Trollien listalle joutuminen tunnustus laadukkaasta journalismista

Tällä viikolla Venäjä lisäsi mustalle listalle ja maalituksen kohteeksi myös suomalaisia tiedotusvälineitä, niiden johtoa ja päätoimittajia. YLEn hallintoneuvoston puheenjohtajana päädyin itsekin tälle listalle yhdessä YLEn toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan kanssa. YLEn lisäksi maalituksen kohteiksi ilmoitettiin Keskisuomalainen, Etelä-Saimaa ja Selkosanomat sekä heidän päätoimittajansa.

 

Listalle päätyminen tulee ottaa tunnustuksena kyseisten mediayhtiöiden toimittajien laadukkaasta uutisoinnista Ukrainan tilanteesta. YLEn osalta vastuu uutisoinnista kuuluu päätoimittajalle ja käytännön työtä tekevät uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimittajat ja erityinen rooli on sotatapahtumista raportoivilla ulkomaantoimittajilla. Toimittajat ovat tehneet laadukasta työtä koko sodan ajan. YLE on pitänyt sotaan ja Suomen muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen liittyviä uutisia hyvin laajalti esillä televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa.

 

YLEn hallintoneuvosto ei päätä siitä, mitä ja miten uutisoidaan. Suomi ei ole Venäjä, jossa poliitikot ohjaavat mediaa. YLEn osalta asia on määritelty omistajaohjausta koskevissa linjauksissa, joissa ohjelmista päättäminen on nimenomaan rajattu hallintoneuvoston toimivallan ulkopuolelle. Hallintoneuvoston tehtävänä toki on huolehtia toimittajien toimintaedellytyksistä ja tukea esimerkiksi maalittamisen kohteeksi joutuneita toimittajia.

 

On selvää, että Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen aiheuttaa Venäjän puolelta erilaisia hybridi- ja disinformaatiohyökkäyksiä. Se on täysin odotettavaa maalta, joka käy brutaalia hyökkäyssotaa ja jonka sotilaat syyllistyvät toistuviin sotarikoksiin. Näiden hyökkäysten ei tule kuitenkaan antaa vaikuttaa siihen, miten Suomessa asioista uutisoidaan. Päinvastoin. Mitä enemmän joudumme erilaisten vaikuttamisyritysten kohteeksi, sitä tärkeämpää meidän on saada oikeaa tietoa siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu ja miten Venäjän hallinto toimii. Juuri nyt laadukasta tiedonvälitystä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

 

 

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu