Gazan avustuskuljetusten ongelma: kuka hoitaa avustusten oikeudenmukaisen ja järjestäytyneen jakelun?

Laivoilla Gazaan tehtävien avustuskuljetusten kuten muidenkin avustuskuormien ongelmana on, että kuka perillä järjestää avustusten oikeudenmukaisen ja järjestäyneen jaon.
Haaretzissa oli kirjoitus, että Gazan klaanijohtajien mukaan vain Hamasilla on kykyä järjestää jako ja se on nyt tietysti mahdoton,
UNRWA:lla ja Punaisella Ristillä ei Gazassa organisaatiota, jotka kykenisivät suoriutumaan tuosta.
Amerikkalaiset laskevat, että väliaikaisen sataman perustamisen jälkeen Israelin joukot turvaisivat avustusten jaon, mutta tämä merkitsisi että IDF:stä tulisi Gazan poliisivoimat.
Näiden laivoilla Gazaan tehtävien avustuskuljetusten kuten muidenkin avustuskuormien ongelmana on, että kuka perillä järjestää avustusten oikeudenmukaisen ja järjestäytyneen jaon.
Haaretzissa oli kirjoitus, että Gazan klaanijohtajien mukaan vain Hamasilla on kykyä järjestää jakelu ja se on nyt tietysti mahdotonta,
UNRWA:lla ja Punaisella Ristillä ei ole Gazassa organisaatioita, jotka kykenisivät suoriutumaan tuosta.
Amerikkalaiset laskevat, että väliaikaisen sataman perustamisen jälkeen Israelin joukot turvaisivat avustusten jaon, mutta tämä merkitsisi että IDF:stä tulisi Gazan poliisivoimat.
YLE tänään: Avustusjärjestö Open Armsin avustuslaiva Gazaan on irronnut tiistaiaamuna laiturista Kyproksen Larnacassa.
Laiva kuljettaa lähes 200 tonnia ruokaa hinaamassaan proomussa. Mukana on muun muassa jauhoa, riisiä ja proteiinia.
Open Arms tarjoaa laivan World Central Kitchen -järjestön organisoiman avun käyttöön. Kuljetuksen rahoittaa Arabiemiraatit.
Tarkoituksena on avata avustusreitti Gazaan, jonka väestöä uhkaa nälänhätä Israelin sotatoimien vuoksi.”
Kyproksessa on jo 500 tonnia avustustarvikkeita odottamassa seuraavia kuljetuksia.
Viime viikolla Yhdysvallat kertoi, että se rakentaa Gazaan väliaikaisen satamalaiturin avustuskuljetuksia varten.
AFP, Reuters
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu