Vihdoinkin eduskunnassa näkyy kansan tahto

Luonnonsuojelulain käsittely on ollut poikkeuksellista. Hallitus lähetti eduskuntaan yksimielisen esityksen, jonka siis myös Keskustan ministerit olivat kuitanneet. Eduskunnan valiokuntakäsittelyssä Keskusta kuitenkin hyppäsi opposition kelkkaan ja muutamia erityisesti metsänomistajien omistajansuojan kannalta keskeisiä esityksiä muutettiin.

 

Itse asia muuttui parempaan suuntaan, mutta tapa oli kieltämättä erikoinen. Jos Keskustan kantti kestää keskiviikon äänestykseen asti, niin eduskunta tulee tekemään merkittävät muutokset hallituksen alkuperäiseen esitykseen. Yleensä toimitaan siten, että hallituspuolueet neuvottelevat keskenään niin kauan, että sopu syntyy. Eduskunnassa esitykset muuttuvat vain, jos kaikki hallituspuolueet muutokset hyväksyvät.

 

Keskustan toimintapa on saanut rajua kritiikkiä muilta hallituspuolueilta. Keskusta onkin rikkonut hallituksen pelisääntöjä. Syykin lienee selvä, puolueen heikko kannatus. Tärkeää on kuitenkin huomata, että tässä ei ole mitään demokratian vastaista. Päinvastoin nyt vasta demokratia toteutuu. Viime eduskuntavaaleissa hallitus antoi oikeistolle (PS, Kokoomus, Keskusta, KD) eduskunnan enemmistön, mutta nyt vasta ensi kertaa tätä enemmistöä päästään hyödyntämään.

 

Keskusta on kolme ja puoli vuotta toiminut punavihreän hallituksen apupuolueena. Vallanhalu sai Keskustan myymään sielunsa ja lähtemään mukaan hallitukseen, jonka enemmistö ajattelee monista asioista aivan eri tavalla. Tämän politiikan seuraukset näkyvät nyt.

 

Hyvä kysymys on, kuinka moni muu asia luonnonsuojelulain lisäksi olisi nyt paremmin, jos Keskusta ei olisi lainkaan lähtenyt punavihreään hallitukseen? Olisiko esimerkiksi turvetta enemmän käytössä ja varautuminen talveen parempi? Kuinka paljon vähemmän velkaa Suomella olisi nyt? Olisiko työelämää uudistettu ja Suomen kilpailukykyä vahvistettu? Kuinka monta Vihreille tärkeää esitystä olisi jäänyt menemättä läpi eduskunnasta? Keskustan syntilista on pitkä ja sitä tuskin yhdellä luonnonsuojelulain muutoksella paikataan, vaikka se oikea ratkaisu onkin.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Kuudennen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu