Uhka demokratialle on otettava vakavasti

Saksassa paljastui äärioikeistolaiseen Reichsburger -liikkeeseen kytkeytyviä henkilöiden vallankaappausyritys. Vallan kaappaaminen nykyaikaisessa demokraattisessa valtiossa on toki käytännössä mahdotonta. Edes onnistunut aseellinen hyökkäys parlamenttiin ei tosi asiassa siirtäisi valtaa mihinkään, mutta on hyvin vakavaa, että sellaista tosissaan suunnitellaan.

 

Tuhannet saksalaiset poliisit ottivat kiinni viitisenkymmentä epäiltyä, joiden joukossa on yhteiskunnassa merkittävissä asemissa olevia henkilöitä, kuten lääkäreitä, opettajia, yrittäjiä ja entisiä sotilaita. Yksi heistä oli jopa AFD:n entinen kansanedustaja ja oikeuden tuomari. Johtohahmona oli kiinteistösijoittajana tunnettu kuninkaallisen suvun perillinen. Yhteisenä ajatuksena oli demokratian hylkääminen.

 

Demokratia on kaiken perusta, koska se turvaa kansalaisten vapauden, ihmisoikeudet ja omaisuudensuojan. Niissä valtioissa, joissa ei ole toimivaa demokratiaa, ei ole mitään näistä. Hyvä esimerkki on Venäjä, jossa kuka tahansa voidaan lähettää rintamalle, ketä hyvänsä pistää vankilaan totuuksien kertomisesta ja ottaa valtion/ johdon haltuun kenen tahansa omaisuus. Demokratian vastakohta on siis autoritäärinen mielivalta.

 

Saksassa on radikaalin äärioikeiston siemenet kyteneet Hitlerin ajoista lähtien. Erityisesti Itä-Saksassa aatteella on ollut kannatusta. AFD on poliittinen puolue, mutta se ei ole selvästikään kyennyt tekemään pesäeroa puolueen liepeillä pyöriviin demokratian vastustajiin. Kuka tietää onko edes halunnut sitä tehdä.

 

Demokratiaa on haastettu myös Yhdysvalloissa. Capitol Hillin valtaus on vielä tuoreessa muistissa. Siihen keskeisenä syynä oli, että Donald Trump ensimmäisenä istuvana presidenttinä USA:n historiassa ei suostunut myöntämään vaalitappiotaan. Ja kaiken lisäksi monet Trumpin kannattajat vielä uskoivat häntä. Onko siis USA:ssa nyt enemmän niitä, jotka kyseenalaistavat demokratian kuin koskaan ennen: sisällissotaa lukuun ottamatta?

 

Finanssikriisistä alkaen on eletty epävarmaa aikaa. Koronan jatkoksi tuli Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä seurannut energiakriisi, inflaatio ja korkojen nousu. Monissa perheissä huoli pärjäämisestä on todellinen ja se asia tulee päätöksentekijöiden ottaa vakavasti.

 

On totta, että taloudelliset vaikeudet, netissä leviäviin salaliittoteoriat ja kansalaisia jakavien identiteettikysymysten kärjistyminen syövät joidenkin ihmisten silmissä luottamusta yhteiskuntajärjestelmään. Demokratia on kuitenkin ratkaisu, ei ongelma.

 

Vallassa ovat ne, jotka ovat kansalta mandaatin saaneet ja he edustavat siten kansan enemmistön näkemystä. Jos se on eri kuin oma näkemys, niin siihen on tyytyminen, koska se on kansan tahto. Seuraavissa vaaleissa on mahdollista vaihtaa suuntaa, mutta se edellyttää, että kansan enemmistön tahto muuttuu.

 

Poliittisten puolueiden tehtävänä on siivota pois joukoistaan epädemokraattiset ainekset. Demokratiassa ei ole tilaa niille, jotka eivät kunnioita demokratian pelisääntöjä. Saksan ja USA:n tapahtumat osoittavat, että radikaalin äärioikeiston uhka on todellinen ja se pitää ottaa vakavasti.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu