Miksi Ukrainan sota on meille tärkeämpi kuin muut konfliktit?-Vastaus Markus Leikolalle

FB-sivunsa Markus Leikola Works päivityksessä 25.4 Leikola valittaa etteivät muut verisemmät konfliktit saa Ukrainan sodan vertaista huomiota.

”Sotaa – tai tätä vaihetta vuonna 2014 alkaneesta sodasta – on nyt käyty kaksi kuukautta. Laskeskelin, että kaikista maailmassa parhaillaan käynnissä olevista sodan kaltaisista aseellisista konflikteissa Ukrainan sota on tällä hetkellä 20. verisin, eli sijoitus vuodesta 2014 lähtien koituneiden kuolonuhrien määrän perusteella, josta arvioni lukuisten eri lähteiden pohjalta noin 25 000. Samaan aikaan käynnistyneessä 2014 Jemenin sisällissodassa kuolleita on 377 000 eli kuukausitahti on hyvinkin kymmenen kertaa Ukrainan tämänkeväistä vauhtia suurempaa. Pelkästään yli 100 000 henkeä vaatineita konflikteja on maailmassa parhaimmillaan käynnissä yksitoista kappaletta, näistä verisimpänä Afganistanin sodat, joissa on kuollut yhteensä yli 1,5-2 miljoonaa ihmistä eli joka ikinen kuukausi keskimäärin 3000 ihmistä hieman yli neljän vuosikymmenen aikana. Viime viikolla normipäivä Afganistanissa oli puolisen tusinaa aseiskua eri puolilla maata, joissa kuoli 2-25 henkeä kussakin. Ukrainan sodan kaltaisia tunnereaktioita tai vaatimuksia kansainvälisistä tiukoista pakotteista ei juuri ole kuulunut, vaikka esim. suuri öljynviejämaa Saudi-Arabia on pommittanut Jemeniä, jossa 85 000 lasta on kuollut nälkään ja maa on käyttänyt median edustajan salamurhaa ulkomailla osana työkalupakkiaan. Somalian sota on vaatinut yli 400 000 kuolonuhria, Syyrian 550 000 ja islamistisen – tyttöjen sieppauksista kuuluisaksi tullut – Boko Haramin sodat 350 000. Tähän mennessä. Niin länsimainen moraali kuin uutisointikin on valikoivaa eivätkä kaikki ihmisarvot ole käytännössä yhtä merkittäviä. ”

 

Ensinnäkin voin todeta ettei Leikola eikä kukaan muukaan osaa  tehdä faktaperusteista arviota tähän mennessä kuolleiden ukrainalaisten määrästä mutta hänen antamansa  luku 25 000 on varmasti alakanttiin ( pelkästästään Mariupolissa uhreja voi olla tämän verran)  ja  on huomattava, että sodan täysimittainen vaihe on kestänyt vasta  kaksi kuukautta. Sinä aikana venäläiset ovat tuhonneet  pommein ja ohjuksin kaupunkeja ja kyliä, tehteet joukkoraiskauksia ja joukkomurhia, ryöstelleet ukrainalaisten koteja. Venäläiset pyrkivät niin ikään uusiin miehitettyjen alueiden  kaappauksiin, esimerkiksi Hersonissa suunnitellaan ”kansanäänestystä” uuden ”kansantasavallan” perustamiseksi. Hersonin  miehet on tarkoitus pakkomobilisoida Venäjän joukkoihin taistelemaan Ukrainan joukkoja vastaan kuten joa aiemmin miehitettyjen Donetskin ja Luhanskin miehet. Venäjä siis tekee sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan  ja rikkoo kaikkia sodankäynnin ja miehityshallinnon lakeja. Yli viisi miljoonaa 40 miljoonaisesta kansasta on naapurimaissa pakolaisina. Monista muista sotapakolaisryhmistä poiketen 90% heistä on naisia ja lapsia, miesten puolustaessa maataan. Vielä suurempi määrä on sisäisiä pakolaisia. Kaksi kolmesta ukrainalaislapsesta on joutunut lähtemään kotoaan.

Toiseksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on toiseen maailmansotaan vertautuva konflikti, jossa ovat vastakkain hyökkäävä totalitaarinen suurvalta ja puolustautuva demokraattinen maa. Samalla hyökkäyksen kohteena on Euroopan turvallisuusrakenne ja kansainvälinen sopimusjärjestelmä. Se eroaa noista kolmannen maailman sisällissodista joihin naapurit osallistuvat- kuten Jemenin sodasta.

Kolmanneksi on aika luonnollista että meillä Euroopassa/lännessä   läheisen Ukrainan sota saa suuremman merkityksen ( ja aivan erityisesti meillä Venäjän naapurissa) , vastaavasti voi sanoa ettei se varmaan Afrikassa ja  Aasiassa kiinnosta kovin paljon muuten kuin mahdollisen ruokakriisin osalta.

Leikolan halua arvostella läntistä moraalia on tietysti länsimaisen sivistyneistön pysyvä muoti ja se  saa hänet vertaillen laskemaan eri konfliktien uhrimääriä.  Sitten hän moralisoi länttä, joka ei aseta pakotteita Jemeniä pommittavalle Saudi-Arabialle. Leikola vetää mutkat suoriksi. Saudit eivät aloittaneet sotaa Jemenissä vaan Iranin tukemat huthikapinalliset, jotka ovat ampuneet raketteja myös Saudi-Arabiaan.  On kuin Leikola  samalla haluaisi väheksyä ukrainalaisten kärsimyksiä raa´an hyökkäyksen kohteina. Varmasti valtaosa suomalaista kuitenkin tuntee, että Ukrainan asia on meidän.

 

+16
auliskallio
Tampere

Moro!. Olen vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppan on jäänyt.Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin. Liettuan historiani ilmestyi syksyllä 2009 .
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija. Nuorena harrastin myös espanjankielistä Amerikkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu