Venäjän tavoite on muuttaa maailmanjärjestystä

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat jälleen kiihtyneet. Venäjä iskee ohjuksilla Ukrainan infrastruktuuriin, esimerkiksi sähkö- ja vesilaitoksiin. Tavoitteena on murtaa ukrainalaisten taistelutahto tekemällä eläminen talvella vaikeaksi. Se ei tule onnistumaan. Ukrainassa ymmärretään hyvin, että jos nyt annetaan periksi, niin se jää lopullisesti rautasaappaan alle. Kiovan pormestari Vitali Klitshko totesikin osuvasti, että kun olemme jo Neuvostoliitossa eläneet, niin mieluummin kuolemme, kun jäämme uudelleen orjaksi.

 

Viron pääministeri Kaja Kallas vieraili viikolla Suomessa ja oli hyvin selkeäsanainen. Se ei ole taistelu Venäjän ja Ukrainan välillä, vaan taistelu autoritäärisen valtion ja länsimaisen vapauden ja demokratian välillä. Ukraina taistelee siis meidän puolestamme ja siksi Ukrainaa pitää kaikin keinoin tukea. Suomi myös päätti tällä viikolla uudesta mittavasta sotilaallisesta ja humanitäärisestä tukipaketista Ukrainalle.

 

Kaja Kallas totesi Viron linjaksi kolme keskeistä asiaa. Ensinnäkin vapauden puolesta on oltava valmis taistelemaan, kuten Ukraina nyt tekee. Toiseksi kun haluaa rauhaa, niin on valmistauduttava sotaan ja kolmanneksi, ikinä ei pidä enää jäädä yksin ja siksi Viro on EU:n ja NATOn jäsen. Virolaisia kannattaa kuunnella, koska heillä on vuosikymmenien kokemus siitä mitä Venäjän rautasaappaan alle jääminen merkitsee.

 

Tässä sodassa on tärkeää ymmärtää se mikä on olennaista. Esimerkiksi tämän viikon aikana Venäjän ampumat ohjukset ovat aiheuttaneet isoa tuhoa Ukrainassa ja lähes 10 miljoonaa ihmistä on Ukrainassa ilman sähköä. Vaikka olisi niin, että Puolaan ajautunut ohjus olisi ollut Ukrainan puolustusohjus, niin syyllisestä ei ole epäselvyyttä. Yhtään ohjusta ei olisi ammuttu mihinkään, jos Venäjä ei olisi ampunut ensin. Sotaan on siten vain yksi syyllinen ja se on Venäjä.

 

On myös väärin kuvitella, että Venäjä olisi kiinnostunut vain Ukrainasta tai että Venäjällä olisi halua rauhaan. Putinin Venäjä on pitkään pyrkinyt palauttamaan Neuvostoliiton valtapiirin itselleen ja on toiminut sen tavoitteen eteen johdonmukaisesti ja toimii edelleen. Venäjälle ei siis riitä osa Ukrainasta tai edes koko Ukraina. Rauhasta Venäjä puhuu vain siksi, että se saisi rintamalla hieman hengähdysaikaa ja aikaa valmistaa uusia aseita ja kouluttaa lisää taistelijoita.

 

Tämä sotaa loppuu vain, jos Ukraina voittaa. Jos Ukraina voittaa, niin se osoittaa myös laajemmin maailmalle, että sotimalla ei pysty laajentamaan omaa valtapiiriään. Jos taas Venäjä voittaa, niin edessä on aina vain uusia taisteluita. Siksi kyseessä on meidän aikakautemme suuri taistelu, kuten Kaja Kallas sanoo. Ja tätä taistelua meillä ei ole varaa hävitä.

+9
ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu