Ajatuksia presidentti Martti Ahtisaaresta ja hänen hautajaisistaan

Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaiset eilen oli seesteinen ja rauhoittava tapahtuma. Emerituspiispa Huovisen ja Tasavallan presidentti Niinistön puheet olivat näkemyksellisiä ja oivaltavia. Yleisradion hienoilta selostajilta kuulin paljon itselleni uutta Ahtisaaresta. En ole esimerkiksi lukenut hänen elämäkertaansa. Toki nuo hänen vaiheensa 1980-luvulta eteenpäin olivat tiedossani. Äänestin aikanaan Martti Ahtisaarta presidentinvaalissa, myös tuolloinen avovaimoni Pirjo äänesti häntä. Tein kyllä valintaa hänen ja vastaehdokas Elisabeth Rehnin väliltä toisella kierroksella. Rehn oli mielestäni vahvempi ihmisoikeuskysymyksissä ja hänellä oli puolustusministerin tausta. Pirjon näkemys vaikutti kuitenkin omaani. (Viime ja seuraavissa presidentivaaleissa Rehn tukee Pekka Haavistoa.) Olisin suonut Ahtisaarelle toisen presidenttikauden ja olin pettynyt kun hänet pelattiin syrjään Tarja Halosen tieltä SDP:n ehdokkaana. (Äänestin protestina Esko Ahoa. Seuraavissa vaaleissa kyllä Halosta.) Mutta parempi niin, sillä Ahtisaari kykeni nyt paremmin omistautumaan rauhanvälitystehtäviin, jotka olivat hänen vahvin alueensa. Ja siinä työssä hän ansaitsi Nobelin rauhanpalkinnon 2008.

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu