Työmarkkinoilla on sopimisen, ei riitelyn aika
Venäjän hyökkäyssodan ja koronan uutisoinnin alle on jäänyt se, että Suomea uhkaa lakkoaalto keskellä kriisiä. Erityisen hankala tilanne on julkisella sektorilla, jossa sopimusneuvottelut ovat pahasti solmussa. Yksityisen sektorin puolella sopimukset on pääosin tehty ja ne ovat tasoltaan linjassa keskenään. Metsäteollisuuden puolellakin on tehty jo paljon yrityskohtaisia sopimuksia.
Tulehtunut tilanne jatkuu kuitenkin edelleen UPM:n ja Paperiliiton periaatteellisessa kiistassa. Lakko on jatkunut jo 2,5 kuukautta ja loppua ei näy. Kiista on hyvin periaatteellinen ja siksi sille on vaikeaa löytää ratkaisua. Ei ole kuitenkaan kenenkään etu, että tuotanto seisoo. Puukauppa takkuaa ja paperista on pulaa markkinoilla. UPM tekee tappiota 2-3 miljoonaa päivässä ja paperimiesten lakkoavustuksiin menee Paperiliitolta 200 000 euroa päivässä, eikä se toki korvaa palkkatuloa kuin osin. Tulee todella kalliiksi, jos katsotaan kumman osapuolen rahat pidempään kestää. Olisi jo sopimisen aika.
Koko yhteiskunnan kannalta paljon suuremmat haasteet ovat kuitenkin vielä edessä. Useat julkisen sektorin liitot, kuten TEHY, Super, JHL ja OAJ ovat jättäneet lakkovaroituksia ympäri maata. Näihin neuvotteluihin on julkisten liittojen puolelta ladattu paljon odotuksia. TEHY vaatii jopa 3,6% korotusta yleisen 2% linjan päälle. Työnantajan liikkumavara on kuitenkin kapea, koska keskellä kriisiä julkisen sektorin palkanmaksukyky on rajallinen.
Asetelman tekee vaikeaksi se, että lähtökohtaisesti kaikki ovat oikeassa. On täysin totta, että korona-aika on ollut poikkeuksellisen kovaa aikaa terveydenhoidossa, sosiaalipuolella, päiväkodeissa ja kouluissa. Näiden alojen työntekijät ovat kantaneet päävastuun siitä, että yhteiskunta on selvinnyt ja palvelut ovat pelanneet myös poikkeusoloissa. Erityisesti terveydenhoidon alalla henkilöstön saatavuus on iso ongelma, mikä sekin puhuu palkankorotusten ja työehtojen parantamisen puolesta. Tätä asiaa voitaisiin osaltaan hoitaa yksityiseltä sektorilta tutuilla liukumilla, jos siihen löytyy tahtoa.
Makrotaloudellinen tilanne on hyvin vaikea. Pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat nostaneet monien tuotteiden hintoja. On vaikeaa ylipäätään ennustaa mikä on inflaation taso ja siten palkansaajien ostovoiman kehitys. Työnantajan puolelta sopimista vaikeuttaa se, että maan hallituksella on nyt kriisin johdosta valtavasti akuutteja menokohteita. Lisää rahaa tarvitaan akuutisti ainakin puolustusmenoihin, maatalouteen ja polttoaineiden hinnannoususta aiheutuvien ongelmien lieventämiseen.
Julkisen sektorin palkkaneuvotteluista tulee siten vaikeat. Kaikkien on nyt kuitenkin ymmärrettävä, että lakkoaaltoon ei ole varaa. Korona näkyy edelleen sairaaloissa ja hoitovelkaa on runsaasti. Ukrainasta tulee pakolaisia, jotka tarvitsevat monenlaista apua ja lasten on päästävä kouluihin ja päiväkoteihin. Pörssi heiluu ja koko talous uhkaa painua taantumaan, jolloin lakkoaalto vauhdittaisi talouden alamäkeä ja johtaisi irtisanomisiin.
Poikkeuksellisen suuret asiat ovat siis kyseessä. Suomalaisella työmarkkinakentällä on nyt näytön paikka. Kyky sopia on ollut vahvuutemme. Nyt sitä taitoa tarvitaan.
Tyypillistä kapitalistiskeidaa ”nyt on tärkeät asiat kyseessä…on puhallettava yhteen hiileen” ts. varautukaapa taas kyykkyssä hyppelyyn ja muistakaakin puhaltaa oikein lujaa niin me saamme sitten hieroskella käsiämme teidän yhteisin voimin tuottaman liekin lämmössä.
Ilmoita asiaton viesti
Pesonen on liikkeellä samalla asialla mitä UPM Saksassa 10 v sitten.Siellä ei oikein hyvin käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Auttaisko verohelpotukset hyvä-osaisille?.
Ilmoita asiaton viesti
Hyväosaisille. Vain sama vokaali kirjoitetaan välimerkin kanssa.
Tasa-arvo.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoittelut.
Ilmoita asiaton viesti
6.7 oli keskiarvo kun peruskoulu päätty -79.
Ei enää jaksa muistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on huonoksi jääny yhdyssanat, vaikka pilkkusäännöt osaan paremmin kun moni lukion käynyt.
Petraan koko ajan yhdyssanoissa, mutta vielä tulee virheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Oon kehittäny sellasen metodin, että jos sana taipuu muussa kun genetiivissä se ei ole yhdyssana.
Esim. koirankakka
Aurinkoista päivää.
Ei salaisessapaikassa vaan salaisessa paikassa.
Ilmoita asiaton viesti
A.K:”jos sana taipuu muussa kun genetiivissä”
Mikä on gen-et-iiv-i?
Ilmoita asiaton viesti
Omistusmuoto.Merkki – n
Koira-n.
Jos kysymyksessä on genetiivi, sana voi olla yhdessä tai erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko sun pak-ko?
Ilmoita asiaton viesti
Oli.
Ilmoita asiaton viesti
Ellei tuosta saada sopua aikaiseksi, niin sitten kaikilta osapuolilta uudet sovittelijat kehiin.
Ei tuohon vaatimukseen kukaan kykene yhdessä rysäyksessä.
Ehkä yhden olympiaadin aikana voisi onnistua. Katellaan sitten lisää, keitä vielä sattuu elävien kirjoissa olemaan
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä tuo tarkoittaa että heikompi osapuoli joutuu joustamaan. Varakkaat eivät jousta mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen Kokoomuksen pääosin hyväosaisille lupaamat miljardin verohelpotukset ohjattaisiin terveydenhuollon henkilöstöille niin siinä ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Utopistisuudessaan samaa luokkaa kuin pienituloisten eläkeläisten vappusatanen
Ilmoita asiaton viesti
Pieneläkeläisen.
Ilmoita asiaton viesti
Mille niistä?
Ilmoita asiaton viesti
It’s up to you the choice is yours
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus lupaa leikata kaikilta tasapuolisesti:
– Köyhiltä leikataan perusturva
– Rikkailta leikataan veroprosentti
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen sektorin palkkapotti on kasavanut v. 2008 finanssikriisin jälkeen 10 miljarilla eurolla ja maan tuottavuus Euroopan ainoana ei sen ensimmäistä senttiäkään.
Patatyhmmää sosialistista ay- touhua
Ilmoita asiaton viesti
Heikosti tuntuu tämä blogisti olevan perillä maailman menosta. Sopimisen aika meni jo, nyt on käsillä sotimisen aika. Prioriteetistä on pidettävä kiinni eli hoidetaan ensin tärkeimmät pois alta niin voidaan keskittyä sitten myöhemmin niihin vähemmän tärkeisiin…
Ilmoita asiaton viesti
Työmarkkinat kulkekoot tavallaan.Ja lakot tulkoot ajallaan. Työmarkkinoiden sopimuskäytännöt ovat historiallinen perinne. Ja lakko-oikeus on demokratian keskeisiä kulmakiviä.
Toivottavasti hoitoala ja muut alat mittauttavat työnsä arvon lakon kautta. Joskus lakot päättyvät tuloksettominan, joskus taas tavoite saavutetaan!
– sellaista se vain on kun eduista väännetään.
Ilmoita asiaton viesti