Israelin ja Hizbollahin välinen täysimittainen sota näyttää olevan vain ajan kysymys

Israelin ja Hizbollahin välinen täysimittainen sota näyttää olevan vain ajan kysymys. On odotettavissa että siitä tulee alueellinen sota, jossa myös Iran on mukana.
Hizbollah ei ole noudattanut vuoden 2006 sodan päättänyttä tulitaukosopimusta ja vetänyt joukkojaan rajalta Litanijoen taakse
Hizbollah on 7. lokakuuta 2023 saakka ampunut raketteja ja lähettänyt drooneja Israelin pohjoisosiin tukena Hamasille Gazassa. Israelilaisia sotilaita ja siviilejä on saanut surmansa, kymmeniätuhansia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan, maastopalot ja muut vahingot vaurioittavat Galilean taloutta. Israel on vastannut täsmäiskuin surmaten Hizbollahin komentajia ja taistelijoita. Israel on myös pommituksin tuhonnut Hizbollahin tunneliverkostoa rajaseudulla, myös  siviilisasutus on kärsinyt. Israelin arvion mukaan 500 hizbollahilaista on kuollut.
Israelin mitta alkaa tulla täyteen. Viikko sitten puolustusvoimat esittelivät Libanonin sotasuunnitelman hallitukselle ja se hyväksyttiin. Yhdysvallat ja Ranska ovat pyrkineet saamaan aikaan viime hetken sopimusta osapuolten välille. Yhdysvallat on varoittanut Israelia että sen tiedustelutietojen mukaan jo lyhyt maaoperaatio toisi Iranin mukaan sotaan. Iran jo on ilmoittanut käskyttäneensä Irakin shiiamiliisit Israelia vastaan. Hizbollahilla on Libanonissa ja Syyriassa toistasataatuhatta Iranin antamaa rakettia ja ohjusta, ja näyttää todennäköiseltä ettei Israelin ilmapuolustus kykenisi torjumaan kaikkia. Uhkana ovat myös Iranin todennäköiset ohjushyökkäykset. Hyökkäykset merkitsisivät tappioita Israelissa. Israelin valtiontaloudentarkastaja Engaln lähetti kirjeen pääministeri Netanjahulle, ettei Pohjois-Israelin siviileitä kyettäisi evakuoimaan, kun eri hallintoalojen kiistat häiritsevät jo nykyisiä osittaisia evakuointeja.
Sota toisi vielä Israelia enemmän tuhoja Libanoniin. Siellä on alkanut kampanja jossa poliitikot, julkisuuden henkilöt ja muut julistavat ei sotaa minun nimissäni. Hizbollahin on turha väittää, että se sotisi Libanonin puolesta. Mutta Iranin organisoima terroristijärjestö on kaapannut Libanoniin käyttöönsä kuten Jasser Arafatin PLO sitä ennen. Beirutin kansainvälisen lentokentän työntekijä toi julkisuuteen, että kentällä on Hizbollahin asevarastoja ja siksi kenttä joutuu Israelin hyökkäyksen kohteeksi, jos sota syttyy. Hizbollahilla on kuitenkin tukea etelän shiiaväestön parissa, ja se on edustettuna parlamentissa.
Lähteet: Haaretz, The Times of Israel
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu