Ukrainassa edessä valtava jälleenrakennus

Ukrainan kunta -ja alueministeri Oleksiy Chernyshov vieraili eduskunnassa keskiviikkona. Venäjän hyökkäyksen aiheuttamat tuhot siviiliväestölle ovat käsittämättömät. Ministerin mukaan venäläiset ovat pommituksillaan ja ohjusiskuillaan tuhonneet yli 10 000 kerrostaloa ja yli 100 000 omakotitaloa sekä valtavan määrän kouluja, päiväkoteja ja sairaaloita.

 

Hyökkäys on täysin järjetön ja moraaliton. Se ei tähtää sotilaalliseen voittoon, vaan siviilien elinolosuhteiden tuhoamiseen. Siviiliväestöön kohdistuvat sotarikokset ovat aivan käsittämättömiä, kuten olemme riippumattomista lähteistä joutuneet lukemaan. Tuhon määrää on vaikeaa edes käsittää ja kiusallista nähdä, kuten Ukrainassa vieraillut pääministerimme totesi.

 

Jälleenrakennus on jo käynnissä, vaikka sota jatkuu Ukrainan itäosissa kiihkeänä ja joka päivä kuolee satoja ihmisiä. Jälleenrakennus on kuitenkin välttämätöntä, jotta ensi talvena Ukrainan takaisin valtaamilla alueilla elämä voi jatkua ja ihmisillä on katto pään päällä talven varalle. Jälleenrakennuksen mittakaavaa on vielä mahdoton edes arvioida, mutta se tulee olemaan valtava ponnistus koko läntiselle maailmalle. Oikein ja kohtuullista olisi, että Venäjän valtion ja oligarkkien lännessä jäähdytettyjä varoja käytettäisiin Ukrainan jälleenrakentamiseen, kuten USA:n presidentti Joe Biden ehdotti.

 

Ukraina pyrkii EU:n jäseneksi. Suomi tukee Ukrainan jäsenyyshakemusta. Prosessin aikataulu jää nähtäväksi, mutta Ukrainan kansalle on annettava toivoa ja apua. Ukrainan kansa on näyttänyt, että se on valmis omalla hengellään taistelemaan itsenäisyytensä, vapautensa, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Sellaista kansakuntaa ei saa jättää yksin.

 

Ukrainan sodassa on kyse myös laajemmasta taistelusta demokratian ja autoritäärisen maailman välillä. Maailma jakautuu demokraattisiin maihin, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Tähän ryhmään kuuluvat Pohjois-Amerikan, Euroopan Unionin, Oseanian maat ja osa Aasian maista. Toisen blokin muodostavat Kiinan ja Venäjän kaltaiset maat, joissa valtiojohto määrittelee maan edun ja yksilön oikeuksia voidaan polkea maan edun nimissä, on sitten kyse varusmiesten sotaan lähettämisestä, kuten Venäjällä, tai demokratia-aktivistien vangitsemiset, kuten Hong Kongissa.

 

Tässä blokkien välisessä taistelussa demokraattisen leirin on pakko voittaa, jotta myös tulevat sukupolvet saavat elää lännessä demokratiassa. Tämän taistelun eturintama on nyt Ukrainassa ja siksi lännen apu Ukrainalle on välttämätöntä. Jälleenrakentaminen on myös iso mahdollisuus. Jos Ukraina onnistuu torjumaan Venäjän hyökkäyksen, niin raunioista voi kasvaa moderni eurooppalainen maa, jossa elintaso on aivan toista luokkaa kuin rapistuvalla Venäjällä.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu