Olisimmeko jo sujut, Pekka Haavisto?

Ylen presidentinvaalikyselyssä  Alexander Stubb on siirtynyt johtoon. Toisella kieroksella hän voittaisi Pekka  Haaviston luvuin 55-45. Kaksikko on lisännyt eroaan kolmantena olevaan Olli Rehniin. Jokohan tässä vaiheessa ratkesi, mikä on seuraavan Tasavallan presidentin nimi? Ilmeisesti Haaviston kohtalona on olla ikuinen kakkonen.

Minulla meni maku Haavistoon, kun hän heti Hamasin terrori-iskujen ja Israelin ensimmäisten vastatoimien jälkeen, vaati YK:n Guterresin malliin humanitaarista tulitaukoa vaikka puhuikin Israelin oikeudesta puolustautumiseen. Mitä muuhun tulee, niin Stubb on ihan yhtä arvoliberaali kuin Haavisto. Stubbilla kokemusta vastuullisista viroista on enemmän kuin Haavistolla, ja hän on tohtorishenkilö/professori. Sporttinen ja energinen Stubb vaikuttaa nuorekkaalta, kun taas Haavisto on  habitukseltan väsähtänyt vanheneva älykkö kuten vain hieman vanhempi ikätoverinsa joka kirjoittaa näitä rivejä. ( Kontrasti nuoreen puolisoon on selvä kuin myös istuvalla presidentillä.) Stubb on sotilasarvoltaan vasta paljon jälkikäteen ylennetty korpraali, joten siinä ei ole juuri eroa sivari Haavistoon, joka sentään on  palkittu sotilasansiomitalilla.

Tutustuin Pekka Haavistoon kun hän 1980-luvulla suoritti siviilipalvelusta Tampereella ja kävi usein kirjakahvilassa, jota olin mukana pyörittämässä. Sen jälkeenkin ovat tiemme joskus risteytyneet ja on tunnustettava että olen yhä 50 mummonmarkkaa hänelle velkaa. ( Lainasin häneltä kun tulimme lautalla tapaamisesta Tallinnassa.)  Mutta kahdesti olen äänestänyt Pekkaa presidentiksi, joten olisimmeko jo sujut?

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu