Israel ei suostu tulitaukoon, koska se hyödyttäisi vain Hamasia

Israel ei piittaa kansainvälisitä tulitaukovaatimuksista Gazassa.Tulitauko hyödyttäisi vain Hamasia. Siviilien auttaminen vaatisi pitkää tulitaukoa ja kun Israel on tehnyt tulivalmistelut ja lähettänyt alueelle jo maajoukkoja,  se olisi sotilaalliselta kannalta aika mieletöntä.  Toki  siviilihreista tulee mainehaittaa Israelille, mutta enpä usko että he Hamasin 7. lokakuuta verilöylyjen jälkeen sitä erityisesti jaksavat surra.

Israelin pitää käyttää maavoimia jotta se voi tuhota esimerkiksi al-Sifa-sairaalan alla sijaisevissa tunneleissa sijaitsevat Hamasin operatiiviset komentokeskukset. Niitä ei voi pommittaa, koska päällä 1500-vuodepaikkainen sairaala, jossa 4000 työntekijää. https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/israel-hamas-terror-groups-main-operations-base-is-under-shifa-hospital-in-gaza-city/?

Tuskin edes Pekka Haavisto enää esittää, että Israelin pitäisi neuvotella Hamasin kanssa. Hamas osoitti 7. lokakuuta laajoissa terrori-iskuissaan barbaarisuutta, joka vetää vertoja Isisille ja jopa natsi-Saksan Einsatzgruppen-tuhoamisryhmille Euroopan  itärintamalla.  Ne olivat laajimmat juutalaisiin kohdistuneet verityöt sitten holokaustin.  Israel ei käy rauhanneuvotteluja Hamasin kanssa, Hamasin on  taisteltava  nyt elämästä ja kuolemasta. Hamas on vetänyt katastrofin Gazan siviiliväestölle, sen on vastattava siitäkin.

Israelilaiset tietävät, että kärsivät suuria tappioita, mutta kansakunta on yhtenäinen ja kestänee ne nyt paremmin kuin koskaan. Israelilla on reserviläisiä, jotka kävivät  Gazassa tunnelisotaa jo 2014, joten se ei ole ihan uutta. Nyt on tosin yli 200 panttivankia, joita säilytetään tunneleissa, ja he sulkevat pois joitain taistelumenetelmiä.

Riski kahden rintaman sodasta kasvaa, mutta Hizbollah ei välttämättä halua   provosoida USA:n puuttumista asioihin ilmaiskuin.

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu