Israel suostuu YK:n vaatimukseen sadasta avustusrekasta päivittäin- USA: edistystä keskusteluissa polttoainetoimituksista

Hyviä uutisia! Israel on suostunut YK.n vaaatimukseen sadan avustusrekan päästämisestä Gazaan päivittäin. Nykyisin rekkoja pääsee puolet tuosta määrästä, mutta ministeri Dermer lupaa ”isoa lisäystä 2-3 päivässä”. Yhdysvaltojen ulkoministeriöstä puolestaan kerrotaan,  että kekusteluissa polttoainetoimituksista Gazaan on edistytty. ( Israel pelkää että Hamas anastaa sairaaloille tarkoitetut polttoainetoimitukset tunneliensa generaattoreihin.)

Helsingin Palestiina-mielenosoituksissa suomalaisilla aktivisteilla on ollut plakaatteja, joissa lukee ”Stop Genocide”. Vanhan miehen neuvo:   propaganda otetaan vakavammin jos vältetään hysteerisiä liioitteluja. Gazassa ei ole menossa kansanmurha vaan poikkeuksellisen tuhoisa sota  terroristijärjestö Hamasin yms. ja verrattomasti vahvemman vastustajan  Israelin puolustusvoimien (IDF) välillä. Siviilien kärsimykset ovat kammottavia, mutta Hamas teki tietoisen sodanjulistuksen barbaarisilla terrori-iskuillaan Israeliin 7. lokuuta. Israeliin sataa jatkuvasti raketteja Gazasta ja tänään ilmatorjunta tuhosi Iranin tukemien Jemenin huthikapinallisten ampuman ohjuksen ja droonit Etelä-Israelin Eilatiin.

Lähteenä käytetty Jacob Magidin ja AFP:n juttua Times of Israel-verkkolehdessä. Linkki: https://www.timesofisrael.com/israel-agreed-to-allow-100-trucks-of-humanitarian-aid-into-gaza-each-day-official/?utm_campaign=daily-edition-2023-10-31&utm_medium=email&utm_source=The+Daily+Edition

P.S. Pohjoismaiden pääministerit vakuuttivat yhtenäisyyttään Lähi-idästä. (Yle). Kaikki viisi Pohjoismaata tuomitsevat Hamasin terrorismin ja pyrkivät edistämään humanitaarista apua Gazaan.

Lisäys:

Mieletön tuo amerikkalaisten kampusten tilanne, Haaretz 31.10.
”■ Amid a wave of antisemitism since October 7, the Biden administration announced it would act against anti-Jewish hate on college campuses. Jewish students have required security guards for Shabbat activities and police protection during pro-Palestinian rallies; at Cornell University, threats calling for the rape and killing of ”all the Jew women” and ”slitting the throats” of Jewish students led to a warning not to use the school’s kosher dining hall.
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu