Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogien lukukertoja näyttävä ominaisuus on poistettu käytöstä korjauksen ajaksi. Pahoittelemme häiriötä.

Aamulehden ex-päätoimittaja Matti Apunen puolustaa sepitetoimittaja Matti Kuuselaa- Apunen itse brändäsi lehdestä viihdelukemiston

Jokisen ohella toinen entinen Aamulehden päätoimittaja eli Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen on puolustanut sepitteellisten juttujen toimittaja Matti Kuuselaa. Tosiasiassa Matti A. puolustaa itseään, koska hänen alaisenaan Kuusela sepitteitään laati.

Apusen aikana Aamulehdestä brändättiin viihdelukemisto. Myös pääkirjoitussivujen alakerta-artikkelit, joita kaltaiseni erkoistoimittajat kirjoittivat, poistettiin. ( Minulla oli juttu kerran kuukaudessa lehdessä.) Samoin kutistettiin kulttuurisivut, siksi Pirkanmaalle syntyikin Kulttuuritoimitus-verkkolehti.

Matti Kuuselan tapaus osoittaa, että toimittajia pitäisi valvoa enemmän. Lähinnä se olisi heidän esihenkilöidensä tehtävä, mutta myös lukevan/katselevan/ kuuntelevan yleisön tehtävä. Kuuselan tapauksesta tekee merkittävän se, että hän  on palkittu toimittaja ja korkealle arvostettu. Hän sai Bonnierin parhaan jutun palkinnon sepittämästään jutusta. Kyllä tämä aika iso asia on. En yhtään ihmettele, että Kuuselan menettelystä sanoutuvat irti journalismin kentällä kaikki muut paitsi entiset esihenkilöt, joille olisi kuulunut hänen työnsä valvominen.

Juttujen, haastatteluiden ym., on perustuttava faktoihin. Ei ole lukijan asia tietää, minkä toimittaja sepittää omasta päästään. Esimerkiksi edesmenneen Eeva-Liisa Mannerin tapaamisesta tehty juttu oli Kuuselalta tosi törkeä. Mistään ei voinut päätellä, että hän valehteli. Eri asia ovat pakinat ja huumoripäjäykset, jotka on erotettu muusta aineistosta.

Aamulehden päätös poistaa 500 Kuuselan juttua verkosta on oikea päätös. Nykyinen omistaja Sanomat ja uusi toimituksellinen johto viestivät ettei narsistisen toimittajan edesottamuksia enää katsota lävitse sormien kuten entisten omistajien ja entisten päätoimittajien aikaan. Kuuselan juttuja ei jatkossa lehdessä julkaista.

Aamulehdessä on ollut se vääristymä ainakin Apusen ajoista saakka, että kauan talossa olleet tähtitoimittajat saivat tehdä mitä tahansa jos se vain edisti menekkiä. Apunen itse käytti pääkirjoitussivua henkilökohtaisten antipatioidensa purkamiseen ja myös poliittisen agendansa esittämiseen.

 

 

Ylen vastaavat toimittajat hallintoneuvoston kuultavaksi – Jouko Jokinen myöntää virheen Kuusela-tapauksen kommentoinnissa

Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen on saanut kritiikkiä kommenteistaan, joissa hän puolusti Aamulehden entistä toimittajaa Matti Kuuselaa.

https://yle.fi/a/74-2008106

P.S.

YLE:

11:48
Teija Santaharju

Ylen vastaavat päätoimittajat: Ylen journalismi perustuu faktaan ja tarkistettuun tietoon

Ylen vastaavat päätoimittajat antoivat tänään Ylen hallintoneuvoston työvaliokunnalle selvityksen Ylen journalismin periaatteista.

Ylen journalismi perustuu faktoihin ja tarkistettuihin tietoihin.

Vastaavat päätoimittajat tapasivat Ylen hallintoneuvoston työvaliokunnan tänään ylimääräisessä kokouksessa. Kokouksen aiheena oli keskustelu sepitteen roolista journalismissa. Tapaamisesta oli sovittu yhteisesti vastaavien päätoimittajien ja työvaliokunnan kanssa.

– Luotettavuus ja totuudenmukaisuus ovat Ylen journalismin perusta. Sepite ei kuulu missään muodossa Ylen journalismiin.

Näin sanovat Ylen vastaavat päätoimittajat Jouko Jokinen, Johanna Törn-Mangs, Panu Pokkinen ja Ville Vilén.

 

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (9)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. KimmoHoikkala
  Kimmo Hoikkala #4107829

  Entä jos Kuusela ei olisi koskaan myöntänyt sepittelyään? Olisiko hän sitten jäänyt kiinni ollenkaan? Pitäisikö journalistien työn laadunvalvonta olla intensiivisempää? Suomalaisessa yhteiskunnassa tuomitaan laajasti vedättäminen, valehtelu ja edellisiin perustuva yhteiskunnallisen aseman väärinkäyttö, mutta tästä herää kysymys, että meneekö noitaroviot jo hieman liian voimallisiksi? Kova oli Kuuselan maine, kun koko journalistien joukko poraa nyt, että koko ammattikunnan maine on asetettu kyseenalaiseksi Suomessa! 😀

  Ilmoita asiaton viesti

  • auliskallio
   Aulis Kallio #4107836 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4107829

   Kyllä pitäisi toimittajia valvoa tarkemmin. Se olisi lähinnä esihenkilöiden tehtävä mutta myös lukevan/ katselevan/kuuntelevan yleisön. Matti Kuuselan tapauksesta tekee merkittävän se, että on palkittu toimittaja ja korkealle arvostettu. Hän sai Bonnierin parhaan jutun palkinnon sepitttämästään jutusta. Kyllä tämä aika iso asia on. En yhtään ihmrttele että Kuuselan menettelystä sanoutuvat irti kaikki muut paitsi entiset esihenkilöt, joille olisi kuulunut hänen työnsä valvomien. Aamulehdessä oli vikana ainakin Apusen ajoista lähtien että tähtitoimittajat tekivät mitä haluasivat, jos se vain lisäsi lehden mnenekkiä.

   Ilmoita asiaton viesti

 2. artoartovihavainen

  Matti Kuusela esiintyi aamulla maikkarilla.

  Ottamatta sen kummemmin kantaa väitettyihin sepitteisiin, katsoisin että tästä nyt on tehty liian suuri numero.

  Tottakai toimittajat joutuvat pakostakin sepittämään asioita, aina se ei ole tarpeen ja joskus toimittaja voi mennä siinä liiallisuuksiin, mutta ei tässä nyt mistään sen kummemmasta ole kyse.

  Lukijoilla pitää olla sen verran tajua asioista että ymmärtävät missä on kyse faktoista ja missä kohtaa on kyse sepitteestä. Jos kriittinen lukija ei pysty tätä eroa tekemään, silloin on menty liian pitkälle.

  Toki, joskus voidaan mennä liian pitkälle, se on vain ihan inhimillistä ja kaikki lukijatkaan eivät ole yhtä kriittisiä niin että kaikki eivät ehkä aina huomaa että oikeasti ei ole kyse mistään faktasta, vaan fiktiosta

  Ilmoita asiaton viesti

  • auliskallio
   Aulis Kallio #4107847 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4107842

   Olen täysin eri mielttä. Juttujen, haastatteluiden ym., on perustuttava faktoihin. Ei ole lukijan asia tietää, minkä toimittaja sepittää omasta päästään.Esimerkki edesmenneen Eeva-Liisa Mannerin tapaamisesta tehty juttu oli Kuuselta tosi törkeä. Mistään ei voinut päätellä että hän valehteli. Eri asia ovat pakinat ja huumoripäjäykset, jotka on erotettu muusta aineistosta.

   Ilmoita asiaton viesti

   • artoartovihavainen
    Arto Vihavainen #4107869
    Vastaus kommenttiin: #4107847

    ”Esimerkki edesmenneen Eeva-Liisa Mannerin tapaamisesta tehty juttu oli Kuuselta tosi törkeä.”

    En sanoisi että olisi ollut törkeätä tehdä sepitteellistä haastattelua, mutta se pitäisi kyllä ilmetä jostakin että kyse on sepitteestä.

    En sittenkään, vaikka kyse olisi sepitteestä, jota markkinoidaan aitona kirjailijahaastatteluna, pidä asiaa kovin merkittävänä, koska kirjallisuudessahan on kyse sepitteestä, mutta myönnän kyllä että tapauksen esille nostaminen voi olla aiheellista ihan vain esimerkin vuoksi, jotta lukijat olisivat kriittisempiä siihen mitä heille tarjotaan.

    Toki sepitteet ovat varsin yleisiä, varsinkin politiikassa. Politikot sepittävät joka päivä asioita, varsinkin ennen vaaleja ja niihin myös valitettavasti uskotaan, kuten siihen että

    kun rikkaita verotetaan vähemmän, valtion verotulot siitä vain kasvavat,

    tai, kun köyhien avustuksia karsitaan, se parantaa heidän asemaansa, poistaa valtiontalouden vajeen, lopettaa valtion tarpeen ottaa lisää velkaa ja pelastaa hyvinvointivaltion,

    tai, että sydän on oikealla puolen rintaa.

    Ilmoita asiaton viesti

   • artoartovihavainen
    Arto Vihavainen #4108273
    Vastaus kommenttiin: #4108268

    ”Niin, Arto, että lukijan on tiedettävä, mikä on totta!”

    Sitä ei kukaan tiedä mikä on totta, siitä on olemassa vain mielipiteitä.
    Eri ihmiset pitävät totuutena eri asioita ja jokainen voi valita mielipiteensä ihan itse.

    Jokainen voi myös kertoa oman mielipiteensä siitä mikä hänen mielestään on totta.

    Minun ei tarvitse päättää siitä mikä on totta, eikä minulla riitä siihen rersurssit, mutta kertoa mikä minun mielestäni näyttää todelta.

    Näyttää siltä että politikot ja hallitus eivät välttämättä edes halua piitata mitään mistään totuudesta, vaan haluavat syöttää äänestäjilleen erilaisia fantasioita.

    Ilmoita asiaton viesti

 3. ilarikiema
  Ilari Kiema #4107886

  Kyse on siis noin 20 vuoden takaisista teksteistä, joissa esimerkiksi olemattoman ruotsalaisen kirjailijan kädet muuttuu airoiksi. Nyt on sitten 2024 saatu selville, että tuo ei pidäkään kirjaimellisesti paikkaansa, ja siitä on syntynyt kauhea skandaali ja keskustelu. Toisen median päätoimittajan eroa vaaditaan; ei sen takia, että hän olisi viime viikolla tai tällä vuosikymmenellä julkaissut tuollaista, vaan sen takia, että asianomainen on kysyttäessä vastannut vanhojen kirjoitusten luonnetta koskevaan kysymyksen – voi kauhea mikä virhe!

  Jos toimittajia, kuten kaikkea mahdollista, pitää nykyään valvoa entistä tarkemmin, valvotaan nuyt sitten. Vanhojen kirjoitusten poistaminen ja kulttuuriperinnön hävittäminen on epäkulturellia taleban-tyyliä.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. auliskallio
  Aulis Kallio #4107993 Kirjoittaja

  YLE: 11:48
  Teija Santaharju
  Ylen vastaavat päätoimittajat: Ylen journalismi perustuu faktaan ja tarkistettuun tietoon
  Ylen vastaavat päätoimittajat antoivat tänään Ylen hallintoneuvoston työvaliokunnalle selvityksen Ylen journalismin periaatteista.

  Ylen journalismi perustuu faktoihin ja tarkistettuihin tietoihin.

  Vastaavat päätoimittajat tapasivat Ylen hallintoneuvoston työvaliokunnan tänään ylimääräisessä kokouksessa. Kokouksen aiheena oli keskustelu sepitteen roolista journalismissa. Tapaamisesta oli sovittu yhteisesti vastaavien päätoimittajien ja työvaliokunnan kanssa.

  – Luotettavuus ja totuudenmukaisuus ovat Ylen journalismin perusta. Sepite ei kuulu missään muodossa Ylen journalismiin.

  Näin sanovat Ylen vastaavat päätoimittajat Jouko Jokinen, Johanna Törn-Mangs, Panu Pokkinen ja Ville Vilén.

  Ilmoita asiaton viesti