Työvoimapula ja pitkäaikaistyöttömyys yhtäaikainen ongelma
Työmarkkinat ovat erikoisessa tilanteessa. TEMin uusimman työllisyyskatsauksen mukaan avoimia työpaikkoja ja työttömiä on käytännössä sama määrä eli noin 240 000. Periaatteessa tilanteen pitäisi olla siis hyvä. Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa on tällä hetkellä huutava työvoimapula ja korkea pitkäaikaistyöttömyys. Kohtaanto-ongelma on suurin maan historiassa.
Aikaisemmin puhuttiin, että työt ja tekijät eivät kohtaa, koska työt ovat etelässä ja työttömät idässä ja pohjoisessa. Tämäkään ei enää pidä paikkansa. Eniten avoimia työpaikkoja on Uudellamaalla ja kolmannes maan pitkäaikaistyöttömistä asuu myös Uudellamaalla. Tilanne on samantyyppinen Tampereella.
Toinen selitys kohtaanto-ongelmalle on se, että työttömien koulutus ja osaaminen ei vastaa työnantajan vaatimuksia. Tämäkään ei pitää enää vain osittain paikkansa. Esimerkiksi palvelualoilla on tarjolla runsaasti töitä, joihin riittää oikea asenne ja työn oppii työpaikalla. Toisaalta esimerkiksi lähihoitajan koulutuspaikkoja ei saada edes täyteen, joten tarjolla on myös sellaista koulutusta, josta työllistyminen on varmaa.
Todelliset ongelmat ovatkin ihan muualla. Ensimmäinen on se, että työnteon kannustimet eivät ole kohdallaan. Etlan laskelmien mukaan Suomessa on 136 000 työtöntä eli siis yli puolet kaikista työttömistä, joille kokoaikatyöhön pääseminen nostaisi tulotasoa alle 20%. Jos he siis saavat työpaikan, niin heidän todellinen veroasteensa on 80%, koska he samalla menettävät työttömänä saamansa yhteiskunnan tuet. Jokainen ymmärtää, että tämä ei ole kannustavaa. Pienipalkkaisen työn verotusta olisi kevennettävä, ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastettava ja sosiaaliturvaa uudistettava.
Toinen iso ongelma on se, että osa pitkäaikaistyöttömistä ei tosiasiassa ole työkykyisiä eikä siten työmarkkinoiden käytettävissä. Yhdet tarvitsevat kuntoutusta, toiset koulutusta ja kolmansien paikka on eläkkeellä. Tavoitteeksi pitäisi kuitenkin ottaa se, että uusia pitkäaikaistyöttömiä ei tule nykyistä tahtia. Tanskassa tämä asia on otettu vakavasti ja tulokset näkyvät. Työttömille tarjotaan räätälöityjä palveluita ja uuteen työhön ohjataan nopeasti. Samalla myös työnhakijaa koskevat velvoitteet ovat tiukemmat. Näillä toimilla ehkäistään ennen kaikkea syrjäytymistä ja se on todellista välittämistä, että ihmistä ei jätetä heikkona hetkenä oman onnensa nojaan.
Marinin hallitus on nukkunut työllisyyden hoidossa onnensa ohi. Juuri nyt olisi pitänyt lisätä työnteon kannustimia, kun työmarkkinat ovat vetäneet hyvin. Hallitus on saanut aikaan ainoastaan eläkeputken poiston, mikä sekin vaikuttaa vasta vuosien päästä. Pitkäaikaistyöttömien palvelujen osalta on otettu hienoisia askeleita Tanskan suuntaan, mutta kuten tuloksista näkyy panostukset ja keinot ovat olleet riittämättömiä.
Hallituksen aika on tuhraantunut kolmikantaisiin työryhmiin, jotka eivät ole saaneet juuri mitään konkreettista aikaan. Häviäjä on suomalainen työnantaja, jolla ei ole riittävästi työvoimaa ja suomalainen työtön, jolle ei ole löydetty polkua takaisin työelämään.
Avoimilla työpaikoilla tehdään politiikkaa ja väittämällä esim. :
” TEMin uusimman työllisyyskatsauksen mukaan avoimia työpaikkoja ja työttömiä on käytännössä sama määrä eli noin 240 000. ”
Mikään taho ei varmuudella voi sanoa paljonko noista ilmoitetuista avoimista työpaikoista ovat jatkuvasti avoinna olevia työpaikkoja, joita täytetään palkkatuella.
Kaupungit ja kunnat pitävät jatkuvasta avoinna esim kirjasto- ja puistokunnossapitotyöpaikkojaan. Toki työnantajat voivat väittää, että etsivät jo seuraavia palkktuettuja työntekijöitä nykyisten tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä ei tiedä myöskään, että mitä työpaikoilla tarjotaan? Nollasoppareita, provisioita, työharjoitteluita, koeaikoja, yms.
Kokopäiväinen palkka ja yli 12 kuukautta kestävä sopimus, näillä tiedoilla löytyy yli 12 000 kpl. Kaikenlaiset työt n. 34 000.
Olen menossa maanantaina töihin 8 kk palkkatuettuun työhön ja jatkossa seuraavan kerran palkkatuettu työ vasta 2 vuoden kuluttua.
Ilmoita asiaton viesti
80 prosentin korkuinen töyssy, muutenkin kiikunkaakun tilanteessa, vetää hurjapäisemmänkin hiljaiseksi.
Kun tämä tosiaan on olemassa, tulisi melkein pyrkiä etsimään, kuka tästä sab… rakentelusta on vastuullinen.
Ilmoita asiaton viesti
Arto. Tanskan malli oli meillä jo kokeiltu ja oli suoranainen vitsi. Kaipuusi menneisyyteen ei pidä toistaa vaan jatkettava tällä nykyisellä tavalla, joka on selkeästi toimivampi ja sinä luulet, ettei hallitus muka ole tehnyt työllistämissuunnitelmia?
Olen melko varma, että kokoomus menettää täysin luottamuksen, jos aikoo uudistaa kuolleen aktiivimallin ja ajaa hölmöjä, vanhoja ratkaisuja. Silloin osoitetaan, että nykyinen hallitus onnistui ja huomautetaan epäonnistuneista hankkeista Sipilän kaudella.
Ilmoita asiaton viesti
Onko työnantajilla asenteet kohdillaan kun on työntekijä pula?.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän me tiedämme mikä on tämän mega-ongelman syy.
Suomen poliittinen velka-addikti eliitti on traagisella tavalla irtaantunut taloustodellisuudesta. Hössöttävät jotain vihreää siirtymää ja hiilijalanjälkiä, vaikka tiedämme, etteivät Suomen sika-kalliit ilmastoteot vaikuta ilmastoon yhtään mitään.
Suomen päästöthän ovat tunnetusti vain tuhannesosa maailman säästöistä!
Toisaalta ilmaston lämpeneminen on Suomelle pääasiassa edullista: Maa vihertyy ja biodiversiteetti kasvaa, lämmityskulut laskevat, teiden hoitokulut pienenevät, kun routavahingot vähenevät, lisäsateet antavat enemmän vesivoimaa, jne.
Suomen eliitti on vastuuttomasti luovuttanut talousvallan ay-liikkeelle, joka ajaa häpeämättömän moraalittomasti vain hyväosaisten etua ja on hylännyt 400 000 toveriaan työttömyyskurjuuteen.
Samaan aikaan elämme globaalitalouden armottoman uudelleenjaon keskellä, finanssi- ja turvallisuuskriisissä. Sekavasti johdettu EU ja varsinkin vanheneva Suomi ovat tässä rytäkässä häviäjien joukossa.
Suomi on talouskasvulla mitattuna EU:n rupusakkia ja pysähdystilassa, kilpailukyvytön ja hirmuverotuksen tukahduttamana ajautumassa selvitystilaan.
Ei olekaan ihme, että suuryhtiömme investoivat ja työllistävät pääosin ulkomailla, jonne parhaat pk-yritykset + osaajat menevät pesässä.
Lyhyesti sanottuna: Kun kerran nuoristamme kolmasosa kokee elämänsä merkityksettömäksi ja taloutemme on kuralla, tällä menolla Suomen kansa on kuihtumassa pois!
Onko meillä sitten mitään toivoa jäljellä?
Kyllä on!
Se on talouden täysremontti markkinatalouden ehtojen mukaan, jolloin saamme takaisin kilpailukykymme.
Tässä reformissa pitää antaa 300 000 pk-yrityksemme etusija. Niille pitää tehdä kiinnostavaksi / mahdolliseksi kasvaa ja vaurastua, ottaa lisää riskiä ja työllistää.
Tässä suosittelen 1-2 vuotista työharjoittelua yrityksissä, jolloin ihminen voi ihan oikeasti oppia uuden ammatin ja saa mahdollisuuden osallistua stimuloivaan reaalimaailman työyhteisöön.
Ja vielä: Ay-liikkeen pyörittämät perustuslain vastaiset (yhdistymisvapaus ja yhdenvertaisuus lain edessä) työvoimakartellit pitää lopettaa ja siirtyä laajaan paikalliseen sopimiseen.
Suomen pitää olla maailmanmestari myös taloudessa, ei pelkästään lätkässä!
Seppo Korppoo, 30+ vuotta pk-vientiyrittäjänä ja varsinkin nuorten työllistäjänä.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos taloustodellisuus on irronnut reaalitodellisuudesta.
Jos reaalin kautta ei hoidu talous, talouden täytyy hoitaa reaalia, ja reaalin taloutta.
?
Ilmoita asiaton viesti
240 000 +/- työtöntä ja työpaikkoja. 136 000 pienipalkkaista työtöntä? Nostaisi tulotasoa 20% jne. Tanskan malli?
Luulen tai pikemminkin tiedän, että kaikki 200 kansanedustajaamme elävät jonkinlaisessa unen valtakunnassa. Näitä lukuja ja teorioita on heitelty jo neljännes vuosisata. Tyhjät tynnyrit kolisevat edelleen ja mistään ei ole opittu yhtään mitään. 25-vuotta on palloteltu samaa asiaa ja samoja ratkaisuja tilanteeseen joka itseasiassa vain pahenee ja muuttuu rakenteelliseksi yhä syvemmin……ellei ongelmaan haeta uusia malleja. Hyvät kansanedustajat tehkää siis jotain. Olkaa luovia ja ennenkaikkea unohtakaa vähäksi aikaa perinteinen työnantaja/työntekijä asettelu. Miettikää asiat uudelleen ja käyttäkää uusia näkökulmia. Se on hitto vie teidän työtänne ja velvollisuutenne.
On tietysti helppo sanoa, että tehkää jotain. Toisaalta kansalaisilla on oikeus ja velvollisuus vaatia edustajiltaan toimenpiteitä. Kuitenkin jos kysyttäisiin, niin kannattaisi ehkä keskittyä sisämarkkinoihin, kotimaisen kysynnän kasvuun, raha kiertämään, kotimaisuusasteen nostaminen, pk-yrityksiin, konkurssi lainsäädäntöön jne.
Ilmoita asiaton viesti
”Häviäjä on suomalainen työnantaja, jolla ei ole riittävästi työvoimaa ja suomalainen työtön, jolle ei ole löydetty polkua takaisin työelämään.”
Häviäjiä ovat myös työssä käyvät suomalaiset, joiden verorahat menevät työttömien elättämiseen, kun ne muuten voisivat mennä johonkin hyödylliseen.
Työllisyyden parantaminen ja työttömyyden vähentäminen vaatisi radikaaleja toimia, joita suomalainen yhteiskunta ei ole valmis hyväksymään. Se johtuu ideologisista syistä, Vallalla on uskomuksia jotka eivät oikein pidä paikkaansa.
Esimerkisi se ajatus että sama palkka pitäisi maksaa samasta työstä ei toimi. Toiset vain saavat työssään enemmän aikaiseksi kuin toiset. Ihmisillä on erilaisia ominaisuuksia joiden takia toinen tekee enemmän työtä samassa ajassa kuin toinen. Työstä pitäisi maksaa suoritusperustaisesti.
Se että töistä jaetaan palkkaa tehfävänimikkeen perusteella johtaa siihen että kaikki eivät voi työllistyä pelkästään sen takia että työnantaja ei arvioi heidän työpanostaan sen arvoiseksi että siitä kannattaisi maksaa taulukkopalkan mukainen palkka. Tämä on tietenkin työnantajan arvio ja se joko pitää paikkansa, tai sitten ei, mutta työnantajan on se arvio tehtävä, koska työnantaja kantaa riskit.
Se että osa työntekijöistä ei tämän takia voi työllisyä, vaikka työtä olisi, on tietenkin surkea juttu. Työt jäävät tekemättä ja työttömät jäävät elämään työllistettyjen maksamien verojen varassa.
Työt kannattaisi kyllä tehdä ja työttömät kannattaisi kyllä työllistää, vaikka hedän työpanoksensa ei olisikaan standardin mukainen. Tähän olisi hyvä ratkaisu olemassa, negatiivinen tulovero matalammissa tuloluokissa.
Kun työntekijän työteho arvioidaan niin pieneksi ettei siitä kannata maksaa sellaista palkkaa jolla pitäisi tulla toimeen, negatiivisella tuloverolla kompensoidaan tätä puutetta ja työnantaja voi palkata henkilön pienemmällä palkalla kuin mitä on työehtosopimuksissa ja niin työntekijä voidaan työllistää ja hän tulee toimeen palkallaan, kun siihen lisätään se negatiivinen tulovero.
Ymmärrän että tällainen ratkaisu tuottaa ongelmia. Työnantajat voivat yrittää käyttää hyväkseen avautunutta mahdollisuutta käyttää halpaa työvoimaa, Tässä varmaan yritettäisiin huijata. Siihen pitäisi siis keksiä ratkaisu millä työnantajaa estettäisiin käyttämästä tilannetta hyväkseen muuten kuin tarkoitetulla tavalla. En tiedä sitä ratkaisua, joku muu saa sen keksiä.
Ilmoita asiaton viesti