Urkintamalli ei sovi Suomen työpaikoille
STM:n työryhmä esittää tasa-arvolakiin muutosta, jolloin sukupuolen perusteella palkkasyrjintää epäilevällä työntekijällä olisi aina oikeus pyytää nähtäväkseen eri sukupuolta olevan kollegansa palkkatiedot. STM:n työryhmä oli erimielinen. Työnantajapuoli vastusti esitystä jyrkästi. Tämä esitys on jo kuvaavasti nimitetty lehdistössä ”urkintamalliksi”.
Mitä tämä esitys oikeasti työpaikoilla tarkoittaisi? Oletetaan, että Matti, Mikko ja Minna ovat kollegoita. Sukupuolisen palkkasyrjinnän epäilyn perusteella Minna voi kysyä Matin ja Mikon palkan, vaikka nämä eivät haluaisi Minnan sitä tietävän. Matti ja Mikko voivat myös kysyä Minnan palkan. Sen sijaan Matti ei voi kysyä Mikon palkkaa, eikä Mikko Matin palkkaa, koska he ovat samaa sukupuolta. Tässä ei ole järjen hiventäkään.
Palkka on suomalaisille herkkä asia, jonka useimmat haluavat pitää omana tietonaan. Hyvin harva suomalainen haluaa kertoa avoimesti oman palkkansa. Tämän näkee jo siitä, että suuri joukko suomalaisia pyytää erikseen lupaa Verohallinnolta, jotta heidän verotietojaan ei julkistettaisi.
On itsestään selvää, että työpaikoilla palkka-asiat ovat hyvin herkkiä kollegoiden kesken ja mahdollisuus urkkia toisten palkkoja vain lisää pahaa verta työpaikoilla. Lähtökohtaisesti jokainen saa omasta mielestään liian pientä palkkaa ja kateus kohdistuu helposti juuri kollegaan. Suurin osa suomalaisista onkin urkintamallin todellisen vaikutuksen työpaikoilla ymmärtänyt. Peräti kaksi kolmesta suomalaisesta vastustaa mielipidekyselyn mukaan STM:n työryhmän esitystä.
Paljon puhutaan siitä, että naisen euro on vain 80 senttiä. Miesten ja naisten välinen palkkaero johtuu kuitenkin pitkälti toimialojen välisistä eroista ja hoitovastuun epätasaisesta jakautumisesta. Insinööri tienaa edelleen paremmin kuin sairaanhoitaja ja äiti kantaa isää suuremman osan hoitovastuusta ja menettää samalla urakehityksen kannalta tärkeitä vuosia. Suurin ero miehen ja naisen euron välille syntyy näistä.
Selittämätön palkkaero sukupuolien välillä on 6,7%. Se on toki asia, jonka pitää korjautua. Nykyisetkin lait antavat jo eväitä tilanteen korjaamiseen. Yli 30 henkeä työllistävien työnantajien on tehtävä tasa-arvosuunnitelma, jossa myös palkkaus käydään läpi.
Muitakin keinoja on varmasti. STM:n esittämä urkintamalli ei kuitenkaan ole vastaus tähän ongelmaan. Suomalaisilla työpaikoilla tarvitaan lisää yhteisöllisyyttä ja vähemmän eripuraa. Urkintamallia ei pidä päästää työpaikkojen sisäistä ilmapiiriä myrkyttämään.
Eiköhän samaa palkkasyrjintää harjoiteta myös terveydellisten syiden vuoksi. Miksi palkkasyrjintä nähdään vain sukupuolikysymyksenä? Samoin samaa työtä tekevälle tuntityöntekijälle maksetaan säännönmukaisesti alempaa palkkaa kuin kokoaikaiselle, vaikka molemmat olisivat vakityösuhteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosia sitten sain vihdoin ja viimein työkaverini paljastamaan tuntipalkkansa ja se oli 2 euroa enemmän kuin mitä minä sain samasta työstä.
Nyt kun meillä on reaaliaikainen tulorekisteri ja odotan yhä niitä tilastointeja erilaisista ammateista, missä selviäisi todellinen palkkataso ja silloin ei loukata ketään vaan jokainen voi katsoa ja varmistaa, ettei hinnoittele liian alhaisella tuntipalkalla.
Ilmoita asiaton viesti
> Matti ei voi kysyä Mikon palkkaa, eikä Mikko Matin
> palkkaa, koska he ovat samaa sukupuolta.
Mutta jos saavun naisen hameessa kysymään työkaverini palkkatietoja, ja tunnustan esimiehelle olevani transvestiitti, sitten se ehkä onkin taas vähemmistöön kohdistuvan syrjintäepäilyn mukainen tietopyyntö.
Ilmoita asiaton viesti
Transuihin voidaankin soveltaa positiivista syrjintää ja maksaa ansiotta enemmän. Ollaan silteen yhdenvertaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Jopas sattui, kun juuri nyt telkkarissa menee Aurora tulevaisuustapaaminen tunturissa
Ilmoita asiaton viesti
Palkkatieto kaventaisi palkkaeroja samasta työstä…
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on 14 kolleegaa ja teemme samaa työtä, kaikilla eri palkka – provosiopalkkaus.
Kyllä samasta työstä pitää olla mahdollisuus maksaa erilaista palkkaa, koska tulokset voi olla hyvinkin erilaisia – eikä koske pelkästään provikalla työtä tekeviä. Ja työantajahan päätää kuinka paljon voi / kannattaa kenellekin maksaa.
En pidä hyvänä asiana, että kuka tahansa voi (salaa) kysellä paljonko minulle maksetaan – tai ainakin pitäisi olla suostumus – eli minulle kerrottaisiin kuka kysyy ja saako kertoa..
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on tietysti kaksi aivan eri kysymystä: Minkälaista palkkaa saa maksaa ja saako toisten saman työpaikan työntekijöiden palkat tietää.
Ilmoita asiaton viesti
”Sama työ” tarkoittaa todellakin eri asiaa vasemmistolle ja oikeistolle. Vasemmistolle palkka riippuu henkilön tittelistä. Oikeistolle taas se riippuu henkilön työpanoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistolaiset isänmaan parturit ovat juuri niitä, jotka harjoittavat agressiivista verosuunnittelua-ja välttelyä ja piilottelevat miljooniaan ”säästövakuutuskuoriin” ja jopa veroparatiiseihin.
Porailevat näin reikiä verottajan verosäkkiin-ja kertymään.
– Ulostuloissaan ja jopa politiikkaan eksyessään (esim. Sipilä) ovat sitten valmiita leikkaamaan ja ”säästämään” työttömien ja tulonsiirroilla elävien vähäosaisten, ennestäänkin heikosta toimeentulosta, jotta saisivat ”Suomen nousuun” ja valtion velkaa lyhenneltyä!?
– Jo näistäkin syistä tulo-ja omaisuustietojen on hyvä olla avoimia.
Ilmoita asiaton viesti
Hallintorekisteröinti tai vakuutuskuorimenettely on pakko olla niin kauan kuin vasemmisto ei suostu reiluun peliin.
Muuten utelen, että mihinkä haluaisit minun laittavan ne miljoonani?
Ilmoita asiaton viesti
Työpaikan ilmoitustaululle kaikkien palkat johtoportaasta lähtien, niin kenenkään ei tarvitse urkkia kenenkään liksoja, vaan voivat käydä taululta katsomassa silloin kun huvittaa. Jos ei ilmoitustaulua, niin jokaisen työntekijän sähköpostiin excel-tiedosto. Jos ei sitä, niin sihteerikkö tulostaa A4lle, tjms. Aika helppoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tälle tielle lähdetään niin on työnantantajan myös kerrottava tiedustelun kohteena olevan sukupuoli. Sehän on nykyisin asia, jota ei päältä katsoen näe ja sukupuoliakin on liuta.
Mitäs sitten tehdään, jos työkaveri onkin samaa sukupuolta ja sillä on itseä suurempi palkka? Sehän olisi aivan tavatonta.
Vaikein tilanne syntyisi, jos kävisi ilmi, että kyselijällä olisi kaikkein korkein palkka. Sitä täytyisi silloin ehkä leikata ja kymmeneltä vuodelta takautuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, sukupuoliahan on yli 60 000. Päälle asuinpaikka, ihonväri, uskonto ja ruokavalio. Kyllä sieltä noilla keinoilla kuule syrjintää löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Alustajalla on jonkinlainen väärinkäsitys verotietojen julkistamisesta. Kaikkien verotiedot ovat julkisia. Viime viikkoina jokainen lienee huomannut, ettei niitä voi salata tiedotusvälineiltäkään, vaikka yrittäisi niiden selvittämistä hankaloittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovat samalla lailla julkisia, kuin ihmisen osakekaupat. Eli niiden levitystä on rajoitettu. Siitä huolimatta hallintarekisterit ovat välttämättömiä.
Ilmoita asiaton viesti
Esityksen tauatalla lienee tietynlainen kateus. Kun mtv3 :n huomenta Suomi -ohjelmassa asiasta keskusteltiin, niin tätä ”urkintaoikeutta” vaativa Akava:n edustaja totesi ettei ole mitään pelättävää jos pystyy osoittamaan perusteet palkkaerolle.
No, tällaisia perusteita on sitten tietenkin koulutustaso, joku vastuuasia ( esimerkiksi vastaa projektien taloudesta) tai muu selkeä asia. Mutta kaikki asiat eivät ole näin selkeitä. Joku vaan tekee paremmin, suostuu helposti esim. Ylitöihin, jne. Jos ajatellaan vaikka ohjelmistoalaa, onko DI aina parempi kuin insinööri? Voiko joskus olla vaikka toisinpäin jne?
Työnantaja saattaa pohtia että nyt sitten joudutaan selittelemään jollekin ”tasa-arvoideologille” miksi joku toinen saa vähän enemmän ja tämä ”kolmas osapuoli” sitten ikäänkuin tietää paremmin ansaitseeko tämä yksi paremman palkan vai onko työantaja syyllistynyt jopa palkkasyrjintään?
Edellinen ajatustapa on nyt vähän kärjistetty, mutta onhan se myös niin että suurin osa taitaa pitää itseään keskivertoa parempana kuljettajana. Kuka ajattelee itseään näin omassa työssään? Mitä ongelmia voisi seurata siitä että työantaja joutuisi setvimään syitä miksi joku työyhteisössä saa vähän enemmän? Nämä keskustelut leviävät taatusti.
Ja toisaalta: jos on pokkaa pyytää palkkaa ja osaa tämän pyytämisen taidon, pitääkö tämä kyky ikäänkuin ”sosialisoida” heti kaikille?
Ilmoita asiaton viesti
Missä Satonen on ensi vuoden SM-blixtit?
Ilmoita asiaton viesti