Vihreä siirtymä, vai ei?

Vihreä siirtymä – tarpeen vai ei?

Ilmastonmuutoksen ja halvasta venäläisestä energiasta irtautumisen myötä on puhuttu paljon ns. vihreästä siirtymästä. Käykö se liian kalliiksi?

On järkevää, että autoilu siirtyy sähkö-, biokaasu- ja vetypohjaiseksi. On muistettava, että polttomoottoriauton pakokaasuissa on, sen kuuluisan hiilidioksidin lisäksi, paljon typen oksideja, otsonia ja suoranaista häkää, eli elämälle haitallisia aineita.

Kun bussit kulkevat sähköllä, on kaupunki-ilma puhtaampaa. Raskas jakeluliikenne puolestaan voi hyödyntää biokaasua tai vetyä. Vaikeampi kysymys on, pitäisikö kaiken henkilöautoliikenteen olla sähköistä?

Litiumista akkumateriaalina on puhuttu ongelmana mm. kaivostoiminnan ja halpatyövoiman käytön suhteen. Uskon kuitenkin, että vuoteen 2035 mennessä litium-akuille löytyy myös bio-pohjaisia vaihtoehtoja.

Mutta laajemmin: se vihreä siirtymä? Aurinko- ja tuulivoima ovat ilmaisia ja päästöttömiä, kunhan voimaloiden tuotantokustannukset ovat katettu. Tuulivoimalla tämä lienee n. 10–15 vuotta, aurinkopaneeleilla vieläkin vähemmän. Ydinsähkö on erinomaista [EDIT: perusvoimaa, vesivoima säätövoimaa] – mihin siis tarvitsemme hiiltä? – Ai niin, kun saksalaiset menivät möhläämään, ja luopumaan ydinvoimasta.

Problematiikka vihreän siirtymän suhteen jakautuu näin: osa on sitä mieltä, että vihreä siirtymä on välttämätön, ja fossiilisista polttoaineista on luovuttava ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Osa on sitä mieltä, että vihreä siirtymä tulee liian kalliiksi, eritoten kuluttajien kukkarolle, ja ilmastonmuutos ei ole ihmisen toiminnan aiheuttamaa, joten voimme huoletta jatkaa fossiilisten polttamista.

Niin tai näin, vihreä siirtymä on pitkällä aikavälillä välttämätön. Saamme puhtaampaa ilmaa, ja vetytalous voi toimia tuuli- ja aurinkovoimankin turvin, koska se ei ole – toisin kuin sähköntuotanto – niin riippuvainen säästä. Silloin kun tuulee tai aurinko paistaa,  erotetaan vetyä vedestä. Ja jos vielä raskas laivarahtiliikenne siirtyy polttoöljyn käytöstä ammoniakkiin, aina parempi. Ja sitä ammoniakkiahan aletaan valmistaa merivedestä mm. Kokkolassa.

+1
artotuomola
Vihreät Turku

Liberaali, hieman oikealle päin kallellaan oleva Vihreä turkulainen rivijäsen. FM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu