Toimintaympäristö on haasteellinen – Oma pesä kuntoon

Suomi on viennistä riippuvainen maa. Bruttokansantuotteestamme viennistä tulee 40 prosenttia. Vientimme suuntautuu pääosin Euroopan Unionin alueelle, joten Euroopan sisämarkkinat ja niiden kehittyminen on Suomelle ykkösasia. Hyvin merkittävää vientiä on toki myös EU:n ulkopuolelle. Itse asiassa USA on noussut yksittäisenä maana Suomen tärkeimmäksi vientimaaksi ja myös Kiina on tärkeä kauppakumppani.

 

Euroopan Unionin veturi on Saksa, joka on väestöltään suurin ja taloudeltaan vahvin EU-maa. Valitettavasti tällä hetkellä veturi yskii pahasti. Osallistuin tällä viikolla Saksan työnantajapäiville, missä oli mukana 800 Saksan elinkeinoelämän keskeistä vaikuttajaa. Viestit olivat huolestuttavia.

 

Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on ollut suuria vaikutuksia Saksaan. Saksan teollisuus nojasi ennen sotaa Venäjältä tulevaan energiaan. Kun venäläisestä energiasta on nyt irrottauduttu pikavauhtia, niin se on nostanut energian hintaa. Saksa on nopeasti siirtymässä kohti uusiutuvaa energiaa, mutta se on valtava muutos. Kyse ei ole vain tuotannon rakentamisesta, vaan koko energiainfraan tarvitaan nopeasti isoja investointeja.

 

Saksassa on tehty työehtosopimuksia varsin korkeilla palkankorotuksilla, mikä yhdessä sivukulujen kasvun kanssa syö kilpailukykyä. Suhde Kiinaan on haasteellinen erityisesti Saksan suurimmalle teollisuuden haaralle eli autoteollisuudelle. Kiina on tärkeä markkina saksalaisille premium-autoille, mutta toisaalta kiinalaiset sähköautot syövät markkinaa lännessä. Saksan onkin ollut vaikea suhtautua kiinalaisille sähköautoille asetettaviin tulleihin, koska Kiinan vastatulleja pelätään ja siksi sopua toivotaan.

 

USA on ollut Saksalle kasvava talouskumppani, kuten se on ollut Suomellekin. Tähän sisältyy kuitenkin poliittinen riski. Jos Donald Trump tulee uudelleen presidentiksi ja toteuttaa vaalilupauksensa tullien nostosta eurooppalaisille tuotteille, niin se vaikeuttaa EU-maiden ja USA:n välistä kauppaa, vaikka kyse olisikin selvästi alemmasta tullista kuin USA on laittanut kiinalaisille tuotteille.

 

Saksan suuri ongelma tällä hetkellä on poliittisen päätöksenteon heikkous. Maata johtaa Olaf Scholzin hallitus, johon kuuluu sosiaalidemokraattien lisäksi Vihreät ja Liberaalit. Nämä puolueet ovat talouskysymyksissä niin kaukana toisistaan, että rakenteellisia uudistuksia on erittäin vaikea tehdä. Juuri tämän vuoksi sain yhdessä Kreikan työministerin kanssa kutsun Saksan työnantajapäiville. Siellä haluttiin kuulla niistä maista, joissa on kyetty tekemään kilpailukykyä ja julkista taloutta vahvistavia rakenteellisia uudistuksia.

 

Saksan toimintaympäristön kuvaus on hyvin lähellä Suomen tilannetta. Myös meille Venäjän hyökkäyssota ja irtaantuminen länsimaista on maksanut hintansa. USA:n mahdollinen tullimuuri olisi myös Suomelle haitallinen ja suhde Kiinaan sisältää riskinsä. Lisäksi meille elintärkeän Saksan vaikeudet heijastuvat suoraan liiketoimintamahdollisuuksiin.

 

Tässä tilanteessa on keskityttävä asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa. Ensi töikseen Petteri Orpon hallitus uudisti lakkolait, jotta ulkomaankaupan toimitusvarmuus taataan. Parasta aikaa eduskunnassa on esitys vientivetoisesta palkkamallista, millä turvataan suomalaisen viennin kilpailukykyä ja siten myös julkisen sektorin rahoituspohjaa. Lisäksi hallitus panostaa TKI-toimintaan, nopeuttaa hankkeiden luvitusta, uudistaa valtion sijoitustoimintaa ja on tuonut vihreän siirtymän investoinneille verovähennysmallin.

 

Maailma ympärillämme on vaikeassa asennossa ja kilpailu maailmanmarkkinoilla kovenee. Siihen paras vastaus on laittaa oma pesä kuntoon ja juuri sitä me teemme.

 

Arto Satonen

Työministeri (kok)

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Kuudennen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu