Toimintaympäristö on haasteellinen – Oma pesä kuntoon
Suomi on viennistä riippuvainen maa. Bruttokansantuotteestamme viennistä tulee 40 prosenttia. Vientimme suuntautuu pääosin Euroopan Unionin alueelle, joten Euroopan sisämarkkinat ja niiden kehittyminen on Suomelle ykkösasia. Hyvin merkittävää vientiä on toki myös EU:n ulkopuolelle. Itse asiassa USA on noussut yksittäisenä maana Suomen tärkeimmäksi vientimaaksi ja myös Kiina on tärkeä kauppakumppani.
Euroopan Unionin veturi on Saksa, joka on väestöltään suurin ja taloudeltaan vahvin EU-maa. Valitettavasti tällä hetkellä veturi yskii pahasti. Osallistuin tällä viikolla Saksan työnantajapäiville, missä oli mukana 800 Saksan elinkeinoelämän keskeistä vaikuttajaa. Viestit olivat huolestuttavia.
Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on ollut suuria vaikutuksia Saksaan. Saksan teollisuus nojasi ennen sotaa Venäjältä tulevaan energiaan. Kun venäläisestä energiasta on nyt irrottauduttu pikavauhtia, niin se on nostanut energian hintaa. Saksa on nopeasti siirtymässä kohti uusiutuvaa energiaa, mutta se on valtava muutos. Kyse ei ole vain tuotannon rakentamisesta, vaan koko energiainfraan tarvitaan nopeasti isoja investointeja.
Saksassa on tehty työehtosopimuksia varsin korkeilla palkankorotuksilla, mikä yhdessä sivukulujen kasvun kanssa syö kilpailukykyä. Suhde Kiinaan on haasteellinen erityisesti Saksan suurimmalle teollisuuden haaralle eli autoteollisuudelle. Kiina on tärkeä markkina saksalaisille premium-autoille, mutta toisaalta kiinalaiset sähköautot syövät markkinaa lännessä. Saksan onkin ollut vaikea suhtautua kiinalaisille sähköautoille asetettaviin tulleihin, koska Kiinan vastatulleja pelätään ja siksi sopua toivotaan.
USA on ollut Saksalle kasvava talouskumppani, kuten se on ollut Suomellekin. Tähän sisältyy kuitenkin poliittinen riski. Jos Donald Trump tulee uudelleen presidentiksi ja toteuttaa vaalilupauksensa tullien nostosta eurooppalaisille tuotteille, niin se vaikeuttaa EU-maiden ja USA:n välistä kauppaa, vaikka kyse olisikin selvästi alemmasta tullista kuin USA on laittanut kiinalaisille tuotteille.
Saksan suuri ongelma tällä hetkellä on poliittisen päätöksenteon heikkous. Maata johtaa Olaf Scholzin hallitus, johon kuuluu sosiaalidemokraattien lisäksi Vihreät ja Liberaalit. Nämä puolueet ovat talouskysymyksissä niin kaukana toisistaan, että rakenteellisia uudistuksia on erittäin vaikea tehdä. Juuri tämän vuoksi sain yhdessä Kreikan työministerin kanssa kutsun Saksan työnantajapäiville. Siellä haluttiin kuulla niistä maista, joissa on kyetty tekemään kilpailukykyä ja julkista taloutta vahvistavia rakenteellisia uudistuksia.
Saksan toimintaympäristön kuvaus on hyvin lähellä Suomen tilannetta. Myös meille Venäjän hyökkäyssota ja irtaantuminen länsimaista on maksanut hintansa. USA:n mahdollinen tullimuuri olisi myös Suomelle haitallinen ja suhde Kiinaan sisältää riskinsä. Lisäksi meille elintärkeän Saksan vaikeudet heijastuvat suoraan liiketoimintamahdollisuuksiin.
Tässä tilanteessa on keskityttävä asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa. Ensi töikseen Petteri Orpon hallitus uudisti lakkolait, jotta ulkomaankaupan toimitusvarmuus taataan. Parasta aikaa eduskunnassa on esitys vientivetoisesta palkkamallista, millä turvataan suomalaisen viennin kilpailukykyä ja siten myös julkisen sektorin rahoituspohjaa. Lisäksi hallitus panostaa TKI-toimintaan, nopeuttaa hankkeiden luvitusta, uudistaa valtion sijoitustoimintaa ja on tuonut vihreän siirtymän investoinneille verovähennysmallin.
Maailma ympärillämme on vaikeassa asennossa ja kilpailu maailmanmarkkinoilla kovenee. Siihen paras vastaus on laittaa oma pesä kuntoon ja juuri sitä me teemme.
Arto Satonen
Työministeri (kok)
Lakkolait ovat askel oikeaan suuntaan, mutta aivan liian lepsut edelleen.
Myös tukilakot olisi pitänyt lailla kieltää.
Sanktiot laittomista lakoista ovat aivan liian vähäisiä. Pitäisi olla hyvin suuret sakot ja täysimittaiset vahingonkorvaukset.
Irtisanomissuojaa on heikennettävä oleellisesti. Kun on helppo ja halpa irtisanoa, niin on myös helppo palkata lisää henkilökuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Lakkolait jotta ulkomaankaupan toimitusvarmuus taataan” Siinäkö suomalaisen viennin ongelma onkin ollut, ”lakkolain” puute. Satonen, EK:n juoksupoikana tekee kaikkensa, että suomalaisessa työelämässä vatakkainasettelu työnantajan ja -tekijän välillä entisestään kasvaisi. Satonen olisi halutessaan voinut kopioida suoraan Ruotsista työmarkkinamallin, mutta se ei käynyt, hän päätti EK:n kehoituksesta ottaa vain ne osat Ruotsista jotka palvelevat työnantajan etua. Pres.Kekkosen sanoin sa….an tunari.
Ilmoita asiaton viesti
EK, yrittäjäjärjestöt ja raha-ja bisnesmaailma laativat res,kapt, Orpolle kirjallisen käskyn ja ”pohjapaperin” hallitusohjelmalle, ja kehottivat Orpon kääntämään takkinsa persujen suhteen ja käyttämään tuhannen taalan tilaisuuden, ja oikeistolaisen enemmistöhallituksen sauman, suureen, isänmaalliseen tekoon ja manööveriin !!!
Jos edes kaikki toimeksiantajien tärkeimmät toivomukset ja vaatimukset hallitus saa maaliin, niin res.kapt.Orpo tulee, Häkämiehen lailla, komiasti palkituksi !!!
– Pääministerin palkka ehkä tuplautuu siviilissä ja res.majurin nappi kiiltää-uutuuttaan kauluslaatassa-”Iken” tapaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkö saksalaiset olleet lainkaan uteliaita miten sujuu yhteistyö äärioikeiston kanssa. Siellä kun työnantajapuoli ei oikein hyvällä silmällä katso paikallisia persuja.
Ilmoita asiaton viesti
Velalle allerginen Saksa keksi aikoinaan velkakaton perustuslakiinsa. Nyt siitä on tullut pakkopaita, mistä kärsii koko Eurooppa.
Ilmoita asiaton viesti
Työttömyys on hyvin lähtenyt nousuun tällä hallituskaudella. Toki syitä voi etsiä monista eri asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuhoatte Suomen talouden. Reilussa vuodessa ollaan Neuvostoliitossa, jossa lupaillaan parempaa huomista, joka ei koskaan tule.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vanhaan kokoomus kääri ”ehdottoman välttämättömät” ehdotuksensa , hankkeensa ja iki-agendansa porvarillisella charmillaan houkuttelevaan pakettiin-NYT charmi-naamiot on riisuttu ja pannaan kertarytinällä, että heilahtaa !!!
Ilmoita asiaton viesti
Suomen suurteollisuuden ongelma ei ole työsopimukset ja palkat, jossa esimerkiksi paperiteollsuuden palkkojen osuus liikevaihdosta on vain n. 5 %. Syyt ovat puunjalostusteollisuuden jalostusasteen heikkoudessa.
Koko palkka ja tes- ruletti on vain kulissi ikäänkuin ”meidän hyvä hallitusohjelma” toimisi ja keskittyisi edes ongelmiin, jotka eivät ole leikkaukset, vaan investoinnit innovaatioihin, osaamiseen, koulutukseen, työhön hyvin palkkoihin ja motivaatioon.
Tämä hallitus on tuhonnut kaiken sen perustuksia myöten.
Pienteollisuuden yksin- tai kaksin yrittämisen ongelma ei ole myöskään palkat ja irtisanomiset, vaan se, ettei ole tekijöitä.
Mm. Tampereen jukkiset rakennustyömaat, joka paahtavat täysillä, työvoima on ulkomaalaista Baltiasta, Afrikasta ja ties mistä kivityömiehineen , telineasentajineen, elementtiasentajineen, muurareineen, peltiseppineen, ym..Heitä tänne pitää saada eikä karkoittaa pois.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pitkälti samaa mieltä, kuten myös tekoäly:
Kuvailemasi ongelmat suomalaisessa taloudessa ovat hyvin monisyisiä ja liittyvät useisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat sekä suurteollisuuteen että pienteollisuuteen.
1. Suurteollisuus ja jalostusaste: On totta, että puunjalostusteollisuuden jalostusasteen heikkous voi olla keskeinen ongelma. Alhaisempi jalostusaste tarkoittaa, että Suomi ei hyödynnä raaka-aineitaan riittävästi ja jää riippuvaiseksi halvemmista tuotteista. Tämä voi vaikuttaa kilpailukykyyn kansainvälisillä markkinoilla. Palkkojen ja työsopimusten korostaminen voi tuntua pintapuoliselta ratkaisulta, jos taustalla on syvemmät rakenneongelmat.
2. Investoinnit ja innovaatio: Kuten mainitsit, on tärkeää, että hallitus keskittyy investointeihin innovaatioihin, koulutukseen ja osaamiseen. Talouskasvu ja kilpailukyky perustuvat pitkälti siihen, kuinka hyvin maa pystyy kehittämään uusia teknologioita ja osaamista.
3. Pienteollisuus ja työvoimapula: Pienteollisuuden kohdalla työvoimapula on todellinen haaste. Kuten mainitsit, monet rakennustyömaat tarvitsevat ulkomaista työvoimaa, ja on tärkeää, että Suomi houkuttelee ja pitää osaavia työntekijöitä. Työvoiman saatavuus ja koulutus ovat avaintekijöitä talouden elvyttämisessä.
4. Poliittinen päätöksenteko: Hallituksen rooli ja sen tekemät päätökset vaikuttavat talouden rakenteisiin. Jos hallitus keskittyy enemmän leikkauksiin kuin kasvua tukevien rakenteiden luomiseen, voi se heikentää talouden pitkäaikaista kestävyyttä.
Kaiken kaikkiaan, ongelmat näyttävät olevan laaja-alaisia ja vaativat monipuolisia ratkaisuja, jotka eivät rajoitu vain palkkoihin tai työsopimuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä pesä parantajat ovat vieneet kiristyksillä monet lapsiperheet kodittomiksi. Pelastakaa Lasten joulu 2024 yhdessä Masked Singer in järjestävät keräyksen marraskuussa sillä juuri nyt köyhyydessä elävien lasten määrä on suurempi kuin vuosikymmeniin. Lähes 150 000 lasta elää köyhyydessä ja yhä useampi lapsi kertoo, että eivät syö kotona lämmintä ruokaa koko päivän aikana. Tämä hallitus on täysin paska. Kymmenen vuotta tuli erehdyttyä antamaan äänensä persuille, mikä pettymys. Loppuelämän äänensaaja ajaa punaisella autolla Ankkalinnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan ongelma Energian- ja Viennin suhteen ei ole niin suuri kuin Suomessa hiukan tyhjääkin vouhotetaan.
Saksa vain sopeuttaa tuotantoaan uuteen maailmaan.
Saksan viennistä on poistunut käytännössä katsoen vain vienti Venäjälle joka on n. 10% esim. Viennistä Kiinaan tai viennistä USAhan tai viennistä Alankomaihin.
Suomen Vientiin Saksaan tuo 10% toki vaikuttaa, mutta onko se lopulta edes 10% Suomen viennistä ilman Covid-19 aiheuttamaa WC-paperin ja Sellun hetkellisesti nostamaan kysyntää.
Suomen todellinen ongelma on Väärin ajoitettu Keskinäinen menneen maailman Ideologinen riitely joka on lamaannuttanut kotimaisen Kulutuskysynnän Menneen maailman Valtiontalouden paikkailun eväin- ja keinoin.
Suomi on vain siirtynyt kehityksessä takaisin
Finlandstan-Suomistan aikakauteen,
30-vuotta liian myöhään.
Saksan kaupan ylijäämä 2023 USA
(63,3 Milliarden Euro),
Ranska (50,6 Milliarden Euro)
Yhdistyneet Kuningaskunnat (41,8 Milliarden Euro)
Saksan 2023 alijäämä 59,8 Milliardia Kiinaan
Saksan Vienti Alankomaihin n. 220 Miljardia
Kiina ja Usa molempiin n. 250 Miljardia.
Venäjän kaupan osuus Saksassa on ollut n. 25 Miljardia ennen vuotta 2022 sen ollessa vuonna 1992 huikeat 3.4 Miljardia.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus siirtää pohjoismaisen hyvinvointivaltio Suomen suomalaiseen, ”kevennettyyn ja halvempaan”, II-luokan versioon ja malliin, joka toteutetaan II-luokan kurjalistoa edelleen kurjistamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan viennin ja tuonnin välinen ero 2000-luvulla on pysynyt käytännössä yhtä suurena.
Ilmoita asiaton viesti
SUOMEN ONGELMAT
1. Suomen talous ja tuottavuus ovat ”häiriötilassa”, joka alkoi Nokian romahduksesta ja jatkui 2008 talouskriisissä.
2. Julkinen sektori liian suuri
3. Suomen tuottavuuden kasvun jarruna ovat jäykät työmarkkinat, älytön nippeli-juristeria ja tuloerojen kasvun pelko, jotka jyräävät alleen pragmaattiset ratkaisut ja kompromissit.
4. Nykyiset 300 kpl TESsiä ja yleissitovuus ovat ”kivikaudelta”.
MITEN TÄSTÄ NOUSTAAN?
1. Koko talouden tason tuottavuus ja kilpailukyky määräytyvät yritystaloudesta lähtien, ”Luovan tuhon” prosessilla.
2. Talouskasvun ”Luovan tuhon” idea perustuu kolmeen pääajatukseen: 1) Talouskasvun ytimessä ovat innovaation ja tiedon leviäminen. 2) Innovaatiot vaativat kannustimia ja omistusoikeuden suojaa. 3) Talouden kasvu tapahtuu, kun uudet innovaatiot syrjäyttävät ja tuhoavat vanhat.
3. Tutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa kasvusta selittyy ”Luovalla tuholla”.
4. Nuoret yritykset ovat Suomen kansantalouden tulevaisuus. Vanhojen yritysten valta murenee ja ne poistuvat haljaksiin historiaan…
5. Byrokraateilla ja poliitikoilla ei ole osaamista ja ymmärrystä hankkeitten valintaan, ja ne tavallisesti valitsevat väärät hankkeet. Esimerkkinä riskialttiit ja usein kannattamattomat vihreän siirtymän projektit.
6. Valinta tapahtuu parhaiten vientiyhtiöissä, jotka ovat kohdanneet armottoman kansainvälisen kilpailun jo vuosikausia.
7. Valtion pitää tukea SUURTA JOUKKOA innovaatioita T&K- ja käyttöönottovaiheissa, mutta skaalaus pitää jättää markkinoitten hoitoon.
8. Suomessa pitää tehdä TÄYDELLINEN TALOUS- JA TYÖREFORMI globaalin markkinatalouden ehtojen mukaan niin, että meillä on HOUKUTTELEVAA / Mahdollista ottaa riskiä, MEGA-rikastua, investoida innovaatioihin ja palkata maailman parhaat suomalaiset & kansainväliset osaajat hyvällä palkalla.
KYSYMYS:
Löydämmekö taas sellaisen kriisijohtajan, joka asettaa maan edun omansa edelle ja yhdistää jakautuneen kansamme ”hädän hetkellä”?
Sellaisen kuin J. K. Paasikivi, Mannerheim, Väinö Tanner, kenraali Lennart Oesch (pysäytti Kannaksen suurhyökkäyksen kesällä 1944), Risto Ryti, Kalevi Sorsa, Paavo Lipponen, Iiro Viinanen ja Urho Kekkonenkin, joka jätti meille velattoman maan…
Seppo Korppoo, asekätkijöitten sukua, 50 vuotta palvelua 24/7 teknologiaviennin eturintamilla laivatekniikassa, ympäristötuotteissa ja mikrobiologiassa. Viime aikoina generatiivisia AI-hankkeita Innocode Oy
(https://innocode.fi )
Ilmoita asiaton viesti
Korppoo on oikeilla jäljillä. ”Luova tuho” on se sana mihin joka tasolla pitää tarttua. Suomi on vain niin takapajula viedä ja luoda edellytykset luovalle tuholle. Meiltä puuttu esim. kattoyritys, jonka alla tuholaiset tuottavat näitä kehityksen startteja ilman, että joka hel…in idealle, innovaatin aihiolle, keksijä joutuu perustamaan riskiyrityksen.
Ilmoita asiaton viesti
… miten tämä tehdään ?
Siten, että perustetaan organisaatio, jonka yritykset/ julkinen rahoittavat ratkaisemaan ongelmia tai luomaan eri alueille uusia ratkaisuja, joko toimeksiannetuina tai aika vapaasti.
Sinne palkataan aluksi hakemuksin parikymmentä ”luovaa”, eri ikäistä, kokeita konnia, noviiseja eri alueilta yhteiskuntaa ml. taide, tiede ja ”ruuvipenkkitaso”. Koulutus voi olla mikä tahansa, mutta näyttöjä pitää olla. Skaala niin nippelimies kuin rajoittamaton ideatykki.
Tehtävä on määräaikainen 1 vuosi, josta saa näyttödokumentin jatkoa varten.
Se, mitä tuloksia ratkaisulla saadaan aikaan, mietitään jatkojalostuksen prosessi ja palkkiointi.
Uusi porukka remmiin joka vuosi.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin se alkaa se oman pesän kuntoon saattaminen eli saadaan asiansa osaavat ministerit hallitukseen??
Ilmoita asiaton viesti
EVAn tutkimus kertoo suuren enemmistön suomalaisista olevan sitä mieltä, että kokoomuksen johtamaa Suomea hallitus vie väärään suuntaan:
https://www.eva.fi/blog/2024/10/26/suomi-on-menossa-enemmiston-mielesta-vaaraan-suuntaan/
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus valitettavasti varmistaa häviönsä seuraavissa vaaleissa, jos ei kuuntele järjen ääntä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö työministerin pitäisi olla työntekijöiden puolella?.
Nyt joku syöttöporsaan näköinen ukonkuva tekee kaikkensa,että työn tekeminen tulee mahdollisemman hankalaksi!.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kovin rakentava kommentti. Mitä itse ehdottaisit? Jatketaan entisellä mallilla, ei muuteta tai uudisteta ikinä mitään?
Ilmoita asiaton viesti
Viennin heikkous on ollut tuotantomme jälkeenjääneisyys.
Ei ole satsattu riittävästi tuotekehitykseen ja uusien tuotteiden aikaansaamiseen.
– Nyt puuhastellaan lakkolakeja ja samaan aikaan firmat irtisanoo väkeä kun kehityksestä jälkeenjääneet tuotteet eivät mene kaupaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiontalous on kroonisesti alijäämäinen v. 2009 alkaen, jota ovat lihottaneet kaikki hallitukset. Rahaa on, uskotteli mm. Antti Rinne viime hallituskaudella ja muut toisteli vauraana maana meillä on varaa. Ennätys määrä velkaa tuli v. 2020 Marinin hallitukselta 17,4 miljardia. Ja hyväksyttiin Eu elvytyspaketti, josta Suomi maksaa 7,2 mrd. lisättynä koroilla, saama puoli hupeni 1,9 miljardiin, jota ei osata edes hakea.
On täysin eri asia kun pieni Suomen kansa (5,6 milj.as.) velkaantuu kuin iso Saksan 83 miljoonan asukkaan kansa. Saksassa yleinen arvonlisävero 16 % jos nostetaan Suomen 25,5 % tasolle, niin jopa tulee veroeuroja tuommoiselta kuluttajamäärältä. Suomen kansan elämä on vedetty tappiin, jopa maksamaan muille maille, käsittämätöntä taloudenhoitoa. Kehitysapuakin on jaettu velkarahalla vuosi vuoden jälkeen…
Ilmoita asiaton viesti
Lainattu eräältä ekonomistilta:
””Suomi on viennistä riippuvainen maa. Bruttokansantuotteestamme viennistä tulee 40 prosenttia.”
Ei tule. Viennin bruttoarvon suhde bkt:hen on kyllä suurin piirtein 40 prosenttia, mutta bkt:tä kasvattaa vain se viennin kotimainen arvonlisä.
Bkt:hen ei lasketa niitä ulkomailta ostettuja tavaroita ja palveluja, joita tarvitaan vientihyödykkeiden värkkäämiseen.
Kun tuotujen hyödykkeiden arvo vähennetään viennin bruttoarvosta, saadaan se viennin kotimainen arvonlisä, joka kasvattaa elintasoamme ehostavaa bkt:tä.
Valtioneuvoston teettämä, vuonna 2017 julkaistu selvitys osoitti, että esimerkiksi vuonna 2015 viennin kotimaista arvonlisää oli bkt:stä vain alle 23 prosenttia.
Selvitystä olivat tekemässä mm. Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta ja kansantalouden tilinpidon asiantuntija, yliaktuaari Kasperi Lavikainen Tilastokeskuksesta.
Selvityksen lukua ei tietääkseni ole kiistetty, joten nähtäväksi jää, milloin oikea tieto saavuttaa puoskarointiin sortuneen ministerin.”
Sitten on se yleinen ja tärkein tieto, joka ei mene monille kaaliinkaan vaikka sitä on tosi kauniisti graafisesti selostettu:
https://x.com/koponenhilden/status/1616145342252056590
Palkkamalli pitäisi kopioida Ruotsista kokonaisuudessaan eikä vain osia siitä, tässä se Ruotsi on monessa asiassa paremmin hoidettu kuin Suomessa:
https://x.com/JuriAaltonen/status/1717503518989316523
Ilmoita asiaton viesti