Israelin 5. pääministeri ja rauhannobelisti, kenraali Jitzhak Rabinin murhasta 28 vuotta

Jitzhak Rabin (1922-1995), oli Israelin 5. pääministeri ja rauhannobelisti , kenraali ja Israelin puolustusvoimien komentaja  kesäkuun 1967 kuuden päivän sodan aikana.  Rabinin ampui nuori äärioikeistolainen fanaatikko Telv Avivissa järjestetyn suuren rauhanmielenoosoituksen yhteydessä. Rabin oli tapahtuman pääpuhuja. Murhan taustalla vaikutti Ariel Sharonin ja muun oikeiston herkeämätön Rabinin ja Oslon rauhanprosessin  vastainen kiihotus. Mitä jos Rabin  olisi saanut elää ja Jasser Arafat olisi jättänyt palaamatta terroriin syksyllä 2000…?

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

 

”Jitzhak Rabin (hepr. ‏יצחק רבין‎ He-Yitzhak Rabin.ogg 1. maaliskuuta 1922 Jerusalem – 4. marraskuuta 1995[2] Tel Aviv) oli israelilainen kenraali ja poliitikko, joka toimi Israelin pääministerinä vuosina 1974–1977 ja 1992–1995. Hän oli myös Israelin puolustusvoimien komentaja vuosina 1964–1968 sekä puolustusministeri vuosina 1984–1990 ja 1992–1995. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994 yhdessä ulkoministeri Shimon Peresin ja palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin kanssa Oslon rauhanprosessiin liittyneistä rauhanpyrkimyksistä. Israelilainen äärioikeistolainen Jigal Amir murhasi Rabinin 4. marraskuuta 1995.” ( Wikipedia)
”We honour his legacy of peace and leadership and his contributions to Israel.
May his memory be a blessing”
– European Jewish Congress

 

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu