Ajatuksia presidentti Martti Ahtisaaresta ja hänen hautajaisistaan
Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaiset eilen oli seesteinen ja rauhoittava tapahtuma. Emerituspiispa Huovisen ja Tasavallan presidentti Niinistön puheet olivat näkemyksellisiä ja oivaltavia. Yleisradion hienoilta selostajilta kuulin paljon itselleni uutta Ahtisaaresta. En ole esimerkiksi lukenut hänen elämäkertaansa. Toki nuo hänen vaiheensa 1980-luvulta eteenpäin olivat tiedossani. Äänestin aikanaan Martti Ahtisaarta presidentinvaalissa, myös tuolloinen avovaimoni Pirjo äänesti häntä. Tein kyllä valintaa hänen ja vastaehdokas Elisabeth Rehnin väliltä toisella kierroksella. Rehn oli mielestäni vahvempi ihmisoikeuskysymyksissä ja hänellä oli puolustusministerin tausta. Pirjon näkemys vaikutti kuitenkin omaani. (Viime ja seuraavissa presidentivaaleissa Rehn tukee Pekka Haavistoa.) Olisin suonut Ahtisaarelle toisen presidenttikauden ja olin pettynyt kun hänet pelattiin syrjään Tarja Halosen tieltä SDP:n ehdokkaana. (Äänestin protestina Esko Ahoa. Seuraavissa vaaleissa kyllä Halosta.) Mutta parempi niin, sillä Ahtisaari kykeni nyt paremmin omistautumaan rauhanvälitystehtäviin, jotka olivat hänen vahvin alueensa. Ja siinä työssä hän ansaitsi Nobelin rauhanpalkinnon 2008.
Itsekin äänestin Ahtisaarta kolme kertaa vuonna ’94. Olihan hän yhteiskuntatieteilijöille tuttu diplomaattihamo, mutta myönnän äänestäneeni ensin Sorsaa, sitten Väyrystä ja lopuksi Rehniä vastaan.
Vuoden 2000 tilannetta käsitellään nykypuheissa ikään kuin Sdp:llä olisi ollut valta valita presidentti. Ei tietenkään ollut, eikä Ahtisaari olisi missään tapauksessa Ahoa voittanut. Oli ensimmäisen naispresidentin aika.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan se niinkin.
Ilmoita asiaton viesti
”… eikä Ahtisaari olisi missään tapauksessa Ahoa voittanut.”
– Politiikan tilaston ja teorian mukaan istuva presidentti on vaalitilanteessa vahvoilla. Toisaalta Ahtisaaren suosio ei hänen kuusivuotisen kautensa lopulla ollut enää kummoinen…
En ole saanut perusteellista selvitystä käänteistä Sdp:n sisällä; siirtyikö vai siirrettiinkö presidentti syrjään, ja mistä syystä?
Ilmoita asiaton viesti
Tilanteessa Sdp:n sisällä ei ollut mitään salaperäistä. Ahtisaari ei suostunut esivaaliin toista kertaa ja ilmoitti päätöksensä jo keväällä 1999. Kekkosteluun oli kuitenkin kyllästytty ja jäsenäänestys järjestettiin.
Gallupien mukaan oli jo pari vuotta ollut ilmeistä, että naispresidenttiä kaivattiin. Kävin äänestämässä esivaalissa Jacke Södermania ja varsinaisessa Haloskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokin Ahtisaaren tekemisissä lienee ärsyttänyt puoluetta, joka kohteli Tasavallan Presidenttiä kuin ketä tahansa työnhakijaa: jos homma kiinnostaa, niin ilmoittaudu jäsenäänestykseen.
Eipä vuonna 1988 ollut epäilystäkään, halusivatko demarit Koiviston jatkavan!
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eipä näyttänyt homma kiinnostavan.
Kyllä Koivisto varmaan olisi jäsenäänestykseen suostunut, mutta sellaista ei silloin ollut säännöissäkään.
Vuonna 2000 tuli voimaan myös uusi perustuslaki. Ahtisaari oli kiukutellut presidentin liian pienistä valtaoikeuksista jo edellisenkin aikana.
Hyvinhän hän presidentin vähäiset varsinaiset hommat hoiti.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä täsmennän yhtä kohtaa aloituksessani. Tuo Elisabeth Rehnin vahva ihmisoikeusajattelu tuli ilmi nimenomaan Svenska Ylen vaalikeskustelussa. Suomenkielisissä keskusteluissa ei moisia näkemyksiä keskustelun vetäjät ottaneet edes esille. – Muuten Ahtisaarta on arvosteltu Acehin rauhanneuvottelujen yhteydessä siitä, ettei naisten ja tyttöjen asemaa otettu esille. Aceh on aika pimeä sharia-lakia noudattava alue nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Rehn(kin) olisi varmasti pärjännyt presidenttinä ihan hyvin. Ainoa suomalaisen presidenttihistorian todellinen epäonnistuminen oli Relanderin valinta.
Esko Ahokin olisi epäilemättä osannut presidentin varsinaiset hommat, mutta 2000-luvun mediaoloissa olisi varmaan keskitytty siihen, että hän oli ollut vuosia vastuussa hiihdon valtiollisesta dopingongelmasta. Harvardista niitä asioita ei viitsitty lähteä kyselemään.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä havainto Ahosta. Kun en juuri muuta urheilua seuraa kuin taitoluistelua ja vähän yleisurheilua, hiihdon doping-jupakka jotenkin meni ohitse.
Ilmoita asiaton viesti