetuista yhtiöistä.
Olen ollut pitkään mukana Pirkanmaan sairaanhoitopiirin luottamusjohdossa ja olen siten seurannut Coxan ja Sydänsairaalan toimintaa pitkältä ajalta. Niitä on kehitetty johdonmukaisesti palvelemaan laajempaa joukkoa potilaita, kuin mitä Pirkanmaalta on saatavissa. Niiden toiminnan laajuus ja hoidon laatu perustuu isoon volyymiin, mikä mahdollistaa maan parhaiden asiantuntijoiden saamisen yhtiöihin.
Hallituksen esityksen läpimeno nykymuodossaan tarkoittaa, että Coxan ja Sydänsairaalan tarina on ohi. Niistä tulee jatkossa aivan normaaleja TAYSin osastoja, jotka hoitavat lähinnä vain pirkanmaalaisia potilaita. Toiminta näivettyy, työpaikat vähenevät ja osa osaajista lähtee. Riskinä on myös hoidon laadun heikkeneminen. Kaikkia suomalaisia palveleva huippuyksikkö menetetään.
Takavuosina sanottiin, että Neuvostoliitossa käytäntö ja teoria oli kaksi eri asiaa. Se mikä toimi käytännössä ajettiin alas, jos se ei toiminut teoriassa. Luulin tämän ajan jo olevan ohi. Valitettavasti Coxan ja Sydänsairaalan tapauksessa on samoja piirteitä. Ne ovat käytännössä osoittautuneet erinomaisiksi terveydenhoitoalan toimijoiksi. Hallituksella tuntuu kuitenkin olevan vaikeuksia saada tämä toimintamalli sopimaan siihen viitekehykseen, jossa kaikenlainen kilpailu, myös julkisen sektorin sisällä, pitää saada loppumaan. Vaarana on, että tämän ideologisen taistelun häviäjä on potilas.
Nimimerkillä ”kokemusta on”.
Parin toimenpiteen kokemuksella voin allekirjoittaa Arton esittämän huolen.
Viimeksi minun polveani operoitiin noin viikko sitten. Näen Coxan toiminnassa yhden ongelman. Kuinka he voivat vielä parantaa toimintansa laatua, kun sen jo nyt lähentelee täydellistä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen saanut nauttia Coxan erinomaisesta hoidosta onnistuneesta polvinivel leikkauksesta.
Coxan nivel-leikkausten onnistumisprosentti oli Suomen Kuvalehden tutkimusten mukaan Suomen paras.
On hulluutta sivuuttaa sosialismin nimissä tällainen huippu osaaminen. Vastustan tällaista tasa-arvoistamista ehdottomasti!
Ilmoita asiaton viesti
Satonen nyt levittää tietuisesti hieman virheellistä tietoa, siksi on syytä katsoa tuo eduskunnan eilinen kyselytunti Yle:n Areenasta ja kuunnella mitä ministeri Kiuru ja esim. edustaja Aki Linden asiasta oikein sanoivat.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, jos katsoit tuon kyselytunnin, niin avaapa asiaa vähän lisää, mitä tarkoitat.
Mitä Kiuru ja Linden sanoivat?
Ilmoita asiaton viesti
Surullista, että Coxasta ja Sydänsairaalasta käydään täysin tarpeetonta ideologispohjaista kiistaa. Sote-keskusteluissa on myös aika toivoton tilanne, ettei juuri kukaan näytä ymmärtävän terveydenhuollon suuresta kokonaisuudesta, jolloin ajaudutaan yksityiskohtien kautta väärille raiteille kuten Tampereen osakeyhtiöiden kanssa, jolloin pääasiat jäävät syrjään.
Hannu Kallonen kysyi miten Coxaa voitaisiin vielä parantaa? Yksi vastaus olisi, että se pitäisi palauttaa osakeyhtiöstä takaisin julkiselle puolelle. Se ei voisi mitenkään tuhota hyviä käytäntöjä, jos toteutettaisiinkin joka suhteessa maakuntamallia tehokkaampi Pelkistetty Sote, jossa byrokratia olisi leikattu pienimmäksi mahdolliseksi. Esimerkiksi laskutusbyrokratiaa ei tarvittaisi lainkaan, joten sekin resurssi vapautuisi varsinaiseen terveydenhoitoon.
Eräs Pelkistetyn Soten erityispiirteistä on, että vaikka sen terveydenhuolto perustuu sairaanhoitopiireihin, olisi myös paljon eritasoisia ja -kokoisia yksiköitä, joiden potilaat voisivat tulla piirirajoista riippumattomasti. Tällaisia yksiköitä voisivat olla esimerkiksi mittakaava- ja/tai erikoistumisetuja hyödyntävät laitokset, joista Coxa olisi yksi esimerkki. Yksiköiden määrä ja sijoittuminen määräytyisi valtakunnallisen tarkoituksenmukaisuuden perusteella. Ajatus poikkeaisi kaupallisesta mallista erityisesti siinä, että yksittäisten osaoptimointien sijaan tavoiteltaisiin kokonaisuuden optimointia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen reumasairaalla…. Ja sen lakkautus
Ilmoita asiaton viesti