Arvostamani entinen Venäjän suurlähettiläs René Nyberg tukee julkisesti Pekka Haavistoa
Ylen uutissivuilla julkaistiin juttu Näin Stubbin ja Haaviston ulkoministerikaudet erosivat- kaksi kokenutta diplomaattia…https://yle.fi/a/74-20072804
”Entiset Venäjän-suurlähettiläät René Nyberg ja Hannu Himanen tukevat julkisesti eri ehdokasta.
Nyberg sanoo korostavansa Venäjää. – Nyt suhteita ei ole, mutta se mitä Venäjällä tapahtuu, on meille a ja o. Haaviston harrastuneisuus ja osaaminen Venäjä-asioissa puhuvat hänen puolestaan, Nyberg sanoo.
Nyberg kertoo, että Haavisto tutustui jo 90-luvulla Venäjän kansalaisyhteiskuntaan. 2000-luvulla hän piti kotonaan Venäjä-iltoja, joissa oli eri alojen Venäjä-tuntijoita.
Nybergiin teki vaikutuksen, miten ulkoministeri Haavisto kohtasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Pietarissa helmikuussa 2021. Lavrov oli tätä ennen nöyryyttänyt EU:n ulkosuhteiden johtajaa Josep Borrellia Moskovassa.
– Ajattelin, että mitenkähän tässä käy, mutta Haavisto oli hyvin valmistautunut, hän hallitsi tilanteen, Nyberg arvioi.
Nyberg ei ollut enää ulkoministeriön palveluksessa, kun hän tapasi ulkoministeri Stubbin joitain kertoja 2008–2009. Nyberg oli tuolloin Venäjään keskittyneen East Office -yhtiön toimitusjohtaja.
Nybergin mukaan Stubbin Venäjä-kiinnostus ja -osaaminen olivat pinnallisia.
– Hän ei keskittynyt eikä ollut loppujen lopuksi kiinnostunut pohtimaan Venäjää, Nyberg kertoo tapaamisista.
(—)
René Nyberg arvioi, että Haavisto oli kovaotteinen ulkoministeri. – Hän tiesi tarkkaan, mitä halusi, ja hän myös käskytti, mistä kaikki eivät pitäneet.”
Mielestäni tuo Stubbin pinnallisuus ulottuu muuallekin kuin Venäjään. Yhdessä vaalikeskustelussa hän väitti, että Ukraina on jo voittanut. Olli Rehn vastasi siihen heti ja myöhemmin FB-sivullaan jossa hän totesi että Stubbin heitto oli vastuutont ja väärä nyt kun pitää valmistautua Ukrainan pitkäaikaiseen tukemiseen, sillä se ei todellakaan ole voittanut. Tulevalta presidentiltä odottaisin harkitumpia sanomisia.
Vastaan kommenttiin, jossa sanottiin että on vain hyvä ettei Stubb ”ole rakastunut Venäjään”. Onko todella hyvä ettei Suomen silloista Suomen ulkoministeriä ja tulevaa Tasavallan presidenttiä kiinnosta Suomen suurvaltanaapuri ja ainoa turvallisuusuhka Venäjä? Olivatko Mannerheim, Paasikivi ja Koivisto ”rakastuneita” Venäjään kun he siihen paneutuivat? Entä Niinistö jota helmikuuhun 2022 asti kutsuttiin länsilehdistössä ”Putin-kuiskaajaksi”?
”Entiset Venäjän-suurlähettiläät René Nyberg ja Hannu Himanen tukevat julkisesti eri ehdokasta.”
Joten myös se toinen:
Hannu Himanen oli vielä ulkoministeriön palveluksessa, kun Stubb tuli ulkoministeriksi. Hän kertoo, että Stubbin 080808-puhe teki häneen voimakkaan, myönteisen vaikutuksen.
– Stubb oli hyvin vahvasti länsiorientoitunut ulkoministeri. Hänen vahvuusalueensa oli ensi sijassa EU. Se leimasi hänen kannanottojaan vielä siinä vaiheessa. Kun hänellä on utelias ja nopealiikkeinen mieli, niin hän on hyvin valmis muovaamaan näkemyksiään.
Himasen vaa’an Stubbin eduksi painavat juuri hänen henkilökohtaiset ominaisuutensa ja kyvykkyytensä.
– Stubbin kokemus, näkemys, kielitaito ja verkosto puhuvat sen puolesta, että hän olisi erinomainen presidentti.
Himasen mukaan Haaviston julkinen kuva on erilainen kuin hänen persoonansa.
– Hän toimii omapäisemmin ja vähemmän yhteistyöhakuisesti kuin minkä vaikutelman hän julkisuudessa luo. Al-Holin tapaus vahvisti sitä käsitystä.
https://yle.fi/a/74-20072804
Ilmoita asiaton viesti
Himasen ja muiden vanhojen stallareiden surutyö on sinänsä sympaattista, mutta Haavistolla ei ole anteeksi pyydettävää. Kuuden vuoden kuluessa on osattava sanoa niin Pohjoismaista kuin Venäjästäkin jotain muuta kuin Stubbin ”vittu mitä paskaa”.
Ilmoita asiaton viesti
”…Pohjoismaista…” = Pohjoismaiden neuvosto?
Stubbin lailla sitä on kritisoinut demari Erkki Tuomioja, jo 1997:
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja arvostelee Pohjoismaiden neuvostoa jämähtämisestä menneiden aikojen suuruuteen.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tuomioja-pohjoismaiden-neuvosto-jamahtanyt/5442216#gs.3xsogr
PS. Tuskin 1952 perustettua Pohjoismaiden neuvostoa olisi enää ainakaan nykyisessä mittakaavassa, jos kansanedustajat eivät haluaisi kokoustaa ja kiertää Pohjoismaita:
Suomen eduskunnasta Pohjoismaiden neuvostossa on 18 kansanedustajaa sekä Ahvenanmaan maakuntapäiviltä kaksi, sekä näillä kaikilla varajäsenet. Suomen valtuuskunnan jäsenet osallistuvat neuvoston työskentelyyn ympäri vuoden valiokunnissa ja puheenjohtajistossa. Lisäksi valtuuskunta pitää omia kokouksiaan säännöllisesti. Suomen valtuuskunnalla on sihteeristö eduskunnan kansainvälisellä osastolla.
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/eduskunnan_tehtavat/kansainvalinentoiminta/PN_valtuuskunta/Sivut/default.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Niin…
1997: ”Tuomiojan mielestä EU-ajan pohjoismainen yhteistyö voitaisiin hoitaa paljon pienemmällä organisaatiolla kuin nykyisin.”
2011: Stubb: ”Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Stubb korrektisti sanonut, kaukana siitä. Joku kuitenkin katsoi asiakseen kertoa tuon Stubbin Pohjoismaiden neuvoston kokouksen jälkeen suomalaisten keskuudessa tokaiseman medialle.
Ilmoita asiaton viesti
”Nybergin mukaan Stubbin Venäjä-kiinnostus ja -osaaminen olivat pinnallisia.
– Hän ei keskittynyt eikä ollut loppujen lopuksi kiinnostunut pohtimaan Venäjää”
On vain hyvä, että Stubb ei ole rakastunut imperialistiseen roistovaltioon Venäjään.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni tuo Stubbin pinnallisuus ulottuu muuallekin kuin Venäjään. Yhdessä vaalikeskustelussa hän väitti, että Ukraina on jo voittanut. Olli Rehn vastasi siihen heti ja myöhemmin FB-sivullaan jossa hän totesi että Stubbin heitto oli vastuuton ja väärä nyt kun pitää valmistautua Ukrainan pitkäaikaiseen tukeen sillä se ei todellakaan ole voittanut. Tulevalta presidentiltä odottaisin harkitumpia sanomisia.
Ilmoita asiaton viesti
Pinnallisuudesta puheen ollen arvostan sitä ettei Stubb, kuten Niinistökään, levittele perhe-elämäänsä mediassa.
Pekka Haavisto ja Antonio Flores – yli 25 vuotta yhdessä: ”Tutustuessamme Antonio oli kuumaverinen latino”
Kun Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock vieraili Suomessa, kutsuin hänet kotiimme, ja hän jutteli Antonion kanssa pitkän tovin. Eduskunnan avajaisissa Antonio istui presidentti Tarja Halosen vieressä, ja heilläkin juttu luisti. Myöhemmin kysyin, mistä he puhuivat. Kuulemma Halosen kissoista.
https://anna.fi/ihmiset-ja-suhteet/julkkikset/pekka-haavisto-ja-antonio-flores-yli-25-vuotta-yhdessa-tutustuessamme-antonio-oli-kuumaverinen-latino
Tästäkin haastattelusta Stubbit kieltäytyivät kampanjakiireeseen vedoten:
Tosi-tv-tähti ja juristi – kummasta heistä tulee Suomen presidentin puoliso?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010197370.html
Antonio Flores poseeraa ecuadorilaislehden kannessa – Avautuu elämästään Pekka Haaviston rinnalla
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/4eda643b-38b3-48d1-b7c4-05ead4294190
jne.
PS: IS vaihtoi otsikkoa, nyt se on Kampaamoyrittäjä ja juristi – kummasta heistä tulee Suomen presidentin puoliso?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010197370.html
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston tie presidentiksi olisi helpompi, jos kumppani olisi joku muu mies kuin herra Flores. Kaikki kunnia parturikampaajille, mutta useasti tuomittu tositv-tähti ja hiusalan ammattilainen ei taatusti ole oikein vakuuttava asia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai Floresia ole tuomittu muusta kuin kerran rattijuopumuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sen sanan voittanut voi tulkita kovin monella tavoin.
Minun mielestäni Ukraina on voittanut usealla eri tavalla, vaikka koko sotaa ei olekaan voittanut:
1. Venäjä ei onnistunut valloittamaan Kiovaa ja siten kaatamaan Ukrainaa, kuten oli Venäjän tarkoitus;
2. Ukrainalaisten kansallistunto on noussut tasolle, jossa Ukrainan valloittaminen kokonaan Venäjän orjaksi tuntuu mahdottomalta ajatuksenakin;
3. Ukraina on kyennyt vapauttamaan Venäjän miehittämänä olleen Ukrainan pohjoisosan ja Dnipro-joen länsipuolisen alueen;
4. Ukraina on saanut länsivaltoja puolelleen ja lupauksia pitkään kestävästä avusta;
5. Ukrainalle on annettu perspektiivi päästä tulevaisuudessa EU:n ja NATOn jäseneksi – joka on kauhistus Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
”Arvostamani entinen Venäjän suurlähettiläs René Nyberg tukee julkisesti Pekka Haavistoa”
Nokitan:
Viron ex-presidentillä suosikki presidenttikisassa
Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on X-viestissään vetänyt Alexander Stubbin sinisen presidentinvaalipipon päähänsä.
Ilveksen mukaan hän ei ole koskaan aikaisemmin sekaantunut toisen valtion sisäisiin asioihin, mutta tekee nyt ensimmäistä kertaa poikkeuksen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/616a43ad-49ce-455d-b25f-de6c8740989e
– Virossa taitaa painaa enemmän Stubbin Nato-myönteisyys ja länteen suuntautuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ilves vastasi Stubb-pipollaan Haloselle, joka Georgian sodan aikana väitti Viron olevan posttraumaattinen (Venäjävastainen).
Ilmoita asiaton viesti
Joo… Sanoisin, että amerikkalaisen Ilveksen koko presidenttikausi oli puuttumista ”toisen valtion sisäisiin asioihin”… 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Ilves ei ole kaihtanut Venäjän arvostelemista.
Ilmoita asiaton viesti
On sanonta: ”Oletko sinä ihan vihreä?” Hyväuskoista hölmöä sanottiin ennen vanhaan vihreäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston tukijoita on muun muassa Sixten Korkman, emeritusprofessori ja taloustieteilijä. Hän on toiminut myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajana sekä valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtajana.
Tiedotteessa kerrotaan Haaviston arvostavan saamaansa tukea,
– Liikanen ja Korkman tunnetaan molemmat itsenäisinä ajattelijoina, joille Suomen etu on tärkeää. Tällä on suomalaisille suuri merkitys, Haavisto sanoo tiedotteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Pieniä ne on silakat joulukaloiksi.
Stubbin tukija on taloustieteen Nobel-palkinnon saanut Bengt Holmström.
– Alexilla on laaja kansainvälinen verkosto sekä kokonaisvaltainen ymmärrys politiikasta, taloudesta ja teknologiasta, Bengt Holmström toteaa Stubbin kampanjan mainoksessa.
– Näillä rakennetaan Suomen turvaa ja menestystä, professori lisää.
https://www.verkkouutiset.fi/a/nobelisti-bengt-holmstrom-tukee-alexander-stubbia/#eb61842c
Ilmoita asiaton viesti
Myös Naapuriseura on ilmoittanut tukensa Haavistolle. Hän on ilmeisesti Putinille mieluisampi vaihtoehto kuin Stubb.
Lisäys: Korkman on muuten nykyään aktiividemari. Tottakai hän tukee vasemmistolaista Haavistoa. Poliitikon ja objektiivisen asiantuntijan roolit eivät oikein sovi yhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Nyberg vaikuttaa viime vuosina pahasti menettäneen otteensa realiteeteista. Taisi heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen helmikuussa 2022 sanoa, ettei Suomella ollut mitään syytä olla huolissaan koko asiasta, ei se mitenkään meihin vaikuta.
Haaviston 90-luvun venäjäiltojen pitäminen tässä yhteydessä plussana kuulostaa hyvin omituiselta ja väite Stubbin puuttuvasta venäjäkiinnostuksesta suorastaan keksityltä. Varsinkin kun vertailee Himasen myönteistä käsitystä 080808 puheesta, jossa Stubb osoitti todella miettineensä Venäjän toimintaa. Stubb oli ensimmäinen johtava poliitikko Suomessa, joka oivalsi – ja uskalsi sanoa – minkälainen muutos maailmanpolitiikkaan oli tulossa sen johdosta että Venäjä oli lakannut noudattamasta kansainvälisen politiikan pelisääntöjä.
Toinen entinen suurlähettiläs joka on kehunut Stubbin otteita varsinkin 080808-puheen tiimoilta on Pasi Patokallio.
Muita tunnettuja entisiä suurlähettiläitä Alexin tukijoukoissa ovat ainakin Jukka Valtasaari, Pertti Torstila, Päivi Luostarinen ja Paavo Rantanen (joka on toiminut myös ulkoministerinä).
Lisäys: Juuri julistettiin Alexille lisää tukea diplomatian konkareilta: entinen valtiosihteeri Veli Sundbäck, suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula, suurlähettiläs Maija Lähteenmäki, entinen pysyvä EU-edustaja Jan Store ja suurlähettiläs Charles Murto.
Ilmoita asiaton viesti
Nyberg sanoi samaa kuin Niinistö eli Suomi ei ole nyt vaaravyöhykkeessä Ukrainan-sodan tähden. Mutta hän kannatti Nato-jäsenyyttä henkivakuutuksena.
Nyberg minitsi Haaviston Venäjän KANSALAISYHTEISKUNTAAN osoittaman harrastuksen, eli niiden järjestöjen ryppääseen, joissa oli iduillaan demokratia. Kokookmus harrasti ylätason yhteyksiä, myöhemmmin siitä tuli jopa Yhtenäisen Venäjän veljepuolue.
Stubbin 080808-puhe ei johtanut mihinkään seuraamuksiin hänen linjassaan, hän jatkoi Rosatomin ydinvoimalan hankkimista Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Stubbin 080808 puhe sai vanhan kaartin ’Venäjän ymmärtäjiltä’ (kuten Juhani Suomi ja Erkki Tuomioja) järkyttyneen täystyrmäyksen mutta jäi, ensikohun laannuttua, vähemmälle käytännön huomiolle, eikä nuori Stubb silloin (Tarja Halosen presidenttikaudella) lähtenyt taistelemaan tuulimyllyjä vastaan kun siihen aikaan vielä pelkkä Venäjän nimen mainitseminen aiheutti poliitikoissa pelonsekaisia reaktioita. Nato-jäsenyyttä hän kuitenkin peukutti avoimesti kaikkina ministerivuosinaan.
Stubb on kuitenkin tiimipelaaja ja kun ei saanut kannatusta varoituksilleen hän valtioneuvoston jäsenenä päätyi suosiolliseksi nordstreamille (vaikka oli esittänyt huolta sen turvallisuusongelmista) ja ydinvoiman lisärakentamiselle, mikä sinänsä oli oikein – sitä tarvittiin, ja tarvitaan edelleen!
Stubb ratkoo pulmia asiakeskeisesti, mutta Haaviston tulokulma on aina ideologian kautta. Hyvä esimerkki siitä on tuo suhtautuminen ydinvoimaan, jota Haavisto ihan viime aikoihin asti on vastustanut – kuten hän amerikkalaisvastaisuutensa vuoksi on vastustanut myös Natoa, jälleen aivan viime aikoihin asti, kunnes kansa näytti kaapin paikan. Nytkin Haavisto suhtautuu vaalitenteissä epärationaalisesti ydinaseiden liikuteltavuuteen, ja haluaa, ilmeisesti pelkästään ”ydin” sanaan liittyvän ideologisen latautuneisuuden takia, että Suomi sitoisi kätensä ja kertoisi Putinille etukäteen mitä Suomi ei missään tapauksessa tekisi.
Haavistolla on vielä se henkilökohtainen ongelma, ettei hän jääräpäänä koskaan ole tainnut myöntää olleensa ikinä väärässä, kun Stubb taas on osoittanut, että hän pystyy jopa oma-aloitteisesti myöntämään (linkki), että jossain tilanteissa (Nordstream, Rosatom) olisi pitänyt menetellä toisin.
Kaikki on silti myös suhteellista eikä kaikilla virheillä ole samaa painoarvoa. Stubbin virheet eivät koskeneet varsinaisten maanpuolustusasioiden laiminlyönteijä. Toisin kuin Haaviston, joka näytti punaista Natolle ja halusi vähentää puolustusvoimien reservin määrää radikaalisti. Eikä itse suostunut varusmiespalvelukseen.
Ilmoita asiaton viesti
”…myöhemmmin siitä tuli jopa Yhtenäisen Venäjän veljepuolue.”
Et sitten seuraa uutisia, viimeksi tuota taisi väittää Li Andersson 2016:
Väite kokoomuksen ja Vladimir Putinin Yhtenäisen Venäjän veljespuolue-suhteesta toistuu usein politiikassa. Se on myös kumottu useasti.
Todellisuudessa kokoomus määrittelee sisar- tai veljespuolueikseen puolueita, joiden kanssa sillä on yhteisiä ohjelmallisia tavoitteita ja ideologiaa ja jotka kuuluvat International Democrat Unioniin IDU:iin. Yhtenäinen Venäjä ei kuulu.
https://www.verkkouutiset.fi/a/li-anderssonilta-vaite-vladimir-putinista-ja-kokoomuksesta-hopohopo-50572/#eb61842c
Ilmoita asiaton viesti
Stup on fiksu mies, joka hallitsee kielet ja Small talkin, miellyttämisen sekä kansainvälisen verkoston. Valitettavasti ne avut on useilla kansainvälisillä politikoilla, jotka eivät tajua Putinin metkuja.
Haavisto ei niistä välitä, sillä hän on realisi, joka asettaa sanansa olemassa olevien tilanteiden mukaan suoraan, ei kierrellen ei kaarrellen ja se on myrkkyä Venäjälle. Venäjä ei toimi diblomattisten tapojen mukaan ja se on Haaviston ja Suomen etu.Venäjä kuuntelee suorapuheista.
Ilmoita asiaton viesti
Katsopa Naapuriseuran sivuilta kuka on Putinille mieluisampi Suomen presidentiksi. Venäläiset suosivat Haavistoa. Miksi luulet?
Ilmoita asiaton viesti
Se on sitä, jo tutuksi tulletta käänteistä vaikuttamista, joka pitäisi jo tässä vaiheessa ymmärtää. Se mistä Venäjä ilmaisee tykkäävänsä, häntä Venäjä vihaa.
Jos sitä ei ymmärrä, niin pelaa Putinin pussiin.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto pyyhki Lavrovilla pöytää. Putin pelkää Haavistoa. Kuinka pitkän pöydän Putin tarvitsisikaan, jos Suomen presidentti suostuisi häntä tapaamaan? Pekka Haavisto istuisi rennosti pöydän toisessa päässä Moskovassa ja Putin pitäisi rystyset valkoisina kiinni pöydänreunasta Vladivostokissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja lehmät lentää:)
Ilmoita asiaton viesti
4.2.2024 kerrottiin (linkki) että seuraavat diplomatian konkarit olivat liittyneet Stubbin tukijoihin: entinen valtiosihteeri Veli Sundbäck, suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula, suurlähettiläs Maija Lähteenmäki, entinen pysyvä EU-edustaja Jan Store ja suurlähettiläs Charles Murto. Tuon e.m. linkin kautta voi katsoa heidän perustelunsa.
Kuten aikaisemmin on todettu tukensa ovat Stubbille jo antaneet esimerkiksi entiset suurlähettiläät Hannu Himanen, Jukka Valtasaari, Pertti Torstila, Päivi Luostarinen ja Paavo Rantanen (joka on toiminut myös ulkoministerinä).
Ilmoita asiaton viesti