Kommenttini HY:n keskusteluun Miksi vasemmistolaisen tukevat palestiinalaisia ja oikeisto Israelia?

Kirjoitin tällaisen kommentin Helsingin yliopiston FB-sivun  sponsoroituun juttuun Miksi vasemmisto tukee palestiinalaisia ja oikeisto Israelia?
Saksassa demarivetoinen hallitus, jossa on vihreä ulkoministeri tukee juutalaisvaltio Israelia.
Israelin ja palestiinalaisarabien konflikti on täysin suhteettomasti maailman kriisreistä tikunnokkaan nostettu kysymys. Tämä vain siksi että Israel on juutalaisvaltio, länsimaa Orientissa, palestiinalaisarabit ovat muslimeja, edustavat globaalia etelää.
Se alkoi jo kylmän sodan aikana jolloin neuvostoblokki ja öljyrikkaat arabimaat kylenivät aivan liikaa vaikuttamaan läntiseenkin maailmaan. Yhdysvalloista tuli 1967 Israelin voimakas tukija, ja maailman laitavasemmiston ja ”anti-imperialistien” amerikkalaisvastainen kauna kohdistuu sen jälkeen myös Israellin.
Nyt parhaillaan Sudanissa kahden sotalordin välinen valtataistelu on ajanut kahdeksan miljoonaa ihmistä pakolaisiksi, kuka heistä piitaa? Kiinan islaminuskoisen mulimiväestön sullominen keskitysleireille miljoonalakuisesti sai joku vuosi sitten julkisuutta muttei enää. Uiguurien alueen Xinjiangin ( Itä- Turkestanin) hankiinalainen kolonialismi ohitetaan samoin kuin samanlainen prosessi miehitetyssä Tiibetissä.  Lännessä ja YK:ssa ei enää edes puhuta Tiibetin miehityksestä.) Tämä rohkaisee Kiinan aggressiivista politiikkaa lähialueillaan kuten Taiwanin vastaista sotilaallista uhittelua.
Toki ymmärrän Gazan uusimman sodan saamaa huomiota mutta tarkoitan vuosikymmeniä jatkutunutta ylikorostumista YK:ssa ja maailman mediassa.
P.S. Kashmirin konfliktilla on myös juuret 1940-luvulla. Usein väitettään israelilais-palestiinalainen koflikti uhkaisi Lähi-Idän ja maailman turvallisuutta. Kahden ydinasevaltion Intian ja Pakistanin jäätyneessä konfliktissa on paljon suuremmat mahdollisuudet merkittävään alueelliseen roihuun.
Ihmettelen miten israelilais-palestiinalainen konflikti uhkaisi maailman turvallisuutta, eihän se enää uhkaa Lähi-Idänkään turvallisuutta. Syyria on on raunioina, muut arabimaat ovat väsyneet asiaan. Iran on ainoa joka pitää asiasta meteliä omien intressiensä tahden. Teheranin mullahien suuria sanoja ei ole seurannut juurikaan tekoja Hizbollahin tukemista lukuun ottamatta -Kashmirin konflikti kahden ydinasevaltion Intian ja Pakistanin välillä uhkasi viimeksi roihahtaa avoimeksi sodaksi parikymmentä vuotta sitten. Asiaa tuskin noteerattiin Suomen mediassa ja mitähän teki YK. USA hoiti kriisin. Intia julisti Kashmirin sotatilaan jo vuosia sitten pakistanilaismielisen terrorismin tähden. Sotatilahallinto on melko mielivaltaista. Intian pääministeri Modi ja hindunationalistit kiiihottavat hinduja oman maan muslimeja vastaan nimittämällä heitä pakistanilaisiksi. Nämä ”maailman suurimman demokratian” asiat eivät ole olleet YK:n agendalla ja maailman media, Suomen mediasta puhumattakaan, eivät sitä käsittele edes Intian vaalien yhteydessä. BBC on poikkeus.
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu