Israelin euroviisuedustaja Eden Golan onnistui- yleisöpisteet nostivat Israelin viidenneksi, Suomessa Israel oli yleisöäänten ykkönen!

Eden Golan lavalla vaaleassa mekossa, kantaa Israelin lippua päänsä päällä.

 

Eurovision laulukilpailujen finaalissa Suomen yleisöäänten ykkönen oli Israel! Yleisöäänet ylipäätään nostivat Israelin 20-vuotiaan Eden Golanin viidenneksi! Myös Iso-Britannian ja Saksan yleisöäänten ykkönen oli Israel! Niin myös Italian ja San Marinon! Boikottivaateet jotka ovat saaneet mediassa vahvan kaikupohjan taisivat kääntyä itseään vastaan. Asialla on ollut äänekäs vähemmistö.

 

 

Analyysi: Tuomarit ratkaisivat Euroviisujen voiton Sveitsille

Ammattilaisraadit ottivat poliittisesti kantaa antamalla Israelille niukasti pisteitä. Viisuviikon tapahtumat jättivät Euroviisuihin pahan kolhun, kirjoittaa viisutoimittaja Ville Vedenpää.

https://yle.fi/a/74-20085755

Kilpailun ratkaisivat lopulta tuomarit. Raadit antoivat Israelille pisteitä niukasti. Tuomareiden pitäisi arvioida kilpailukappaleita musiikillisten ansioiden ja esityksiä laadun perusteella. Tämä oli kuitenkin poliittinen kannanotto, sillä Israelin Eden Golanin kappale ja esitys olivat huomattavasti parempi kokonaisuus kuin mitä sille annettiin pisteitä.

Yleisöäänet kertoivat kuitenkin muuta. Israel sai toiseksi eniten ääniä yleisöltä ja Suomestakin täydet 12 pistettä.

Illan suurin häviäjä oli EBU. Viisupomo Martin Österdahl sai finaaliyleisöltä isommat buuaukset kuin Israel. Se oli selkeä viesti, että EBU teki ison virheen ottaessaan Israelin mukaan kisaan.

Euroviisut on kriisissä, ja EBUn on syytä katsoa peiliin todella pitkään. Korulauseet siitä, ettei viisut ole poliittinen tapahtuma, ovat jo vitsi. EBU tiesi, että salliessaan Israelin mukaan kilpailuun hässäkkä olisi valmis. Siellä ei kuitenkaan osattu arvata, minkälaisen mainehaitan se laulukilpailulle teki.

Euroviisujen slogan, United by music eli musiikki yhdistää, tuntuu tällä hetkellä irvokkaalta. Malmön kisat olivat kaikkea muuta, kun politiikka vei lähes kaiken huomion.

Tässä ovat Suomen raadin jäsenten nimet jotka eivät antaneet Israelin edustaja Eden Golanille pistettäkään. Yleisö antoi Israelille Suomessa täydet 12 pistettä.

Suomen raadissa olivat Pekka Ruuska (yrittäjä-artisti), Mikko Niemelä (Promoottori, Ruisrock), Marcus Sjöström (ohjelma- ja musiikkipäällikkö, NRJ), Kaisa Rönkkö (johtaja, Taiteen edistämiskeskus) ja Sanni Kurkisuo (muusikko). (Iltalehti)

Sähköpostia näille politikoiville filungin pelaajille!

Israelin 20-vuotias Eden sai vastaansa Malmössä Israelin vihaajien uhkailut ja täyden paskamyrskyn, tuomarien poliittisen pelin mutta hoiti hommansa ammattitaidolla ja tyyneydellä: ” I am proud Israeli.”

Häntä voi vain kunnioittaa.

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu