Hämmentävä veteraanin tervehdys kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Vaasassa

Vähän ihmetytti 99-vuotiaan sotaveteraanin, jonka nimi meni minulta TV:ssä ohi, veteraanitervehdys kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Vaasassa.

Hän puhui miten seurasi kun veljeskansaamme piinaavista venäläiset paholaiset ja myös Israelin sionistien julman kostosodan jatkumisesta Gazassa.

Olisi kyllä paikallaan että joku tarkistaisi veteraanitervehdysten esittäjien puheet etukäteen, he kun puhuvat veteraanien nimissä.

 

Kyseessä on kuitenkin Suomen tasavallan virallinen juhlatilaisuus. Kyse on siitä mitä kieltä käytetään Suomen ulkopoliittista asioista virallisessa tilaisuudessa, jossa ovat läsnä Tasavallan Presidentti, puolustusministeri ja Puolustusvoimien komentaja.

Veteraanien edustaja on kutsuttu tuomaan tervehdys tilaisuuteen, muttei esittelemään omia ulkopoliittisia kantojaan. Suomen linja on ollut että Israelilla on oikeus puolustaa itseään vaikka nyt vaaditaankin humanitaarista tulitaukoa JA Hamasin panttivankien vapauttamista.

Toivotan puheen pitäjälle kaikkea hyvää.

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu