Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä

Valtionvarainministeriön virkamiestyöryhmä ehdottaa julkiseen talouteen menosääntöä, jolloin hallitusta muodostettaessa tulisi kirjata julkisen talouden rahoitusasemalle täsmällinen tavoite vaalikaudelle. Käytännössä pitäisi siis sopia koko vaalikauden osalta etukäteen miljardien eurojen leikkauksista ja muista toimenpiteistä, joilla velanottoa hidastetaan.

 

VM:n ehdotus asettaa julkiselle taloudelle tiukat raamit ainakin kahdelle seuraavalle vaalikaudelle. Julkisen talouden tervehdyttäminen Marinin hallituksen jäljiltä vaatii siis aikaa. Tärkeää on sitouttaa menosääntöön kaikki poliittiset puolueet, koska hallitus todennäköisesti tulee vaihtumaan sopeuttamisen aikana. Jotta ei käy kuten kerran jo kävi. Sipilän hallituksen julkisen talouden tasapainottamisohjelma mureni heti Rinteen hallituksen aloittaessa.

 

Menosääntö on reilu järjestelmä, koska se on kehys, joka määrittelee julkisten menojen ylätason, mutta ei menokohteita. Jokainen hallitus voi siis tehdä omat ideologiset valintansa, kuten demokratiassa pitääkin. Olennaista on kuitenkin se, että kun hallitus haluaa laittaa johonkin asiaan lisää rahaa, niin sen pitää ottaa toisaalta rahaa pois. Marinin hallitus on vain jakanut rahaa, eikä juuri säästänyt mistään. Niin ei voida jatkossa elää kohoavien korkojen maailmassa.

 

Valintojen tekeminen on poliitikkojen työtä. Se ei ole mikään valinta, että vain jaetaan rahaa. Jos menosäännöstä kyetään sopimaan puolueiden kesken ennen vaaleja, niin se ohjaa myös vaalikeskusteluja. Silloin päästään oikeasti keskustelemaan siitä, mikä on tärkeää ja mikä ei ole.

 

Vasemmistopiireistä on jo arvosteltu menosääntöä siitä, että se voi merkitä tiukkoja aikoja köyhille. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin. Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Outi Ojala kiteytti aikoinaan osuvasti, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Jos valtiontalous tekee haaksirikon, niin eniten häviävät ne, joiden toimeentulo on valtion maksamista tuista riippuvainen.

 

Menosääntö sisältää myös poikkeussäännön. On selvää, että koronan tai Ukrainan sodan kaltainen tilanne voi tilapäisesti pakottaa lisävelan ottoon. Poikkeussääntö estäisi kuitenkin sen, että samalla otetaan velkaa muihinkin kohteisiin. Tämä poikkeussääntö olisi ollut erittäin tarpeellinen nykyisen hallituksen aikana. Rinteen/Marinin hallitus on ottanut velkaa 37,6 miljardia, josta ETLAn arvion mukaan reilut 11 miljardia on otettu velkaa ihan muihin asioihin kuin koronasta tai Ukrainan sodasta aiheutuneisiin menoihin. Jatkossa näin ei voi enää toimia.

 

VM:n menosääntöesitys on kaikkineen kannatettava esitys. Poliitikot se pakottaa sen työn ääreen, mihin meidät on valittu: laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Kuudennen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu