Työterveyshuolto ei ole syyllinen – Kannustetaan panostamaan terveyteen
Viime aikoina on käyty erikoista keskustelua työterveyshuollosta, joka palvelee kahta miljoonaa suomalaista. Työterveyshuollon palveluihin ollaan laajalti tyytyväisiä. Työntekijällä on intressi saada laadukasta hoitoa nopeasti ja työnantajalla on intressi saada työntekijä nopeasti terveeksi ja takaisin töihin, siksi meillä on työterveyshuolto.
Työterveyshuolto on joutunut tutkijoiden taholta tikun nokkaan. Keskustelua ovat nostaneet esimerkiksi THL:n Mika Salminen ja Heikki Hiilamo. Narratiiviksi on nyt otettu, että työterveyshuolto on liian hyvä ja siksi se vie resursseja muulta terveydenhoidolta. Tutkijoiden mielestä tasa-arvoa on se, että kaikki jonottavat yhdessä.
Hallituksen keskeinen peruste hallituksen soteuudistukselle oli, että potilas pääsee nopeammin hoitoon. Nyt on jo ensimmäisiä merkkejä siitä, että lopputulos tulee olemaan täysin päinvastainen. Soteuudistuksen rahat eivät riitä alkuunkaan tavoiteltuun palvelutasoon. Tietojärjestelmien yhteensovittaminen, palkkojen harmonisointi ja hallintokulut vievät hyvinvointialueiden talouden jo heti alussa pahasti miinukselle. Luvassa on siis enemmän jonoja, ei vähemmän.
Vastaus ei kuitenkaan ole se, että seuraavaksi ajetaan alas työterveyshuolto. Kela-korvaukset jo ajettiin alas ja sekin pidentää jonoja julkisessa terveydenhoidossa. On hyvä ymmärtää, että tasa-arvo terveydenhoidossa merkitsee sitä, että kaikkia hoidetaan huonosti. Entäpä jos ajateltaisiin ihan toisin?
Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan itse nopeasta pääsystä lääkäriin ja hyvästä hoidosta. Kela-korvausten ideana oli juuri se, että kun on valmis pääosin maksamaan itse terveydenhoidostaan, niin yhteiskunnan kannattaa antaa pieni tuki, jotta nämä potilaat eivät ruuhkautua terveyskeskuksia. Samalla saavat parempaa palvelua ja nopeammin myös ne, jotka ovat julkisen terveydenhoidon varassa, koska yhteiskunnan resursseja voidaan käyttää enemmän potilasta kohden. Kela-korvauksia ei siis pitäisi ajaa alas, vaan niitä pitäisi nostaa.
Sama logiikka toimii työterveyshuollossa. Mitä useampi työnantaja on valmis maksamaan hyvästä terveydenhoidosta työntekijöilleen, sitä lyhyempi on jono julkisessa terveydenhoidossa. Kaikki voittavat, kun järjestelmä toimii siten, että se kannustaa maksukykyisiä ihmisiä ja maksukykyisiä työnantajia satsaamaan terveyteen. Sen sijaan kaikki häviävät, jos lähtökohdaksi otetaan se, että kaikkien pitää jonottaa yhtä pitkään ja koko terveydenhoito yritetään rahoittaa verovaroin ja toteuttaa julkisena. Yhteinen tavoite tulee olla, että kaikkien hoito paranee. Ei se, että kaikilla huononee, vaikka se olisikin tasa-arvoista.
Kirjoitin itsekin tästä aiheesta jokin päivä sitten.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-sakki-2/yle-suoltaa-tuttua-kuraa-tyoterveyshuollosta/
Tässä jutussa tyrmäsi kohta kohdalta tutkijoiden päätelmät työterveyshuollon tehottomuudesta ja epätasa-arvosta. Kyseessä oli puhtaasti poliittinen pamfletti joka on niin tuttua Ylen tarjonnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Työnantajana en ole kiinnostunut rahoittamaan yhdenkään työntekijän terveydenhoitoa. Mieluummin maksaisin työntekijöilleni parempaa palkkaa.
Tehottomuuden lisäksi, työnantajille TTH on kallis, kilpailua vääristä ja työllisyyttä heikentävä systeemi. Terveydenhoidosta vastaaminen kuuluu julkiselle sektorille.
Ei ole totta, että yhteiskunta säästää TTH:lla. Valtion verotulot pienenevät, kun palkka maksetaan luontaisetuna. Samoin verotuloja jää saamatta työnantajana toimivalta yritykseltä. Kela-tukia maksetaan työnantajille myös työntekijöiden perus- ja erikoissairaanhoidosta, eikä pelkästä TTH:sta. TTH:n vuoksi työntekijät ovat eriarvoisessa asemassa toisiinsa nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Profiilikuvan perusteella olet vielä nuori ja ilmeisesti yrityksesi on näin ollen kohtuullisen vasta perustettu. Oma yritykseni täyttää tänä vuonna 10 vuotta ja alalla olen toiminut kohta 40 vuotta, sisältäen myös 10 vuotta vastaavana hammaslääkärinä Äänekosken kaupungin palveluksessa. Alani on työvoimavaltainen joten työntekijöiden terveys on kaiken lähtökohta – työterveyshuolto on halvin ja tuottavin tapa järjestää työntekijöiden työkyky ja terveys. Lisäksi olen ottanut erikseen terveysturvavakuutuksen sekä itselleni ja työntekijöille. Jos yritykselläsi ei ole varaa satsata tähän tulee miettiä ovatko työntekijäsi tuotannollisessa mielessä turhia vai oletko ajatellut että kun työntekijän työkyky on mennyt niin korvaat sen toisella? Tässä mielessä olet kaltevalla pohjalla yrityksesi tulevaisuutta silmällä pitäen.
Ilmoita asiaton viesti
Se että Aukee on nuori, ei todellakaan tarkoita sitä ettei hän tuntisi asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Enpähän keksinyt mitään muutakaan selitystä asialle, muuten kun on fiksu kirjoituksissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos terveydenhuollosta ei voi tehdä yhtenäistä, yhteishankkeet syytä todeta mahdottomiksi yleisemminkin.
Menee samalla selkeämmäksi se, että ei olla missä yhteyksissä vain.
Tiedetään historiasta pohattoja, joilla on jopa omat suihkarinsa, jne. Vaikuttais aika samalta, joskin yksityisessä voi olla (vielä) jotain kirjoa.
Päävoimat huomioitava, kuten Putinin Venän tapauksessa. Vaikkei olisi kuin osa, niin realismiin yltävin perustein, näin.
Näitä voi kiertää vaikka kuinka, jos voi aina jäädä paremmalle puolelle laidunta, tai aitausta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän varmaan jossain hammashoidossa ja silmien hoidossa tuo yksityinen puoli pelaa. Mutta kun mennään kokonaisvaltaiseen terveydenhuoltoon, niin sitten asia on toisin.
Suuret kunnat tekivät suuren virheen antamalla työterveyshuollon yksityisille, ja näin ”siirsivät lääkärit” sinne. Minusta olisi oikein se, että TTH olisi kokonaisvaltainen, eli se kattaisi perusterveydenhuollon lisäksi erikoissairaanhoidon, nythän äkkiä ohjataan julkiselle puolelle jos näyttää että se jopa maksaa vähän enemmän.
Kyllä lääkäripula johtuu osittain siitä, että yksityisellä puolella raha tulee helpommin, mutta ei toki yksin, toinen merkittävä syy on lääkäriliiton jarrutus koulutuksessa.
Kaikesta huolimatta Suomen julkinen terveydenhuolto saatavuuden ja laadun puolesta on yksi maailman parhaista.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus aiemmin, yksityisen osuus oli selkeämpää rajata. Tuote, tai selkeästi rajattu palvelus, ja palkkio siitä. Asiakas oli jotain.
Asiakkaan sanotaan edelleen olevan jotain,.. tästä ei pulaa. Mitä käytäntö on, tätä tarvitsee penkoa… milloin mistäkin, ja mikä parasta, tuloksia ei tarvitse paljoa odottaa, oli tilanne mikä vain.
Kun hakeminen on rakennettu rahaan kohdistuvaksi,… tulisi olla tosi tarkka, miten toimintaa voi odottaa järjestyväksi.
Kyseessä ei ole pelkästään rikollisuus. Voi olla jopa rikollisuuden käyttäminen, tosin en tarkoita myöskään tätä. Ehkä vieläkin pahempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin mainitsema Kela-korvausten alasajo alkoi kyllä jo Sipilän hallituksen aikana:
https://www.kela.fi/lehdistotiedotteet/-/asset_publisher/S3Q9lK5MESlT/content/muutoksia-kelan-etuuksiin-vuonna-2016?_101_INSTANCE_S3Q9lK5MESlT_redirect=%2Flehdistotiedotteet
”Hallitus edellyttää 78 milj. euron säästöjä sairausvakuutuksesta maksettaviin sairaanhoidon kustannuksiin vuonna 2016 (HE 106/2015).”
Ilmoita asiaton viesti
Jos asiakas tuo mukanaan euronkin julkista rahaa lääkäriyrittäjälle tai yritykselle, jolla useampia lääkäreitä, niin hoidon tarpeen tulee olla ainoa kriteeri, mikä määrittelee paikan jonotuslistalla.Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta.Siksi tämä pitää huomioida laissa perustulaillisena oikeutena.
Monessako maassa perheenjäsenet samassa taloudessa ovat kolmenkin eri terveydenhuollon järjestelmän piirissä?
Ilmoita asiaton viesti
Tulo-ja sosio-ekonomiset erot SUOMALAISTEN välillä näkyvät ja konkretisoituvat kaikkein räikeimmin ja jopa kohtalokkaasti juuri terveydenhuollossa.
– Etuoikeutettuja ovat rikkaat ja työterveyshuollon piirissä olevat.
Heikoimmilla ovat köyhät pieneläkeläiset, työttömät ja tuilla-ja tulonsiirroilla sinnittelevät-vallankin nyt, inflaation ja Ukrainan sodankin tehdessä elämisen entistä kalliimmaksi. – Yhä useammat joutuvat jättämään jopa lääkkeitään lunastamatta, eikä hoitoapuakaan lähdetä hakemaan, kuin vasta sitten kun on pakko-eli liian myöhään.
Mm. em. syistä eliniän odotteissakin on HYVINVOINTIVALTION onnellisten kansalaisten välillä jopa 10-VUODEN eroja…?!?
– Tätäkään ei tietenkään esim. KOKOOMUS myönnä vaan keskittyy lähinnä leikkailemaan ja ”säästämään” kaikkein vähäosaisemmilta, jotka eivät useinkaan KOKOOMUSTA äänestä, kuten rikkaat ja hyvätuloiset, jolle KOKOOMUS vaatii jopa MILJARDIN verotuksenkevennyspottia, mikä olisi taas pois mm. KAIKKIEN terveyshuollon rahoituskustannuksista?!
Ilmoita asiaton viesti
Yksityisessä terveydenhuollossa, jossa onmyös merkittävästi työterveyshuoltoa, on valtava määrä tehottomuutta ja tyhjäkäyntiä. Laskin tänä keväänä Terveystalon nettihaulla illalla seuraava päivän vapaat ajat. YLI 300, siis yli 300 vastaanottoa tai puhelinaikaa. Erittäin merkittävä osa niistä jäi käyttämättä. Vaikka mukana oli varmasti myös julkisen sektorin lääkäreitä, se ei muuta sitä, että resurssien käyttö ei ole tarkoutuksenmukaista. Miten julkisen puolen lääkäreillä on aikaa, voimavaroja tuohon? Vai puhuuko raha? Miten ”raha” korjataan? Yksityisen terveydenhuollon tehottomuus on mahdollista kalliiden hintojen perusteella. Salminen et kumppanit ovat ihan oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa tuntemattomalle voisi kuvitella että ko.vapaa-ajat jäisivät käyttämättä. Kaikki jotka tekevät vastaanottotyöyä tietävät että käyntiaika on minimiaika sille että potilaan sen hetkinen vaiva saadaan alustavasti hoidettua. Käyttämättömät ajat jaetaan sitten samana päivänä akuutti aikoina tarvitseville joten yleensä lääkärin työaikaa ei mene joutavuuksiin. Jos näin käy niin kyseinen firma ei kauaa toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän soteen liittynyt kokoomuksen ”valinnanvapaus” olisi taannut ”pihtiputaan mummollekin” valinnanvapauden käskyttää Bernerin Kela-taxiaan kulloinkin haluamansa terveyspalvelun suuntaan ja kaikkien palvelusetelillä varakkaatkin olisivat saaneet ”alennusta” yksityisten kalliisiin käyntihintoihinsa?
Ilmoita asiaton viesti
Työterveyttä ei tarvita jos julkinen pannaan kuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi vaihtoehto on kuitenkin että on edes yksi terveydenhoito palvelu joka toimii kaikille. Nykyinen työterveyspalvelu on joillakin toimiva ja toiset jäävät kokonaan ilman kyseistä palvelua, joka on hyvin erilaisin ehdoin ollut nytkin käytössä riippuen ihan työnantajasta. Jossakin Ylen A-studiossa oli joku päättäjä hehkuttamassa HUS-n työterveyshuoltoa, ja seuraavana päivänä työntekijä ihmetteli ettei ole koskaan tiennyt että siellä on mitään työterveyshuoltoa olemassakaan. Tuntuukin hullulta että kulkeeko suutarin lapset ilman kenkiä? vai miksi sairaala joka on täynnä lääkäreitä niin heillä ei olisi mitään työterveyshuoltoa tarjolla henkilöstölle? Tämä on yksi esimerkki ja kertoo sen mitä työterveydestä ajatellaan.
Ilmoita asiaton viesti