Syntyvyydestä ja sen nostamisesta

Suomalaisilla tai suomalaisten syntyvyydellä ei ole väliä maailmassa, jossa korkeimpia pyhiä ovat talous, ilmasto, materia ja maahanmuuttajat. Minulle taas suomalaisten olemassaolo ja jatkuvuus ovat itseisarvoja. Ei ole yhdentekevää, että kuka täällä on tekemässä työt ja pyörittämässä yhteiskuntaa. Onko yhteiskunta loppumassa lähiaikoina vai miksei jatkuvan ja pitkäaikaisen ongelman yhtenä ratkaisuna edes yritetä nostaa syntyvyyttä? Miksi syntyvyyteen ei paneuduta eräänä ratkaisuna työllisten määrän kasvattamiseen ja eläkejärjestelmän turvaamiseen?
Työllisyyskeskustelussa syntyvyys ratkaisuna saatetaan ohittaa sillä, että se vaikuttaisi vasta parin vuosikymmenen päästä, kun uudet suomalaiset saavuttaisivat työiän. Yhteiskunta jatkaa joka tapauksessa olemassaoloaan, joten pienenevä väestökehitys on saatava kääntymään nousuun. Työurat kestävät nykyään jopa 40-50 vuotta, joten se parin vuosikymmenen aikaväli, jonka jälkeen syntyvyys alkaisi vaikuttamaan tähän jatkuvaan ongelmaan, on varsin lyhyt. Syntyvyyteen liittyy kaksi pääasiallista ongelmaa: vanhempien saamien lapsien lukumäärän keskimääräinen vähentyminen sekä se, että lapsia hankitaan yhä vanhempana. Hedelmällisin ikä sijoittuu nuoreen aikuisuuteen, ja kun lapsia hankitaan yhä vanhempana, lapsiluku voi jäädä pienemmäksi. Esimerkkinä voidaan sanoa, että jos lapsi hankitaan keskimäärin kolmekymppisenä, sataan vuoteen mahtuu kolme sukupolvea, kun taas hankittaessa lapsi vaikkapa keskimäärin 25-vuotiaana, sataan vuoteen mahtuu neljä sukupolvea, ja niin edelleen.
Miten syntyvyyttä sitten voidaan nostaa?
Yksiselitteisiä ratkaisuja tuskin on, mutta muutamia keinoja löytyy. Valtiotasolla lapsilisien määrää pitäisi nostaa etenkin ensimmäisestä lapsesta lähtien. Suurin kynnys lienee hankkia se ensimmäinen lapsi, joten lapsilisien nostaminen 4. ja 5. lapsen kohdalla (kuten Rinteen ja Marinin hallitus tekivät) ei auta ensisijaisesti suomalaisia, joilla lapsiluku on myös selvästi alhaisempi, kuin monilla maahanmuuttajaryhmillä. Lisäksi monet lasten vuoksi tehtävät hankinnat ovat suurimmat ensimmäisen lapsen kohdalla, kun taas seuraavien lapsien kohdalla tavaroita voi hyödyntää uudelleen.
Unkarista löytyy hyviä esimerkkejä lapsiperheiden ja syntyvyyden tukemisesta: https://yle.fi/uutiset/3-11203435. Eräs valtiotason toimi lapsiperheiden tukemiseksi on valtion tuloveron laskeminen jokaisesta syntyvästä lapsesta, jolloin vanhemmille jäisi käteen yhä enemmän. Unkarissa esimerkiksi neljä lasta synnyttäneen tai kasvattaneen äidin ei tarvitse maksaa tuloveroa enää koskaan. Valtion tuloveron laskemisen pitäisi toki koskea sekä isää että äitiä, jolloin perheet voivat itse valita, kumman on kannattavampaa käydä töissä tai molempien käydessä töissä hyöty olisi suurin. Lisäksi Unkarissa lapsiperheille myönnetään lainoja, joista takaisin maksettava osuus pienenee lapsi lapselta. Lapsiperheillä iso osa menoista menee kulutukseen, jolloin valtio saa ainakin osan antamastaan rahallisesta tuesta takaisin kulutuksesta maksettavien verojen kautta. Esimerkkeinä arvonlisävero ja yritysten voitostaan maksamat verot, kun lapsiperheet ostavat yritysten tuotteita kaupasta. Pitkien välimatkojen maassa yksityisautoilu on iso osa lapsiperheiden arkea päivähoidon, koulun, harrastusten ja töiden takia. Siksi autoilun kustannuksia ei pidä nostaa, vaan päinvastoin laskea, jotta työssäkäyvien ja lapsiperheiden arki helpottuisi.
Kuntatasolla taas lapsiperheiden taloustilannetta voi helpottaa ottamalla käyttöön esimerkiksi vauvarahan. Monissa Suomen kunnissa näin onkin tehty: https://yle.fi/uutiset/3-11434728. Vanhemmille lapsesta maksettava kunnallinen vauvaraha on myös omiaan toimimaan eräänä veto- ja pitovoimatekijänä pienemmissä kunnissa. Vauvarahan käyttöönottoa voi esittää kunnan- tai kaupunginvaltuustossa esimerkiksi valtuustoaloitteena, ja kannustankin kaikkia kunnan- ja kaupunginvaltuutettuja tekemään niin omassa kunnassaan.
Miten lastenhankintaikää sitten voitaisiin laskea?
Koronapandemian tuoma etäopiskelumahdollisuus jää toivottavasti pysyväksi vaihtoehdoksi niille, jotka kokevat sen lähiopetusta paremmaksi opiskelumuodoksi. Tämä helpottanee osaltaan perheen perustamista opiskelijana, kun opiskelu onnistuu kätevästi kotoa käsin, vaikka olisikin lapsia. Työpaikkoja ja korkeakouluja onkin kannustettava luomaan lisää käytäntöjä, jotka helpottavat työn ja koulunkäynnin sekä lasten hoitamisen yhdistämistä. Lapsen saavien opiskelijoiden kohdalla lapsilisän päälle tulee vielä opintorahan huoltajakorotus. Tätäkin tukea pitäisi nostaa, jotta myös opiskeluikäisillä olisi paremmat taloudelliset kannustimet ja edellytykset huolehtia jälkikasvustaan.
Jokaisella on toki omat syynsä haluta tai olla haluamatta jälkikasvua. Tarkoitukseni ei ole ohjeistaa tai syyllistää lapsiperheitä tai lapsen hankkimista harkitsevia. Tämän blogin tarkoitus on esittää toimia, joilla yhteiskunta voisi osaltaan tukea lapsiperheitä entistä enemmän, ja mahdollistaa turvatumman elämän heille, jotka saavat jälkikasvua. Eihän lapsia hankita tietenkään rahan takia, mutta yhteiskunnan taloudellinen tuki lasten hankkimista harkitseville ja lapsiperheille on tärkeää ja vähentää osaltaan lapsen kanssa selviämiseen liittyviä huolia.
Edellä mainittu taloudellinen tuki ei ainoastaan riitä. Tarvitaan myös isompi muutos kulttuurissa kohti lapsiystävällisempää yhteiskuntaa. Perhepolitiikan on oltava keskiössä. Nostaisipa suomalaisten syntyvyyden kääntäminen nousuun yhtä paljon tarmokkuutta ja intohimoa kuin ilmastoasiat. Suomessa politiikka on varsin lyhytnäköistä, sillä usein tunnutaan katsovan vain korkeintaan muutaman vaalikauden aikaväliä, paitsi ilmastoasiassa, jossa katsotaan vuosikymmenien päähän. Yhteiskunta jatkaa olemistaan jatkossakin, joten pitkän aikavälin ongelmiin, kuten syntyvyyden laskuun on puututtava nyt. Toisekseen syntyvyyden nostaminen takaa sen, että yhteiskunta myös jatkaa olemassaoloaan jatkossakin.
Taas perssun käsi kansan kukkarolla.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ei Taru jaeta rahaa vastikkeetta, jos ymmärrät mitä vastikkeellisuus tarkoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä jaksa lässyttää, aikuinen ihminen.
Ilmoita asiaton viesti
Tietääkseni sinä olet myös kaltaiseni eläkeläinen jonka toimeentulo tulee kansan karttuisista käsistä. Mun mielestäni on pöyristyttävää että lapsia tehdään rahan vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit itse parhaassa synnytysiässä tänä päivänä, niin tekisitkö oikeasti uuden kansalaisen tähän maailmaan ilman korvausta? Aivan, ei kukaan muukaan tee, kuten huomaat tilastoista. Viime vuosituhannella ajatukset, toiveet ja unelmat olivat ihan eri luokkaa kuin nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Miten mahtoi maailman väkiluku kasvaa näin suureksi, vaikka korvaukset ovat kai globaalisesti aika alhaisia?
Jos ajatellaan syitä tehdä lapsi tähän maailmaan, niin yksi syy on ollut tuoda olento olemattomuudesta matkalle kohti olemattomuutta tarve tuottaa uusia veronmaksajia. Jösses…
Minä ainakin yritän elää siten, että yhtään lasta ei tarvitsisi tuottaa siksi, että jonkun tarvitsisi hoitaa tai elättää minua. Loppuelämäni laatu on siinä sivuseikka.
Usein kuulee, että 5.5 miljoonaa suomalaista on niin vähän. Onko se suhdeluku, jota verrataan kiinalaisiin tai intialaisiin? Entä jos tulevaisuudessa kiinalaisia on 3 miljardia ja suomalaisia 200 miljoonaa, niin onko meitä silloinkin vähän?
Japanilaiset harmaantuvat, mutta älykkäinä ihmisinä he aikovat selvitä ongelmasta tekniikan avulla, mutta meille puuhataan ”vauvatalkoita” ja maahanmuuttoa ratkaisuksi. Tuntuu vähän kehitysmaa touhulta.
Ilmoita asiaton viesti
Tietääkseni ja kokemukseni mukaan naiset suostuvat lasten tekoon aivan tuntemattomienkin miesten kanssa ja nimenomaan rahasta. Joskus naiset tekevät naimakauppoja nimen omaan taloudellisista vaikuttimista. Sellaisia naisia on. Mikä siinä Taru on pöyristyttävää?
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka yllättävää, ettei RKP:läinen kannata suomalaisten syntyvyyden nostamista.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen tervejärkinen kirjoitus. Viherpunikeilta ei tällaisia koskaan tule.
Tässä valtio saa tuilleen enemmän vastinetta kuin tuet ovat maksaneet. Kyse on siis investoinnista. Hallituksen tuet taasen ovat useimmiten vain rahan kaatamista pohjattomaan kaivoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitän! Kyse on nimenomaan investoinnista ja oman kansan hyvinvoinnin turvaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteiskunta jatkaa joka tapauksessa olemassaoloaan, joten pienenevä väestökehitys on saatava kääntymään nousuun.”
Ylikansoitetulla maapallolla ideaalista olisi, että väkiluku laskisi hitaasti. Ei nopeasti, vaan hitaasti. Eikä varsinkaan kasvaisi suuremmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti tarkoittanee valkoihoisten kuten suomalaisten pienenevää väestökehitystä. Globaalisti tummaihoisten määrä lisääntyy kuten meilläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se maapallon väkilukua vähennä. Ennemmin pitäisi saada ongelmavaltioiden väkilukua käännettyä hitaaseen laskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Ei suomalaiset tosiaan isossa kuvassa mitään merkitse. Blogisti on huolissaan valkoihoisten suomalaisten määrästä, mutta suhtautumisen monilapsisiin perheisiin pitäisi muuttua. Onhan meillä mm. uskonnollisia ryhmiä, joissa on todellisia suurperheitä. He ovat kuitenkin muiden kauhisteltavina ja silmätikkuina ja sanotaan heidän tekevän lapsia yhteiskunnan elätettäväksi. Eikä ihonvärillä pitäisi olla väliä, suomalainen kuin suomalainen.
Tuossa valossa rahallinen tuki lapsiperheille ei olisi se suuri ongelma vaan asenteet ja oma mukavuudenhalu, halu elää ilman lapsia. Ilmaiset liukuvoiteet lapsia hankkiville saattaisi olla suurempi houkutin kuin kymppi-pari riihikuivaa kuukaudessa lapsilisiin tai verovähennyksiin. Myös tuoteämpäriä kannattaisi harkita.
Ilmoita asiaton viesti
Tumma ihoisten ihmisten lisääntyminen onkin luonnollista. Geeni tutkijoiden mukaan Aatami ja Eeva olivat tummaihoisia Pohjois-Afrikkalaisia ja vaaleaihoisuus on väliaikainen geeni virhe Jääkausien ajoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Koska olemme itse kirjoittaneet ihmisoikeutemme ja siihen kuuluu jostain syystä oikeus lisääntyä, niin eiköhän tämän pallon parturointi jatku entiseeen tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmanlaajuisesti toki olisi toivottavaa, että väestön määrä kääntyisi laskuun, sillä nykyinen tilanne on kestämätön. Suomalaisten osuus maailman väestöstä on merkityksetön, mikä taas näkyy myös esimerkiksi suomalaisten mitättömän pienessä vaikutuksessa globaaliin ilmastoon. Kansallismielisenä suomalaisena toki toivon, että suomalaisten määrä kasvaisi tasaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Kiinassa ja Intiassakin ole riittävästi kansallismielisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä Kinnusen oma panos lasten lukumäärän kasvattamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
> Miten lastenhankintaikää sitten voitaisiin laskea?
Ennustan, että sitä ei voida laskea, vaan se tulee vain nousemaan edelleen. Jos naisilla ei olisi biologista kelloa joka kosahtaa 40-vuotiaana, lasten hankintaikä voisi nousta todella paljon, jopa yli kymmenen vuotta nykyisestä. Nyt tilanne on se, että monet miehet eivät halua lapsia kovin aikaisin, eivätkä naisetkaan haluaisi, mutta kun on lopulta pakko, niin sitten on pakko. Onhan se lapsiperheen arki sellainen uhraus ihmiskunnan hyväksi, että itsekkäistä syistä on ymmärrettävää että sitä halutaan lykätä pidemmälle tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Lebensborn?
Ilmoita asiaton viesti
Ich spreche auch finnisch.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja uusia hyviä ajatuksia sisältävä kirjoitus. Varsinkin ajatus neljän lapsen vanhempien vapauttaminen tuloveroista elin iäksi, oli loistava.
Itse olen jo kolmen lapsen biologinen isä ja vaimoni neljän. Mahdettaisuiinko myös adoptio lapset laskea mukaan? Tuo verottomuuden lupaus tepsisi varmasti ja laittaisi vauhtia lasten hankintaan, jos lasten huoneessa nukkuisi jo kolme.
Tämä on paras perhepoliittinen ehdotus ikinä!
Ilmoita asiaton viesti