Välivaalit oli tappio Trumpille

USA:n välivaalit päättyivät lähes tasapeliin. Republikaanit ovat ilmeisesti saamassa niukan enemmistön edustajainhuoneeseen, mutta senaatti pysynee demokraateilla, jos he voittavat Georgian uusintavaalin, johon demokraattien ehdokas lähtee johtoasemasta. Ääntenlaskenta on kuitenkin vieläkin kesken ja erot ovat pieniä, joten heilahtelut ovat vielä mahdollisia.

 

Joitakin johtopäätöksiä välivaaleista voidaan kuitenkin jo tehdä. Ensimmäinen havainto on se, että republikaanit eivät saaneet niin suurta voittoa, kuin oppositio yleensä on välivaaleissa saanut. He saavuttivat voittoja, mutta kärsivät myös tappiota. Näistä merkittävin oli senaattorin paikan menetys Pennsylvaniassa. Punainen aalto ei siis yltänyt jytkyyn.

 

Tulos on varmasti monille republikaaneille pettymys. Tavallisten amerikkalaisten ostovoiman heikentyminen korkean inflaation myötä piti olla parasta mahdollista polttoainetta Republikaanien kampanjalle. Vaalin tulos kuitenkin osoittaa, että maa on ideologisesti niin jakautunut, että puolueiden välisen aidan yli ei juuri hypitä edes ison laman aikana.

 

Toinen havainto on se, että riippumattomilla ja liikkuvilla äänestäjillä on sittenkin merkitystä. Heitä on hyvin vähän, mutta kuitenkin sen verran, että he ratkaisevat vaalit vaa’ankieliosavaltioissa. Tämä on huono uutinen Trumpin MAGA-republikaaneille, joiden menestys on perustunut republikaanipuolueen muuttamiseen äärioikeistolaiseksi ja protektionistiseksi liikkeeksi.

 

Trumpin uskolliset tukijat ja vaalikieltäjät pärjäsivät hyvin republikaanien esivaaleissa ja he menestyivät myös varsinaisissa vaaleissa republikaanien vahvimmilla tukialueilla. Reilusti yli 200 vaalikieltäjää tuli valituksi eri tason tehtäviin. He eivät kuitenkaan menestyneet yhtä hyvin vaa’ankieliosavaltioissa. Hyvä esimerkki on Georgia, jossa Trumpin kanssa riitaantunut republikaanikuvernööri Brian Kemp valittiin selkeästi jatkokaudelle, mutta sen sijaan Trumpin suosittelema Herschel Walker jäi kakkoseksi senaattorivaalissa, vaikka molemmilla oli samat äänestäjät.

 

Välivaalien tulosten jälkeen moni republikaani varmasti miettii seuraako Trumpin presidenttiehdokkuudesta se, että demokraatit jatkavat valkoisessa talossa myös vuoden 2024 vaalien jälkeen. Joukossa on myös niitä, joiden katseet kohdistuvat Floridan kuvernöörin Ron de Santisiin, joka valittiin uudelleen virkaansa suurella äänimäärällä vaa’ankieliosavaltioissa. Santis on jo myös Trumpin noteeraama, koska hän on nimittänyt tämän Ron de Sanctimonioukseksi eli siis Ron tekopyhäksi.

 

USA:n välivaalit osoitti, että maan kahtiajakautumisesta huolimatta valtaosa amerikkalaisista uskoo edelleen demokratiaan. Tämä on helpottava tieto Euroopalle ja koko maailmalle. Ongelmia on nyt kaikkialla niin paljon, että diktaattoria ei USA:n johtoon kaivata. Yllättävintä on se, että välivaalien jälkeen Joe Biden näyttää vahvemmalta kuin aiemmin, vaikka demokraatit edustajainhuoneen menettivätkin. Toki toivoa sopii, että myös demokraattien puolelta löytyy vaihtoehto ikääntyvälle presidentille.

+4
ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu