Katuvalojen sammuttaminen säästäisi paljon energiaa

Työ-ja elinkeinoministeriö aikoo käynnistää elokuussa kampanjan, jossa suomalaisia pyydetään säästämään energiaa. Sen sisältöä ei haluta vielä paljastaa.  Aloite kansalaisiin vetoamiseen on alun perin EU:n komission. Maassamme kampanja on linkitetty juuri syksyyn, kun lämmitys ja pimeys alkavat vaatia energiaa.

Joutuu pakosta pohtimaan, vieritetäänkö energiatalkoot yksinomaan kerros- omakoti- ja rivitaloissa asuvien kansalaisten harteille. Pakotetaanko heidät vähentämään asuntojensa lämmitys- ja sähkökuluja hallituksen lailla säätämiin rajoihin vai annetaanko jokaisen tehdä itsenäinen päätös siitä, miten osallistuu talkoisiin.

Maassamme on tuhansia kilometrejä julkiseen liikenteeseen tarkoitettuja teitä. Ne on varustettu katuvaloilla, jotka palavat päivittäin noin 12 tuntia 8 kuukauden ajan. Voi miettiä, miten paljon sähköenergiaa kuluu tuona aikana ja mitä se maksaa.    Mitä hyötyä valojen käytöstä on teiden käyttäjille?  Nykyaikaiset autot on varustettu erittäin hyvillä valoilla ja lisävaloja näkyy olevan runsain määrin.  Varsinkin moottoriteiden varsille on rakennettu hirviaitoja ja hyvin paljon myöskin kantateiden varsille. Niiden tarkoitus on ehkäistä ajoradoilla tapahtuvia eläintörmäyksiä.

Eikö ministeriön pitäisi kohdistaa energiasäästötalkoot ensisijaisesti teiden valaistuksen säästöä tuottavaan vähentämiseen. Jos ilmenee ettei säästöjä kerry tarpeeksi uskon, että kansalaiset haluavat osallistua talkoisiin vapaaehtoisesti parhaaksi katsomillaan tavoilla.

( Kirjoitus on julkaistu 03.08.2022 Keskisuomalaisessa )

+3
ArvoTammela1
Keskusta Laukaa

Eläkeläinen. Lähes 40 vuotta vierähti " valtion leivissä " . Siitä 35 vuotta poliisina. Hyviä muistoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu