Todellisen bruttopalkan pimityksen loputtava

Kaikki palkan pakolliset sivukulut tulisi näkyä palkkakuitissa; tällä hetkellä niistä noin 20% on piilossa. Todellinen bruttopalkka jää hämärän peittoon palkansaajalta.

Olen kirjoittanut aloitteen Kokoomuksen puoluekokoukselle, jossa vaaditaan että myös työnantajamaksut näkyisivät palkansaajan palkkakuitissa. Kokoomuksen puoluehallitus esittää aloitettamme hyväksyttäväksi ja asiasta päätetään lopullisesti ensi viikonloppuna Porissa puoluekokouksessa.

Palkan sivukulut on jaettu työntekijän ja työnantajan välillä, joista vain työntekijän osuus näkyy palkkakuitissa. Tämä jako on erittäin keinotekoinen, sillä todellisuudessa kaikki työntekijän kustannukset maksaa työnantaja. Tästä syystä kaikki palkan sivukulut tulisi näkyä palkkakuitissa. Aloitteemme ei muuttaisi kenenkään palkkaa mihinkään suuntaan, pelkästään lisäisi läpinäkyvyyttä ja informaatiota palkansaajalle.

Erityisen tärkeää tämä on eläkkejärjestelmän rahoittamisen läpinäkyvyyden kannalta palkansaajan näkökulmasta. Tällä hetkellä eläkemaksut ovat noin 24% palkasta, mutta palkkakuitissa näkyy vain työntekijän osuus, noin 6,75%. Eläkejärjestelmä on kallis ja epäreiluhko, joten vähintä mitä voidaan tehdä sen parantamiseksi on lisätä läpinäkyvyyttä.

Alla Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret puheenjohtaja Roosa Kestin laatima aloitteemme mukainen esimerkkipalkkakuitti. Punaisella kirjoitettu on sellaista, mikä ei tällä hetkellä näy palkansaajan palkkakuitissa. Esimerkissämme 3900 euroa kuussa tienaava insinööri saa 2690 euroa käteen, mutta hänen todellinen bruttopalkkansa on 4660 euroa.

Arvi Tolvanen

Tilastotieteen opiskelija (vaihtelevasti myös oik. yo.), taksikuski ja Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu