Terveydenhuollon työkiista kertoo huutavasta työvoimapulasta
Parasta aikaa valtakunnan sovittelijan johdolla yritetään sovitella hoitoalan työriitaa ja välttyä lakoilla. Eduskunta käsittelee samaan aikaan potilasturvallisuuslakia. On tietenkin selvää, että millään alalla työtaistelu ei saa vaarantaa ihmisten henkeä ja terveyttä. Potilasturvallisuuslaki on siten viimeinen perälauta, mutta vain laastari avohaavaan.
Kun jollakin toimialalla työriita äityy pahaksi, niin se yleensä kertoo laajemmasta ongelmasta. Tämä sääntö pätee myös hoiva-alalla. Hoitoalan veto- ja pitovoima on ollut vuosia huonoa. Monet ovat kokeneet työn liian kuormittavaksi ja tehneet oman ratkaisunsa. Yksi on siirtynyt kokonaan muille aloille, toinen hakeutunut opintovapaalle ja kolmas siirtyneet alan sisällä kevyempiin töihin. Yhdessä tämä kaikki on johtanut hoitajapulaan ja osaamisvajeeseen, mikä on tehnyt jäljelle jääneiden työstä entistä vaikeampaa.
Hoitoalan vetovoiman hiipuminen näkyy myös koulutukseen hakeutumisessa. Nykyinen hallitus on lisännyt koulutuspaikkoja. Se ei kuitenkaan auta, jos hakijoita ei ole. Esimerkiksi lähihoitajan koulutukseen on avoimia paikkoja vaikka kuinka paljon. Työtä ja harjoittelupaikkoja on myös tarjolla käytännössä kaikille jopa valittavaksi asti, mutta ala ei kuitenkaan vedä riittävästi nuoria. Hoiva-avustajiksi hakeutuu enemmän aikuisia alan vaihtajia ja se auttaa tilannetta osittain, mutta vain osittain.
Nyt puhutaan palkasta. On selvää, että kun inflaatio laukkaa, niin palkka on tärkeä asia kaikille palkansaajille ja varmasti muita aloja korkeampi palkankorotus jonkin verran lisäisi hoitoalan kiinnostusta. Sekään ei kuitenkaan poista ongelmaa. Monet ovat lähteneet alalta, koska kokevat, että eivät voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat. Kyse on siis ennen kaikkea työolojen ja työn mielekkyyden parantamisesta, jotta vetovoima palaa.
Yksi asia, jossa hallitus on nukkunut pahasti, on hoitoalan työperäinen maahanmuutto. Monissa Länsi-Euroopan maissa hoitajia on johdonmukaisesti rekrytoitu EU-alueen ulkopuolelta. Esimerkiksi Saksalla on ollut jo pitkään valtiotason sopimus hoitajien rekrytoimisesta Filippiineiltä. Meillekin tulee yksityisten yritysten kautta työntekijöitä sieltä ja täältä, mutta johdonmukaisuus puuttuu. Nimenomaan hoiva-alalla sitä tarvitaan, koska kaikkien ammattitaito ja kielitaito pitää olla riittävällä tasolla ennen kuin työt voi aloittaa.
Marinin hallitus perusti marraskuussa erillisen työryhmän ratkomaan hoitajapulaa. Toistaiseksi tulokset ovat olleet hyvin laihoja. Itse asiassa työryhmän toimiaikana tilanne on vain huonontunut. Tällä hetkellä jopa 3 000 tehostetun asumisen paikkaa on tyhjänä, vaikka vanhuksia on jonossa, koska ei ole hoitajia. Ongelma on paljon suurempi kuin mitä hallitus on havainnut. Toivottavasti tämä työtaistelu herättää nyt ymmärtämään, että kaikki kivet on käännettävä, että hoitoala saadaan uudelleen vetovoimaiseksi. Hoitoalalla palveluiden toimivuuden edellytys on riittävä hoitajien määrä.
Maa täynnä Ukrainalaispakolaisia, naisia ja lapsia, eiköhän heidän piiristään löydetä muutama sata käsiparia, jos tahtoa on ???
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaisiko toimia. Heillä on nyt liikaa murehtimista kotioloissakin. Lisäksi median mukaan monet ymmärrettävästi haaveilevat jo nyt kotiinpaluusta.
Suomessa tarvitaan pysyvämpi ratkaisu. Kyllähän Suomessa alan väkeä löytyy. Heidän motivaationsa on vaan poljettu suohon tai ainakin yritetty polkea.
Ilmoita asiaton viesti
Sote aloilla Suomessa työskentelee 65000 ihmistä, 17% työvoimasta.
Kuinka paljon näitä pitäisi vielä lisätä?
Ilmoita asiaton viesti
Niin paljon, että asiat tulee hoidettua, koska robotit ja omaiset eivät niitä tee. Toisaalta hoitajamitoitus on vienyt jo nyt asiat vain pahemmaksi, koska se on johtanut siihen, että korkeasti koulutetuilla teetetään kaikki mahdollinen, jotta mitoitusvaade täyttyisi. Tätä hallitus ei ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysy sitä suurilta ikäluokilta, mistä johtuu huoltosuhteiden vinoumat?
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ole ymmärtäneet kuolla pois ?
Ilmoita asiaton viesti
Niin paljon, että hoitoa riittää ja jonotkin saadaan purettua.
Tuskin kannattaa laskea montako käsiparia löytyy. Niiden käsien on oltava myös motivoituneita ja sitä motivaatiota hallituskin on nyt oikein urakalla yrittänyt heikentää aika hyvin onnistuen. Jo sadat hoitajat ovat peräti luopuneet oikeuksistaan. Kynnyksen sellaiseen tekoon täytyy olla korkea.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus katsokoon peiliinsä. Itse yrititte alentaa hoitajamitoitusta 0,4 ja siihen kelpaavat talkkarit, naapurit, taksikuskit, yms.
Ilmoita asiaton viesti
Jo pitemmän aikaa olen ollut havaitsevinani varsinkin hoitoalalla kasvavaa kiirettä ja riittämättömiä voimavaroja, johon vastaaminen vaatisi jonkin verran viisautta. En tiedä minkälainen vitsaus terveydenhuollossa on vielä epätyypilliset työsuhteet, eli määrä – ja osa-aikaisuudet, mutta työsuhteiden pätkimiset pitäisi saada loppumaan.
Sitten toisaalta, jos esimerkiksi sairaanhoitaja saa sadan euron kuukausikorotuksen peruspalkkaansa, muuttaisiko se sitä tosiasiaa, että voimavarat ovat riittämättömät? Jaksaisiko hoitohenkilökunta paremmin, jos sataeuroa kolahtaa lisää tilille, mutta viikkotyötunnit paukuttaa kuutta – seitsemääkymmentä vuodet läpeensä.
Kuinka paljon hoitovirheiden riskit kasvavat tällaisella resurssoinnilla?
Paljonko hoitovirheet kustantaa valtiolle?
Kuinka kova lasku lankeaa työkyvyttömyyseläkkeistä yhä useamman palaessa loppuun?
Työhyvinvointiin nyky-Suomessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, sillä odotettavissa ei ole ainakaan, että näillä huoltosuhteilla eläköitymisikää laskettaisiin – kohta paiskitaan töitä vähintään seitsemänkymppiseksi…
Ilmoita asiaton viesti
Hoitajapula lähtöisin kokoomuksesta sillä ovat vastustaneet hoitajamitoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
–
Ilmoita asiaton viesti
Näen hoitajien työoloissa suurimpana puutteena sen, että se hankala/monitahoinen byrokratia ja kohtuuttomat koulutusvaatimukset, mm. kaksikielisyys tehtävissä, joissa sillä ei ole merkitystä (tai oikeastaan sillä ei ole merkitystä ollenkaan) ja koulutetun hoitohenkilöstön käyttö toisarvoisissa tehtävissä, sekä laajat ongelmat tietotekniikan kanssa (ja läppärien hiiret roskiin, sillä niiden pyörittely vie aikaa tuhottomasti). Kaikkialta kuulee, että ATK-järjestelmät eivät toimi, ne ovat hitaita ja ne ovat liian monimutkaisia. Miksi asialle ei tehdä mitään? Miksei johtoon palkata ihmisiä, jotka osaavat hoitaa asiat kuntoon, vaan johtajuus on joku poliittinen palkintovirka. Jätetään politiikka pois sieltä, missä siitä on vain haittaa toiminnalle ja palkataan tilalle osaavaa väkeä tekemään asiat oikein. Hyvällä organisoinnilla voisi työtehoa lisätä kymmenillä prosenteilla, ilman, että se otettaisi hoitohenkilöstön selkänahkasta pois. Yksi keino haastaa vastuulliset johtohenkilöt, olisi tulospalkkaus, niin jäisi se turha näpertely vähemmälle. Mutta, sen vastuullisuuden pitäisi kohdistua tehokkuuteen, ei rahaan, sillä rahaa osaa monikin säästä, mutta saada samalla rahalla tulosta aikaan, niin se on jo vaativampaa. Näin jäisi varaa maksaa henkilöstöllekin kunnon palkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”…ATK-järjestelmät eivät toimi…”.
Vuodenvaihteen jälkeen toimivat vielä huonommin, kun nyt sadat kaikenkarvaiset apotit pitäisi saada toimimaan yhdessä.
Ilmoita asiaton viesti
En voi kuin ihmetellä, miksi näitä ihmisiä ei kouluteta näiden järjestelmien käyttöön. Tuossa keskiviikkona olin hammaslääkärissä, jossa uusi lääkäri, vanhempi lääkäri ja kaksi hoitajaa yhdessä toimistovirkailijan kanssa yrittivät kolme varttia saada jotain tolkkua niistä ohjelmista, mutta ei siihen mitään tolkkua saatu. Kolme ihmistä minun lisäkseni joutui lähtemään kotiin tyhjin käsin ja vasta seuraavana päivänä sain tekstiviestin uudesta ajasta marraskuun lopulle.
Tämänkin hml -ajan varaaminen oli vaatinut ensin käynnin Harjun infossa, tekstiviestin ajasta, sen vaihtamisen, koska samaan aikaan oli myös pitkään odotettu aika Päksiin ja kaiken kaikkiaan sitä jauhettiin viikko, eikä lääkäri ehtinyt tehdä mitään. Nämä kaikki yhdelle ihmiselle, enkä millään jaksa uskoa, että olen ainoa huono-onninen.
Edellä kerrottu on hyvin yleistä. On käynyt niinkin, että Päksin sisätautipolin lääkäri ei yrityksistään huolimatta päässyt ohjelmiin käsiksi koko vastaanottoajan puitteissa, vaan hän sanoi kirjaavansa tapahtuman jälkikäteen. Ja, niinhän hän oli kirjannutkin, mutta se, mitähän oli sinne säveltänyt ei vastannut lähimainkaan sitä, mistä olimme puhuneet ja mitä olimme sopineet. Tästä syystä jaksan jauhaa näistä tietojenkäsittelyohjelmista ja järjestelmistä. Jos näin käy kaikkien potilaiden kohdalla, on pakko alkaa huutaa työtehon perään.
Ilmoita asiaton viesti
”…työperäinen maahanmuutto….”.
Satokausikin alkaa olla lopuillaan, joten marjanpoimijat etc. ovat pian vapaana tekemään hoitotyötä vielä kauempaa tulevien kanssa ? Sitäkö odotellaan ? Ammatti- ja kielitaidon puute ei saa olla esteenä.
Tuota lukuun ottamatta muuten hyvä blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin otetaan ”Kehitysmaista” heidän vähät koulutetut Hoitajat ”Rikkaisiin EU- maihin. Onko tämä eettistä ?
Ilmoita asiaton viesti
Pitää muistaa että laiss joka säätelee yhteiskunnan kannalta välttämättömistä työtehtävistä, mainitaan kohdassa 1 ”järjestettävä riittävät resurssit työn tekemiseksi”.
Tämä on se kohta joka monella yskittää. Normaali olosuhteissa työtä teetetään pienemmillä resursseilla mitä sen tekeminen oikeasti vaatiin. Tämä näkyi kevään työtaistelun aikana siinä että suojelutyössä oli osastoilla enemmän hoitajia mitä normi vuoron aikana.
Tämä tarkoitra suomeksi sitä että hoidon järjestäjä laiminlyö velvoitetaan. Ja on oerin kummaa että jos työnantaja laiminlyö riittävien resulsien järjestämisen, he saattavat myös silloin potilaiden hengen vaaraan.
Itse en hyväksy Tehyn tai superin lakkotoimea jossa suojelutyötä ei tarjota kriittisesti sairaan ihmisen hoitoon. Mutta en myöskään voi hyväksyä työnantajan toinettomuutta hoitajavajeen paikkaamiseksi, saati kriittisen työn teettäistä alimiehityksellä tai kouluttamattomalla henkilökunnalla. Mielestäni se on yhtä tuomittavaa.
Terveisin 26 vuotta sairaanhoitajana toiminut
Ilmoita asiaton viesti