Usein paras on hyvän vihollinen
Suomessa päätöksiä on tehty pitkään niin, että palveluita on pyritty parantamaan, vaikka kaikkiin entisiinkään ei olisi ollut varaa. Tämä on erityisesti korostunut Rinteen/Marinin hallituksen aikana, mutta samaa syntiä on toki tehty aiemminkin. Eduskunnasta menee läpi lakeja, jotka kuulostavat hyviltä ja kannatettavilta, mutta niiden toteuttaminen käytännössä vie asioita taaksepäin, koska joko puuttuu rahaa, työntekijöitä tai molempia.
Valitettavan hyviä esimerkkejä on monia. Otetaan ensin hoitajamitoitus. Tarkoitus oli toki hyvä eli lisätä hoitaja vanhusten hoitoon ja siten parantaa vanhusten elämänlaatua. Tässä uskossa hoitajamitoitus säädettiin, vaikka ei ollut tietoa siitä miten se rahoitetaan ja mistä saadaan hoitajat. Hallitus on jo kerran pakittanut hoitajamitoituksen aikataulussa ja todennäköisesti vielä toisen kerran pakittaa, mutta silti vahinkoa on jo saatu aikaan. Monissa yksiköissä on vapaita paikkoja, mutta niihin ei voida ottaa asukkaita, koska hoitajia asukasta kohden ei ole riittävästi. Tämän seurauksena ruuhkautuvat nyt sairaaloiden päivystykset ja koko terveydenhoitojärjestelmä yskii.
Toinen esimerkki löytyy koulumaailmasta. Kaikkien mielestä olisi hienoa, että erityislapset voisivat osallistua opetukseen ihan tavallisessa luokassa omassa lähikoulussaan. Käytännössä inkluusio on kuitenkin johtanut oppimistulosten heikentymiseen. Jotta erityislapset voisivat pärjätä tavallisessa luokassa tarvittaisiin niin paljon kouluavustajia, että se ei ole taloudellisesti mahdollista ja vaikeaa ylipäätään rekrytoida niin monia uusia työntekijöitä. Käytännössä inkluusio on tehnyt opettajien työstä raskaamman ja moni harkitsee alanvaihtoa. Uudistus on siis epäonnistunut, vaikka tarkoitus on ollut hyvä.
Kolmas esimerkki on ajankohtainen energiapolitiikka. Suomessa on vahvasti viime vuosina edistetty tuuli- ja aurinkovoiman rakentamista. Molemmat ovat kannatettavia. Valitettavasti vaan silloin, kun sähköä eniten tarvitaan, niin ei paista, eikä tuule. Kova into uusiutuvan energian suuntaan on ajanut alas turvetuotantoa ja vesivoiman kehittämismahdollisuudet ja juuri nyt niitä molempia kipeästi tarvittaisiin säätövoimaksi, kun pörssisähkön hinta on hurja.
Nämä esimerkit osoittavat, että realismi on päätöksenteossa erittäin tärkeää pitää mielessä. Jos realismi ei ole, niin parhaasta tulee hyvän vihollinen ja se ei ole kenenkään edun mukaista.
Olisi oikeasti syytä miettiä pitääkö valtion tukea avokätisesti UPM:ää, Stora Ensoa, Viking Lineä ym. ym. vai panostaa puolustusvoimiin, poliisiin, Rajavartiolaitokseen ja vuodenvaihteen jälkeen hoitoalaan. Eli yksinkertaistaa valtion tehtäviä.
IMF antoi Suomelle jo 2019 vuoden lopussa 3,5mrd neuvon jota täällä ei ottanut kukaan tosissaan. https://www.hs.fi/talous/art-2000006313554.html
Ilmoita asiaton viesti
https://www.upm.com/fi/tietoa-meista/medialle/tiedotteet/2022/11/upmn-suomessa-maksama-yhteisovero-yli-25-kertaistui-234-miljoonaan-euroon/
Ilmoita asiaton viesti
Miltei kaikki maksavat veronsa, sinä ja minäkin, joten onko lakisääteisten verojen maksu oikeutus yritystukiin? Suomessa on paljon yrityksiä ja yrittäjiä jotka eivät halua euroakaan tukia valtiolta. Ja kun otit UPM:n, tuon Suomalaisen metsäteollisuuden ”inhokin”, esimerkiksi, https://www.talouselama.fi/uutiset/sahateollisuus-upmn-vaatimat-tuet-vaaristavat-kilpailua/794cbf96-3bff-45d3-921e-f75af4265d53, tuo on lievemmästä päästä. UPM:ää pidetään yleisesti ”petturina” sisäpiireissä.
Ilmoita asiaton viesti
UPM hakee yritystukia mm. uusien tuotteiden kehittämiseen siinä missä Stora Enso ja muutkin suomalaiset yritykset jotka innovoivat . Juuri metsäteollisuus on toimiala, jolta odotetaan paljon. Stora Enson biopohjaisista akkumateriaaleista voi syntyä globaali bisnes. Samoin UPM:llä on aihioita, joista tulee suomalaisia menestystuotteita tai sitten ei.
Jos suomalainen yhteiskunta ei osallistu tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, joku muu yhteiskunta osallistuu ja korjaa potin.
Uusilla innovaatioilla rakennetaan menestys tai ollaan rakentamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Se nyt vaan on niin että jostain pitää säästää,ja paljon, eikä ”juustohöylä” riitä. Kaikki tuet listassa ensimmäiseksi. Pitää miettiä mitkä ovat valtion perustehtävät.
Jos yritys ei kykene kehittämään tuotteitaan ja tuotantoaan muuta kuin valtion tuella…….. Et usko tuohon itsekään.
Ilmoita asiaton viesti
Juustohöylä on mainettaan parempi. Tämän kertoo taloustiede. Joka momentilla saadaan ensimmäisellä eurolla enemmän hyötyä kuin viimeisellä.
Toki yritystuista voidaan leikata suurempi siivu kuin esim. koulutuksesta. Yritystuet eivät kuitenkaan ole kategorisesti pahoja, haitallisia tai tarpeettomia.
Kyse ei olekaan vain siitä, onko UPM:llä resursseja tuotekehitykseen. Kyse on myös siitä tekeekö UPM tuotekehityksensä Suomessa vai jossain muualla, missä on halvempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Usein paras on hyvän vihollinen
Jostain ajatusrakennelmasta lähtien, näin voi todeta.
Yleisemmin ottaen, hyvällä on yleensä asteisuutta, jatkuvasorttisena tai portaittaisena. Tälle on olemassa maksimi, joka ei poikkea hyvästä, päinvastoin.
Yleisesti ottaen voi todeta, että otsikon väitteeseen taitaa liittyä kielellistä ristiriitaa.
Oleellista ei ole niinkään se, että ristiriitaa olisi, tai ilmenisi, mutta jos tätä ei osaa eritellä tai tajuta, tai koe tällaisia oikein koskaan sen arvoiseksi… tilanne on vaarallinen.
Parhaissa tapauksissa, huomioonotettavia seikkoja voi yhdistyä siten, että hyvää tosiaan seuraa aikavälillä, joka on paras tavoiteensa puolesta.
Paras voi siten olla se, että mikään toimi tai tavoite, jota voi havaita tehtävän, näkyisi jotenkin edukkaasti.
Mitä tulee jonkin linjan mukaisen painotuksen hyvyyteen, ja tosiaan hyvän arvioimiseen kapeasti… joskus tässä on tolkkua, joskus ei niin paljoa.
Eräs hyvä mikä liittyy tietyn linjan täydelliseen maksimointiin, on rajankäyntiominaisuus, ts jotain viedään sinne saakka, että asiaa ei ns tarvitse pohdiskella sen enempää, vaan resursseja jää muulle, mitä aidosti voidaan tarvita.
Täydellisyys, ja sen hakeminen, on joskus helpoin reitti ratkaista ongelmat. Poikkeamat tästä, on ajanhukkaa, ja osa tuloksettomuutta, joskus jokaista ajanhetken tavoitetta koskien.
Kommentti oli yleiluontoinen, tosin tällaista voi soveltaa, koska omalla tavallaan enemmän loppuun asti viety.
Ilmoita asiaton viesti
Jälkiviisaan on helpointa luetella virheet.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttiasi vaivaa vahvan oloinen jämähteneisyys, tosin taantuma tällaisen tyyppisenä, on samalla osa yleisen laajaa epidemiaa.
Jälkiviisaus on joskus aivan välttämätöntä, ja uuden löydettävän suhteen, (jälkikäteis)tarkastelua ei voi sivuttaa mitenkään.
Kaikkea ei voida ennakoida. Jotta voidaan kartuttaa viisautta, tehtävä jotain, ja erityisesti summattava sitä, mitä on saatu aikaan.
Jos tällaista toiminnan arvioimisen paikkaa toteutettu jopa ylenmäärin,… sitäkin tärkeämpää kiinnittää huomiota päätelmiin.
Debuggaumateriaalia on, ja sitä voi käydä hyvin mielin läpitte.
Ilmoita asiaton viesti
Lower taxes cut red tape free competition is solution
Ilmoita asiaton viesti
VIHER-SOSIALISMIN KONKURSSIN PESÄNJAKO
Vähänkin asioita seuraaville on käynyt selväksi, että Suomen viher-sosialismi on tullut tiensä päähän. Se on tehnyt ideologisen konkurssin, joka on ajamassa isänmaamme selvitystilaan.
Nyt on syytä muistaa Presidentti J. K. Paasikiven tokaisu 1944: ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.”
Nuo tosiasiat ovat nyt nämä:
1) Suomalainen sosialistinen talouskokeilu on epäonnistunut, niin kuin kaikkialla muuallakin.
Tässä kohdin meillä vallitsee nyt lamaantuneisuus ja neuvottomuus. Näyttää aivan siltä, kuin olisimme tekemässä taloutemme itsemurhaa!
2) On väärin uskoa, että ihmisen aiheuttamat CO2-päästöt ovat ilmaston lämpenemisen pääsyy.
Tuo usko perustuu YK:n alaisen IPCC:n raportteihin, joista viimeisin on AR6 / 2021. Sen lähtökohtana ovat 5 erilaista ilmastomallia, joiden mukaan mm. ”ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos vaikuttaa jo moniin sää- ja ilmaston äärimmäisyyksiin kaikilla alueilla ympäri maailmaa”.
Tässä tulee huomioida se tunnettu tosiasia, että nuo mallit eivät osaa mallintaa ollenkaan ilmastolle keskeisen tärkeitä pilviä, mikä on ilmastotieteen mega-ongelma, mikä tekee noista malleista epäluotettavia (=vääriä).
Tarvitaan uusi ilmastomalli, sillä nykyiset perustuvat pitkälti siihen, että luullaan korrelaation olevan sama kuin kausaalisuus. (Keuhkosyövän saa kun on sytkäri taskussa…)
Uutta ilmastomallia tekee nyt CliMA, jossa ovat mukana maailman huippuilmastotieteilijät ja mm. NASA, Caltech, jne. (https://clima.caltech.edu).
Tieteessä on nyt meneillään ”kausaalivallankumous”, jonka aloitti UCLA:n professori Judea Pearl, ja jota CliMA:kin käyttää kun se analysoi satelliiteista ja muualta saatavaa massiivista dataa ja käyttää tekoälyä. Niillä tullaan ratkaisemaan pilvien mallinnuksen mega-ongelma.
MITEN VIHERSOSIALISMIN KONKURSSIN PESÄNJÄKO PITÄISI TEHDÄ?
Maailmassa on nyt menossa raju ja armoton markkinaosuuksien uusjako ja turvallisuuskriisi.
Suomen pitää tässä rytäkässä löytää uusi / kannattava oma paikkansa ja näin selvitä voittajien joukkoon!
Lähtökohdaksi pitää ottaa edellä mainittujen tosiasioiden tunnustaminen.
Suomen uuden nousun pitää perustua maamme omaan etuun ja sen perusta pitää valaa syvälle realismiin, suomalaiseen pragmaattisuuteen, sekä markkinatalouden periaatteille.
Vihreä siirtymä pitää panna koipussiin, niin kuin kaikki muutkin maat ovat jo tehneet.
Kuten tunnettua, korruptoituneen IPCC:n viimevuotinen Glasgow’n ja äskeinen Kairon kokous olivat täysiä fiaskoja.
Kaikki paitsi Suomi ovat lipeämässä ”päästövelvoitteistaan” ja lisäävät massiivisesti fossiilisten polttoa. EU on ilmoittanut jopa maakaasun olevan uusiutuvaa…
Kannattaa muistaa sekin, että lipeämisestä ei ole mitään sanktioita, joten mitään hirmukalliita lisäpäästöoikeuksia ei tarvitse ostaa…
Uusiutuvien rakentaminen kattaa hädin tuskin energiatarpeen kasvun, mutta sitä päivää ei ole näkyvissä, että nykyinen 80% fossiileja polttava energiatuotanto siirtyisi merkittävästi uusiutuviin.
On siis tehtävä talouden (työsopimuslait ja verotus) täysreformi ja vihreän siirtymän kohdalla täysjarrutus.
On heitettävä kehiin Suomen hyviksi koetut ylivoimatekijät:
1) Poikkeuksellinen, luontainen kykymme tuloksia tuottavaan ja vastuuta ottavaan tiimityöhön
2) Kyky nopean-ketterästi kehittää ja ottaa käyttöön uutta tekniikkaa
3) Erinomainen koulutussysteemi, joka pitää kiireesti päivittää takaisin huipputasolle
4) Ei-korruptoitunut ja tehokas julkinen sektori, joka pitää skaalata kantokykymme mukaiseksi
Seppo Korppoo, isänmaastaan huolestunut asekätkijäsuvun edustaja, 30+ vuotta 24/7 pk-vientiyrittäjä, uuden tekniikan kehittäjä ja varsinkin nuorten työllistäjä.
PS: Olen jo pitkään seurannut ilmastoasioita ja -mallinnusta, tehnyt itsekin matemaattisia malleja ja ikäluokkani 12. fysiikkakilpailussa. Olen myös mukana Innocode Oy:ssä, joka kehittää tekoälytuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ne suuret mokat tehty kokoomus/kepu hallituksen aikana mm Sähköyhtiön päästäminen markkinoille joista jo näkyi tuleva vaara. Nyt maksamme niitäkin velkoja?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa tuo blogistin siteeraama vanha sanonta mennä jopa näin. Paras on hyvän pahin vihollinen.
Ilmoita asiaton viesti