Valmistuvat poliisit on palkattava töihin

Hallituksen vuoden 2022 budjetissa poliisille esittämästä määrärahasta puuttuu 30 miljoonaa euroa, jotta poliisien määrä voitaisiin pitää edes nykytasolla. Poliisin kaikista menoista henkilöstökulut ovat lähes 70 prosenttia. Kun poliisin on maksettava vuokransa, ICT kulut, polttoaineet ja muut juoksevat menot, niin käytännössä määrärahan vajaus kohdistuu pitkälti henkilöstöön.

 

Jos hallitus ei anna poliisille lisää rahaa, niin poliisien määrä kääntyy laskuun. Määräaikaisia työsuhteita ei voida jatkaa ja eläköityviä poliiseja ei voida korvata valmistuvilla poliiseilla. Lisäksi edessä on lomautuksia. Ministeri Maria Ohisalo puhui eduskunnassa jopa mahdollisista irtisanomisista.

 

Poliisien määrärahakeskustelussa mittasuhteet ovat täysin sekaisin. Hallitus ottaa velkaa 6,9 miljardia, pysyviä menoja on lisätty 1,4 miljardia  ja kehys rikottiin 500 miljoonalla eurolla , mutta poliisille ei löydy millään sen tarvitsemaa 30 miljoonaa euroa. Hallituksella siis riittää velkarahaa lähes kaikkeen muuhun, mutta ei poliisille. Arvovalinta on erikoinen.

 

Poliisikoulusta valmistuu vuonna 2022 kolmisen sataa opiskelijaa. Idea on, että he korvaavat eläkkeelle jäävät ja alalta poistuvat poliisit. Jos määrärahat eivät riitä, niin valmistuvia poliiseja ei voida palkata töihin. Tämä olisi aivan hölmöläisen hommaa. Valmistuvat poliisit ovat varmasti yhteiskunnalle eniten hyödyksi, kun he ovat poliisin tehtävissä, eivätkä työttömänä tai muiden alojen töissä. Tulevina vuosina on myös hakijoita poliisikouluun varmasti vähemmän, jos koulusta ei valmistukaan poliisiksi, vaan työttömäksi.

 

Poliisien tarve ei ole korona-aikana suinkaan vähentynyt, vaan kasvanut. Huumerikollisuus on noussut 20 prosenttia ja kotihälytykset 26 prosenttia. Jotta poliisi pystyy pitämään kiinni palvelutasosta, se tarvitsee enemmän, ei vähemmän käsiä. Jopa hallituksen oman sisäisen turvallisuuden selonteon mukaan tavoitteena on nosto nykyisestä vajaasta 7 500 poliisista 8 200 poliisin tasolle vuonna 2030. Tältä linjaukselta katoaa heti siivet, jos poliisien määrä kääntyy laskuun jo ensi vuonna.

 

Hallituksen pitää nyt haudata keskinäiset vääntönsä ja ottaa realiteetit huomioon. Poliisi tarvitsee rahansa, valmistuvat poliisit työpaikkansa ja kansalaiset turvansa.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu