Terveydenhoidon työvoimapulaan tarvitaan ratkaisuja nopeasti

Terveydenhoidon työvoimapula on iskenyt nopeasti Pirkanmaalle. Vuosikausia Pirkanmaalla terveydenhoitohenkilökunnan saatavuus oli hyvä, vaikka joissakin osissa maata työvoimapulaa oli jo aiemmin. Pirkanmaan vahva oma lääkärien ja hoitajien koulutus, sekä erityisesti Tampereen seudun vetovoima houkutteli työntekijöitä hyvin vielä joitakin vuosia sitten. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten lähihoitajista oli vielä hieman ylitarjontaa.

 

Tällä hetkellä henkilöstöpula on niin vakava, että se näkyy Pirkanmaalla esimerkiksi hoitojonojen pidentymisenä ja käyttämättöminä huoneina vanhustenhoidon laitoksissa. Jonossa olisi vanhuksia tuettuun asumiseen tulossa ja tilat valmiina, mutta ei ole hoitajia. Tämä on realiteetti useissa Pirkanmaan kunnissa. Tilanne on siis vakava.

 

Kokonaistilannetta kuvaa täyttämättömien työpaikkojen määrä. YLEn uutisen mukaan Pirkanmaalla olisi välitön tarve 1 500 sairaanhoitajalle, 1 000 lähihoitajille, 116 psykologille ja 360 sosiaalityöntekijälle. Sosiaali- ja terveydenhoidon viiveet heijastuvat myös koulumaailmaan, johon apua ei saada riittävän nopeasti ja sielläkin on työvoimapula. Lastentarhan opettajien vaje on 250, erityisopettajien 200 ja alakoulun opettajien 70.

 

Luvut ovat hurjia. Tämä on siis akuutti tilanne Sisä-Suomen vetovoimaisimmalla alueella, johon kuitenkin muuttaa useita tuhansia uusia ihmisiä vuosittain ympäri maata. Jos Pirkanmaa ei saa näitä työpaikkoja täytettyä, niin kuinka saavat esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomen terveydenhoitoalueet? Työvoimapula uhkaa siis romuttaa palveluita läpi koko Suomen.

 

Monessa asiassa hallitus voi mennä edellisen hallituksen tai kansainvälisten kriisien taakse. Tässä asiassa ei voi mennä. Tämä asia olisi ollut ratkaistavissa kotimaisin keinoin. Pirkanmaalla ei ollut mitään merkittävää pulaa hoitajista, kun tämä vaalikausi alkoi. Työvoimapula on räjähtänyt käsiin viimeisen kahden vuoden aikana. Hallitus on keskittynyt muuttamaan soten hallintorakenteita, mutta toimet työvoimapulan kitkemiseksi ovat olleet täysin riittämättömiä.

 

Hallitus vetoaa siihen, että koulutuspaikkoja on lisätty. Sen merkitys jää kuitenkin pieneksi, koska esimerkiksi lähihoitajaksi hakeutuvia on niin vähän, että aiemmatkin aloituspaikat eivät ole tulleet täyteen. Hoiva-avustajien tulo on auttanut asiaa jonkin verran, mutta ei riittävästi. Hoitoalan veto- ja pitovoima ei ole ollut riittävä, vaan työntekijöitä on siirtynyt töihin muille aloille ja osa on mennyt opiskelemaan.

 

Työperäisessä maahanmuutossa ollaan auttamattomasti myöhässä ja koordinointi puuttuu kokonaan. Nyt yksittäiset oppilaitokset ja yritykset yrittävät rekrytoida sieltä täältä ulkomaisia hoitajia. Oppia pitäisi ottaa Saksasta, joka on tehnyt Filippiinien kanssa valtiosopimuksen ja tuo koordinoidusti kieli- ja osaamisvaatimukset täyttäviä hoitajia Saksaan.

 

Tuntuu siltä, että terveydenhoitoalan työvoimapula on yllättänyt hallituksen täysin ja sen hintaa maksetaan nyt pitkinä hoitojonoina ja tyhjinä laitospaikkoina. Ennakointi työvoimatarpeesta ja reagointi siihen on pettänyt täysin. Uuden hallituksen on otettava tähän asiaan nopeasti kiinni. Suomalaiset ansaitsevat toimivat terveyspalvelut. Se ei voi jäädä henkilökunnan saatavuudesta kiinni.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu